Coronavirusul a băgat în carantină armata iraniană! În timp ce ayatollahii criminali mint că dețin controlul situației, școlile și universitățile sunt închise, iar armata nu mai recrutează


  • ACP
  • Mar 3, 2020 13:41
  • 1828
Coronavirusul a băgat în carantină armata iraniană! În timp ce ayatollahii criminali mint că dețin controlul situației, școlile și universitățile sunt închise, iar armata nu mai recrutează

Una dintre țările știute cu foarte multe cazuri de îmbolnăviri cu coronavirus este Iranul, în ciuda efortului făcut de regimul de la Teheran de a ascunde adevărul despre amploarea afectării populației de actuala pandemie.

Până acum câteva zile, oficialii iranieni anunțau că au doar câteva cazuri în țară și că totul e sub control, dar numărul din ce în ce mai mare de pacienți infectați cu coronavirus și moartea unui înalt oficial, din aceeași cauză, au făcut ca minciunile legate de răspândirea bolii să nu mai fie declarate cu aceeași convingere.

Măsurile cele mai drastice de prevenire au fost deja anunțate public, lăsând să se înțeleagă că situația din țara condusă de ayatollahi este foarte gravă, deși nici acum nu sunt credibile cifrele avansate de agențiile iraniene care ar trebui să arate cu exactitate numărul celor infectați cu coronavirus și al celor decedați în urma îmbolnavirii.

Școlile și universitățile din Iran au fost deja închise, iar evenimentele culturale au fost suspendate în încercarea de controlare a răspândirii epidemiei. Un indicator mult mai vizibil al gravității situației din Iran a venit luni, când un înalt oficial al armatei a anunțat că se suspendă pentru următoarele două luni primirea în armată a noilor recruți care erau așteptați în unități la începutul lunii martie!

Asta vine după ce sâmbătă amiralul Habibollah Sayyari anunțase că armata a desemnat trei dintre cele mai bine echipate spitale militare pentru tratamentul pacienților infectați cu coronavirus din rândul militarilor ori civililor. ”Forțele noastre armate, Armata Republicii Islamice a Iranului, sunt în prima linie a războiului dus împotriva coronavirusului”, a declarat Sayyari, sâmbătă, iar generalul Kiomars Heidari, șeful forțelor de uscat, a anunțat duminică faptul că armata a produs în cel mai scurt timp echipamente de testare pentru diagnosticarea virusului.

Deși în declarații armata iraniană lăsă să se înțeleagă că e pregătită și moral și tehnic să facă față crizei actuale, luni s-a văzut că situația nu e deloc controlabilă nici măcar în armată. Generalul Hassan Araghizadeh a declarat, luni, pentru presă, că perioada inițială de instrucție a militarilor va fi suspendată pentru urmatoarele două luni, abia în 20 aprilie fiind așteptați noii recruți în unități și la cursurile de pregătire, iar militarii în termen, care și-au terminat stagiul militar, vor rămâne în cazărmi, sub atentă supraveghere medicală.

Potrivit Tehran Times, generalul Araghizadeh a asigurat familiile care își așteptau tinerii să fie trimiși acasă că aceștia sunt în siguranță, dar că armata va continua să își îndeplinească misiunile curente.

În momentul de față armata Iranului are de acoperit toate zonele foarte fierbinți unde regimul de la Teheran a provocat militar și a escaladat situațiile cele mai periculoase. Golful Oman, granița cu Irakul, granița cu Turcia, Siria, sunt locurile unde militarii iranieni sunt plasați în alertă maximă de la începutul anului, militari demolați moral de faptul că nu pot merge acasă după terminarea stagiului militar și speriați de carantina care, din cât se înțelege, este instituită pe mare parte din armata care amenința vara trecută pacea din întreaga regiune a Orientului Mijlociu.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.