Criza COVID-19. Lista completă a măsurilor economice adoptate de Ludovic Orban și Florin Cîțu


Criza COVID-19. Lista completă a măsurilor economice adoptate de Ludovic Orban și Florin Cîțu

Premierul Ludovic Orban a anunţat joi că Guvernul a decis că va suporta costurile pentru plata angajaţilor trimişi în şomaj tehnic, ”Vom plăti 75% din salariul brut, cât este idemnizaţia lunară de şomaj tehnic, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu”, a precizat premierul.

Totodată, premierul a mai afirmat că a fost adoptată o HG prin care a suplimentat bugetul Ministerul Sănătăţii cu 42 de milioane de lei şi că a fost majorat plafonul de garantare a creditelor pentru IMM.

Ludovic Orban: "ℹ️ Am adoptat o hotărâre de guvern prin care am suplimentat bugetul Ministerului Sănătății cu o sumă de 42 de milioane de lei pentru susținerea centrelor de carantină prin intermediul direcțiilor de sănătate publică.

ℹ️ Am decis, prin ordonanţă de urgență, să majorăm plafonul de garantare a creditelor pentru IMM prin intermediul Fondului de garantare. Majorarea plafonului am putut să o facem, în primă fază, cu 5 miliarde. Garantăm credite pentru investiții și pentru asigurarea capitalului de lucru.

ℹ️ Asigurăm rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde pentru a asigura fluxul de capital către companii.

ℹ️ Am stabilit ca, la rectificarea bugetară, să asigurăm creșterea bugetului alocat pentru decontarea concediilor medicale.

ℹ️ O altă măsură este aceea de a asigura plata angajaților care intră în șomaj tehnic din bugetul Ministerului Muncii prin intermediul ANOFM, prin bugetul de șomaj. Decizia este de a plăti 75% din salariul brut, cât este, practic, indemnizația lunară pentru perioada de șomaj tehnic, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.

ℹ️ Prima categorie de angajatori care vor beneficia de această măsură este aceea care a fost afectată direct de măsuri restrictive care au fost dispuse de autorități în situația de urgență. Dau exemplu hoteluri, restaurante, cafenele, instituții de spectacole, prin suspendarea activității pe perioada situației de urgență.

ℹ️ A doua categorie de companii sunt companiile care nu au fost afectate direct de măsuri restrictive, dar au fost afectate de diferite consecințe ale epidemiei de coronavirus. Pentru a putea beneficia de această plată pentru salariații pe care nu își mai pot permite să îi plătească, companiile vor trebui să depună o declarație pe proprie răspundere, iar condiția de acordare este să li se fi redus veniturile, să le fi scăzut cifra de afaceri cu un procent de minim 25%".

De asemenea, Ministerul Finanțelor Publice a anunțat măsurile aprobate de Guvern pentru sprijinirea companiilor și contribuabililor din România.

MFP: "ℹ️ Alocarea bugetară este de 30 miliarde lei, impactul economic de 100 miliarde lei. Surse de finanțare: bugetul național și fonduri europene

ℹ️ Ministerul Finanțelor Publice va garanta până la 80% din valoarea finanțărilor acordate întreprinderilor mici și mijlocii.

ℹ️Rambursarea TVA prin Ministerul Finanțelor Publice: 9 miliarde lei.

ℹ️ Guvernul a decis să se suspende sau să nu înceapă măsurile de executare silită prin poprire a persoanelor fizice, cu excepția executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanțelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală.

ℹ️ Întreprinderile mici și mijlocii care dețin certificatul de situație de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, beneficiază de amânarea la plată pentru serviciile de utilități - electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice şi de internet, precum și de amânarea la plată a chiriei pentru imobilul cu destinație de sediu social și de sedii secundare.

ℹ️ Guvernul a decis prorogarea termenului de plată pentru impozitul pe clădiri, impozitul pe teren, respectiv impozitul pe mijloacele de transport de la 31 martie 2020 la 30 iunie 2020, perioadă în care se vor primi în continuare bonificațiile stabilite de consiliile locale.

ℹ️ Ținând cont de necesitatea achiziției în continuare a materialelor și echipamentelor sanitare necesare, Ministerul Finanțelor Publice acordă un împrumut din venituri rezultate din privatizare în valoare de 1,15 miliarde lei Companiei Naționale UNIFARM S.A., pe o perioadă de 6 luni".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.