COVID-19: noile pedepse adoptate de Guvern, explicate pe înțelesul tuturor


COVID-19: noile pedepse adoptate de Guvern, explicate pe înțelesul tuturor

Premierul Ludovic Orban a precizat joi că Guernul a luat decizia de a majora pedepsele pentru infracțiunea de fals în declarații și pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii răspândirii epidemiei. Totodată, premierul a declarat că s-a hotărât introducerea unei noi infracțiuni și anume omisiunea de a da date autorităților.

CONSULTAȚI ȘI: VIDEO Guvernul înăsprește pedepsele și introduce o nouă infracțiune în contextul epidemiei. Veste proastă: fostul ofițer care a infectat zeci de persoane scapă de măsură

Astfel, OUG pentru modificarea şi completarea Legii 286/2009 privind Codul penal, adoptată de Guvern în şedinţa din această săptămână, având în vedere evoluţia situaţiei epidemiologice la nivel naţional şi internaţional determinată de răspândirea noului coronavirus, a fost publicată vineri în Monitorul Oficial.

Asociația VeDem Just a explicat pe înțelesul tuturor ceea ce presupune noul set de pedepse. De precizat că noile pedepse se aplică începând de azi.

Redăm comunicatul Asociației VeDem Just:

"Cum s-a modificat Codul Penal? 

Prin OUG nr.28 din 2020, publicată în Monitorul Oficial nr. 228 / 20.03.2020

De ce a fost necesar? 

Boala COVID-19 se răspândește rapid. Unele persoane au încălcat regulile de protejare. 

Ce s-a modificat? 

S-au mărit pedepsele pentru anumite infracțiuni și s-au introdus noi incriminări: este vorba de infracțiunile de fals în declarații (art. 326), zădărnicirea combaterii bolilor (art. 352) și omisiunea declarării unor informații (art. 3521).

Ce pățesc dacă mint în legătură cu virusul? 

Dacă o persoană fizică minte că nu este sau că nu a vizitat țările din zona roșie sau galbenă (care ar impune carantina sau izolarea la domiciliu) sau face orice altă declarație mincinoasă către instituțiile statului pentru a ascunde riscurile privind infectarea, va fi pedepsiră cu închisoare între 1 și 5 ani sau amendă penală între 1.800 lei și 150.000 lei. Dacă fapta e comisă de o persoană juridică cu privire la persoanele infetate sau suspectate de infecție, pedeapsa deste între 12 mii lei și 1,2 mil lei cu posibilitatea dizolvării entității ori suspendării activității ei. 

Ce pățesc dacă omit să spun că am contactat o persoană infestată? 

Dacă omiți să spui organelor sanitare, organelor statului sau unității unde lucrezi că e posibil să fi intrat în contact cu o persoană infectată, vei fi pedepsit cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă penală 1.800 lei și 150.000 lei. 

Ce pățesc dacă nu respect normele de carantină sau spitalizare? 

Dacă în mod intenționat nu respecți tratamentul, nu accepți vizitele organelor sanitare sau ieși fără voie din carantină sau spital, riști închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă penală între 1.800 și 150.000 lei; dacă din această cauză se răspândește boala, pedeapsa va fi închisoarea între 1 și 5 ani. Dacă se răspândește boala din cauza unei greșeli ale tale, pedeapsa va fi închisoare între 6 luni și 3 ani sau amendă penală între 1.800 și 150.000 lei. 

Ce este carantina?

Constă în separarea celor bolnavi sau suspecți în spații speciale pentru a preveni răspândirea infectării sau contaminării. 

Ce pățesc dacă eu produc boala sau decesul cuiva? 

Dacă nu ai respectat măsurile de carantină, spitalizare sau celelalte măsuuri de prevenire și combatere a bolii și cineva s-a îmbolnăvit din cauza asta, pedeapsa va fi închisoare de la 2 la 7 ani; dacă victima a decedat, pedeapsa va fi închisoare de la 5 la 12 ani. 

Ce pățesc dacă eu transmit virusul mai departe? 

Dacă știi că ești infectat și în mod intenționat vrei să transmiți virusul altuia (tușești, străniți, scuipi către cineva sau pe obiecte pe are știi că acela le va atinge), riști închisoare de la 2 la 7 ani. Dacă cineva s-a și îmbolnăvit din cauza aceasta, pedeapsa va fi închisoare de la 3 la 10 ani închisoare, iar dacă victima a decedat, pedeapsa va fi închisoare de la 7 la 15 ani. Dacă ai vrut să infestezi o persoană, dar ai fost oprit mai înainte, vei fi pedepsit pentru tentativă cu închisoare de la 1 la 3 ani și 6 luni. 

Câte cauze penale sunt în desfășurare? 

În prezent sunt în lucru 58 de dosare penale vizând persoane suspecte de infectare care nu au vrut să stea în izolare la domiciliu sau carantină instituționalizată. Ei vor fi judecați potrivit legii nemodificate. 

De cât și cui se aplică noile pedepse? 

Pentru cei care comit faptele de azi încotro".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.