COVID-19: Manila, capitala statului Filipine, în CARANTINĂ! Decizia vizează 12, 8 milioane locuitori


  • ACP
  • Mar 12, 2020 20:27
  • 2864
COVID-19: Manila, capitala statului Filipine, în CARANTINĂ! Decizia vizează 12, 8 milioane locuitori

Președintele filipinez Rodrigo Duterte a anunțat că zona metropolitană Manila (capitala și împrejurimile), care are 12,8 milioane locuitori, va fi închisă din 15 martie până pe 14 aprilie, din cauza pandemiei de coronavirus.

Odată cu blocarea intrărilor și ieșirilor pe cale rutieră, pietonală sau ferată, va fi oprit și traficul aerian și cel maritim intern de călători. Vor fi interzise și adunările publice, spectacolele, evenimentele sportive ș.a.m.d.. Într-un discurs susținut joi, președintele Duterte a anunțat și faptul că președintele Chinei, Xi Jinping i-a trimis un mesaj în care îi oferă asistența Beijingului pentru a putea depăși criza actuală. ”Dacă lucrurile vor merge rău, aș putea căuta ajutor în China. Poate vom avea nevoie de ajutorul vostru, domnule președinte Xi”, a mai spus președintele filipinez.

Filipine are doar câteva zeci de cazuri confirmate (53 pe 12 martie), deși a înregistrat primul caz încă de pe 30 ianuarie, iar al doilea caz pe 2 februarie, primul deces din cauza coronavirusului datând din 3 februarie, acesta fiind primul caz de deces din afara Chinei – mai multe detalii AICI.

Deși pare să fi controlat bine extinderea bolii, administrația Duterte a fost criticată în presa internăpentru că nu are spitalele echipate corespunzător, nu are destule măști, testere, substanțe de dezinfectare – așadar, măsura anunțată de Duterte nu pare deloc excesivă.

De altfel, chiar dacă altele ar fi fost condițiile materiale din Filipine, lecția Italiei arată că izolarea totală ar putea fi cea mai potrivită măsură pentru oprirea extinderii coronavirusului.

Promovarea pe care și-o face China exact în acest moment, prin anunțul disponibilității de a ajuta cu echipamente medicale, a prins Filipine în cea mai proastă situație posibilă, când nu prea își poate permite să refuze ajutorul. Cele două țări nu au avut deloc relații prietenoase până acum, în condițiile ofensivei permanente a Beijingului în Marea Chinei de Sud, din ultimii ani, când navele civile filipineze erau atacate de navele militare ori civile aflate sub comanda partidului comunist chinez.

O situație diferită pare să fie în Singapore, unde sunt 187 de cazuri confirmate de pacienți cu coronavirus, dar unde premierul Lee Hsien Loong a anunțat că și dacă va dura un an întreg pandemia, el nu va închide orașul. Într-o conferință televizată în 12 martie, acesta a anunțat că, deși țara se confruntă cu o situație foarte serioasă, fiind posibile creșteri bruște a numărului de pacienți infectați, situația este sub control și guvernul nu va ridica nivelul de alertă la roșu – mai multe detalii AICI.  

Singapore a avut, la fel ca Filipine, pacienți confirmați cu coronavirus încă de la începutul răspândirii molimei în afara Chinei, dar a făcut uz de marea forță financiară de care dispune și a reușit să întârzie apariția multor cazuri. De exemplu, cei care intră în carantină primesc cazare, tratament și o sumă de bani din partea guvernului, dar cei care mint în legătură cu starea sănătății primesc o amendă de până la 10.000 dolari sau 6 luni de închisoare, ceea ce a făcut ca cei infectați cu coronavirus să nu se ascundă de autorități și să anunțe destul de repede situația lor.

Numărul mare de pacienți confirmați (187 azi) ar face pe cei mai mulți să se gândească la închiderea cât mai rapidă a orașului, dar actuala conducere se declară foarte încrezătoare că va putea face față pandemiei fără să treacă la cele mai dure măsuri – mai multe detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.