Mario Vargas Llosa spune lucrurilor pe nume: ”Criza coronavirus n-ar fi existat dacă în China ar fi fost democrație”. Pericolul COMUNISMULUI


Mario Vargas Llosa spune lucrurilor pe nume: ”Criza coronavirus n-ar fi existat dacă în China ar fi fost democrație”. Pericolul COMUNISMULUI

China comunistă a ripostat în termeni duri după ce laureatul premiului Nobel pentru literatură, Mario Vargas Llosa, a publicat în ziarul spaniol El Pais și în La Republica din Peru un articol în care susține că criza coronavirusului nu s-ar fi declanșat dacă această țară ar fi fost o democrație, transmite AFP, potrivit RFI.

”Nimeni nu pare să remarce faptul că nimic din toate astea nu s-ar fi întâmplat dacă China ar fi fost o țară liberă și democratică și nu o dictatură”, a scris laureatul Premiului Nobel, pe care l-a primit în 2010.

În replică, ambasada Chinei în Peru a dat publicității un comunicat propagandistic în care susține că ”Noi respectăm libertatea de expresie, dar asta nu înseamnă să acceptăm afirmații defăimătoare și stigmatizări”. Mai mult chiar, comuniștii de la Beijing îi cere scriitorului peruvian ”să nu răspândească opinii iresponsabile”.

În articolul său, Llosa (83 de ani) subliniază că ”cel puțin un medic, dar foarte probabil mai mulți, au semnalat din timp apariția virusului, însă în loc să ia măsuri, guvernul chinez a ascuns informații și a încercat să-i reducă la tăcere pe cei care avertizau, așa cum fac în general dictaturile”.

În plus, Llosa susține fără echivoc că acest coronavirus provine din China, ceea ce autoritățile de la Beijing neagă, punând în mișcare întreaga mașinărie de propagandă în acest sens.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.