VIDEO Medicii din Arad se confruntă cu atitudinea abjectă a șefului DSP: "EU vorbesc! Da?! Dacă nu, atunci iei liftul și la revedere! Cu părul ăla ești chirurg?". Cadrele medicale, puse la zid de un sinistru pentru că cereau protecția necesară în războiul cu COVID-19


VIDEO Medicii din Arad se confruntă cu atitudinea abjectă a șefului DSP: "EU vorbesc! Da?! Dacă nu, atunci iei liftul și la revedere! Cu părul ăla ești chirurg?". Cadrele medicale, puse la zid de un sinistru pentru că cereau protecția necesară în războiul cu COVID-19

Un video intrat intrat în posesia publicației Special Arad ni-l arată pe directorul Direcției de Sănătate Publică Arad, Constantin Cătană, răstindu-se la personalul sanitar, care solicita atât echipamente pentru a se proteja de COVID-19, cât și o instrucție (training) privind utilizarea respectivelor echipamente, așa cum se face în orice stat civilizat, pentru a nu exista riscul contaminării. 

Privind cei ce se întreabă de ce ar trebui ca medicii să fie instruiți de DSP privind utilizarea echipamentelor, precizăm că în cazul COVID-19 este vorba despre echipamente speciale care se folosesc doar în situații speciale, iar în acest sens subliniem că nu s-a făcut instructaj până în prezent la niciun nivel al personalului medical și, mai mult, până acum majoritatea cadrelor medicale nici nu au văzut un asemenea echipament, conform relatării unei asistente medicale căreia nu-i vom dezvălui identitatea.

Cu o aroganță dusă la extrem, directorul DSP Arad, Constantin Cătană, în loc să motiveze personalul medical ținând cont de stresul provocat de criza COVID-19, a început să le aducă reproșuri medicilor, inclusiv, atenție, legate de freza cu care s-au prezentat în fața lui. În ceea ce privește instrucția referitoare la uzitarea echipamentelor speciale, șeful DSP Arad le-a transmis de mai multe ori medicilor că și-au ales greșit meseria.

Redăm un scurt fragment care reflectă atitudinea abjectă a șefului DSP Arad:

Dictatorul din fruntea DSP Arad: V-ați ales prost meseria! (...) Ascultă-mă acuma că eu vorbesc! Poliția de Frontieră o să ajungi acolo și o să vezi că polițistul simplu are o mască simplă, atât! Acuma EU vorbesc! Da?! Dacă nu, atunci iei liftul și la revedere! 

Chirurg: Eu în sala de operație am o singură mască! 

Dictatorul din fruntea DSP Arad: Unde ești dumneata chirurg că n-am auzit de dumneata? Unde ești chirurg? Cu părul ăla dumneata ești chirurg? Asta e ținută și morală de chirurg? 

Doctoriță: Domnule director, nu vrem să ne certăm! (...) Avem dreptul să cerem și noi o protecție. 

Vedeți video în cele ce urmează:Într-un video pe care-l puteți accesa AICI, câțiva italieni pun la dispoziție medicilor un instructaj, de care trebuia să se ocupe și DSP Arad, privitor la modul în care se uzitează echipamentele de protecție sanitară.

Contactat de Special Arad, șeful DSP Arad a spus că acea discuție din video a avut loc acum 2 săptămâni, medicii refuzând să meargă la graniță pentru a participa la triajul medical al celor care intră în țară, dar finalmente s-au dus. Dar aceste precizări ale șefului DSP Arad nu scuză cu nimic atitudinea abjectă pe care a avut-o față de medicii care doreau să fie siguri că vor beneficia de protecția necesară în războiul cu boala COVID-19.

Cătană, pentru Special Arad: "Vreau să văd întreaga înregistrare a discuției, nu trunchiată sau scoasă din context! Mi-am cerut scuze față de dânșii. Dar dvs sunteți dezinformați, acea discuție a avut loc în urmă cu două săptămâni, la sediul DSP, la ora 07:00 dimineața și dânșii refuzau să-și desfășoare activitatea ca medic (în frontieră). Ulterior au înțeles, au plecat, și-au desfășurat activitatea cu succes. În condiții de siguranță".

Atitudinea șefului DSP Arad a fost condamnată și de Oana Gheorghiu de la Asociația Dăruiește Viață, recunoscută pentru demersul eroic de a construi un spital oncologic pediatric în Capitală, împreună cu Carmen Uscatu, din donațiile primite, și care a anunțat că începând cu 11 martie sumele primite de asociație vor fi redirecționate pentru combaterea epidemiei de coronavirus. 

Concret, Oana Gheorghiu a tras un semnal de alarmă pe Facebook, precizând că din cauza unor indivizi precum șeful DSP Arad, medicii vor continua să plece din țară, respectiv să abandoneze războiul cu COVID-19, iar în acest sens a cerut premierului Ludovic Orban să ia măsuri de urgență.

Oana Gheorghiu: "Așa se motivează medicii? Așa se discută cu ei? Păi cum să nu plece? Opriți aroganța, minciuna și nesimțirea șmecherilor care conduc instituții publice, dacă vreți ca oamenii ăștia să își facă datoria.

Asta e atitudinea: "acuma eu vorbesc". De parcă el e Dumnezeu. Cine e individul ăsta? Cine e?

Domnule Ludovic Orban - Presedinte PNL, faceți ceva. Urgent".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.