Un expert în sănătate taie avântul privind "vaccinul" timișorean anti-COVID-19: "Joacă deocamdată în faza preliminariilor pentru Campionatul Mondial, cu șanse să ajungă la baraj"! Avertisment pentru români să nu ia de capul lor medicamente împotriva coronavirusului


Un expert în sănătate taie avântul privind "vaccinul" timișorean anti-COVID-19: "Joacă deocamdată în faza preliminariilor pentru Campionatul Mondial, cu șanse să ajungă la baraj"! Avertisment pentru români să nu ia de capul lor medicamente împotriva coronavirusului

Cercetătorii timișoreni de la Centrul de Terapii Genice și Celulare în Tratamentul Cancerului, OncoGen, au anunțat miercuri, 25 februarie, că au vaccinul anti-COVID-19 și că vor începe testarea acestuia în laborator. Mesajul acestora a produs un puternic vuiet mediatic.

Cu toate acestea, Vlad Mixich, expert în politici de sănătate, a atras atenția că mult mediatizatul "vaccin" de la Timișoara este în prezent la granița dintre stadiul de cercetare și stadiul de laborator, în timp ce, în acest moment, există doar 2 studii clinice pentru un vaccin anti-COVID-19, în SUA și China, urmând ca acestea să se facă și pe oameni. Vlad Mixich a explicat pe înțelesul tuturor în ce stadiu se află așa-zisul vaccin al cercetătorilor din Timișoara comparativ cu cel din SUA: "Vaccinul" timișorean joacă deocamdată în faza preliminarilor pentru Campionatul Mondial, cu șanse să ajungă la baraj. După ce ajunge la baraj, și doar dacă îl câștigă, se va califica la Campionatul Mondial (unde deocamdată sunt calificate doar studiul din SUA și cel din China)".

Totodată, Mixich i-a avertizat pe români să nu ia vreun medicament anti-COVID-19 (momentan sunt în studiu 8 stoluții, nefiind nimic sigur), fără prescripția medicului, întrucât pot avea loc reacții adverse extrem de grave. 

În ceea ce privește găsirea unui medicament viabil și a unui vaccin bun contra COVID-19, Vlad Mixich s-a arătat optimist, spunând că le vom avea cel târziu până la finalul anului 2020

Vlad Mixich, pe Facebook: "Multe întrebări despre tratamente și vaccinuri contra coronavirusului, impulsionate și de povestea vaccinului de la Timișoara.

Astăzi există doar 2 (două!) studii clinice pentru un vaccin contra coronavirus: unul în SUA, celălalt în China. Ambele sunt studii care vor include oameni, dar sunt aflate în faza inițială. Adică sunt abia la început de drum.

Mai există alți 11 candidați potențiali pentru un vaccin coronavirus, dar toți sunt studiați în condiții de laborator, deci sunt chiar mai puțin avansați decât cele două despre care vorbeam mai sus.

Și mai sunt alte 26 de posibile soluții aflate în stadiul de cercetare (unde intră și studiul echipei de la Oxford, că și despre acest "vaccin" s-a făcut vorbire în România).

Mult mediatizatul "vaccin" de la Timișoara este în prezent la granița dintre aceste două ultime categorii: între stadiul de cercetare și stadiul de laborator.

Ca să fac o comparație: "vaccinul" timișorean joacă deocamdată în faza preliminariilor pentru Campionatul Mondial, cu șanse să ajungă la baraj. După ce ajunge la baraj, și doar dacă îl câștigă, se va califica la Campionatul Mondial (unde deocamdată sunt calificate doar studiul din SUA și cel din China). Ca să-l câștige însă trebuie mai întâi să treacă de grupe (studiile de fază 1), apoi să treacă de sferturi și de semifinale (studiile de fază 2 și 3). Factual, așa stau lucrurile.

La capitolul medicamente contra coronavirus există în prezent în studiu 8 posibile soluții. Orice citiți pe internet, orice mare vedetă medicală auziți, adevărul științific este următorul: pentru fiecare dintre ele avem astăzi încă PREA PUȚINE studii științifice ca să fim siguri că ele fac mai mult bine, decât rău.

‼️De ce e importantă această subliniere? Pentru că fiecare dintre ele dau efecte adverse serioase, deci dacă le-ați cumpărat/făcut rost de pe undeva mare atenție: nu le luați de capul vostru, sunt medicamente tari, care vă pot dăuna dacă nu vorbiți cu un medic înainte.

În general, eu sunt optimist și cred că vom avea un medicament viabil sau un vaccin bun pentru coronavirus cel târziu până la sfârșitul acestui an. Dar astăzi, nu avem!

Ca o concluzie: există anumiți oameni de știință/cercetători, altfel oameni foarte inteligenți, care încearcă să profite de nevoia noastră de speranță în contextul epidemiei de coronavirus.

Dar există un număr cel puțin egal de oameni de știință / cercetători care știu că principiul de bază în medicina modernă este: ÎN PRIMUL RÂND, SĂ NU FACI RĂU!".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.