Documente. Dosarul “Bahamas”, Dodon și banii Moscovei: testul actului de justiție din partea Procuraturii Generale


Documente. Dosarul “Bahamas”, Dodon și banii Moscovei: testul actului de justiție din partea Procuraturii Generale

Dincolo de problemele foarte grave cu care actualmente ne confruntăm, nu mai puțin periculoase sunt schemele de spălare de bani și finanțări ilegale a partidelor și a actorilor politici. Cel mai concludent caz este ”operațiunea Bahamas”. Acțiunile noastre în cazul Bahamas culminează cu sesizarea oficială către Procuratura Generală, aceasta fiind semnată de deputații Octavian Țâcu, Lilian Carp și subsemnatul (rog se vedeți documentele aferente). În opinia noastră, documentele prezentate Procuraturii Generale constituie rezonabile temeiuri juridice pentru a proceda la o investigație imparțială, obiectivă și responsabilă privind spălarea de bani și finanțarea PSRM-ului în campania prezidențială din anul 2016.

Chiar dacă au trecut aproape 4 ani de la precedentele alegeri prezidențiale, sunt sigur că cetățenii noștri își aduc foarte bine aminte cum orașul Chișinău și întreaga Republica Moldova a fost împânzită cu imaginea coloră și fericită a lui Igor Nikolaievici Dodon, suplimentată de panourile mari cu lozinci triumfaliste ale socialiștilor. Avea suficiente motive Dodon să fie îmbujorat: operațiunea ”Bahamas” a decurs de minune, iar partenerul său de nădejde – Vladimir Plahotniuc – a avut grijă ca dosarul respectiv să fie conservat. Iată că după 4 ani de la ”operațiunea Bahamas” este absolut necesar ca Procuratura Generală să facă lumina asupra acestui caz revoltător de imixtiune externă și complicitate internă în compromiterea alegerilor prezidențiale.

Noi nu ne-am propus să substituim structurile de anchetă și investigații ale statului, dar mandatul pe care ni l-au acordat cetățenii noștri ne obligă să combatem schemele de finanțării ilegale a proceselor electorale. Un stat democratic, care pretinde că împărtășește valorile, standardele și exigențele Uniunii Europene, nu poate fi edificat prin corupție, minciună și ipocrizie. Republica Moldova este profund virusata, iar cazul Bahamas ne demonstrează (o dată în plus!) cât de fragilă și neconsolidată este democrația noastră.

Suntem în așteptarea unor acțiuni concrete, în strictă conformitate cu prevederile legale, din partea Procuraturii Generale și a șefului acesteia, Alexandru Stoianoglo. Suntem siguri că același lucru și-l doresc toți cetățenii Republicii Moldova!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.