Carantina în Teleorman: 80 bărbați și femei locuiesc la comun și împart aceeași toaletă!


Carantina în Teleorman: 80 bărbați și femei locuiesc la comun și împart aceeași toaletă!

Direcția de Sănătate Publică a identificat în reședința județului Teleorman două sedii pentru carantinarea celor întorși din străinătate: un adăpost pentru sărmani și un cămin de elevi. Centrul de carantină din căminul de elevi al liceului “Rulmentul” este în prezent un loc extrem de problematic. Poliția ajunge pe acolo destul de des (în condițiile în care polițiștii au de-a face cu suspecți de COVID-19), iar condițiile de carantină sunt cel puțin stranii. Trebuie spus, în primul rând, că în respectivul centru de carantină au ajuns în jur 80 de persoane, care au început să fie cazate acolo de la finalul lunii trecute. Toți veneau din străinătate și mulți dintre ei au un profil nu tocmai liniștitor. Vorbim despre foști infractori, actuali infractori și, în general, persoane fără prea multă educație. Printre ei se mai află câteva familii decente, izolate acolo pe fondul suspiciunilor apărute. Evident că primii fac deseori scandal, se îmbată, se lovesc, se taie, motiv pentru care polițiștii sunt obligați să se expună și să-i despartă. Dar partea cu adevărat “frumoasă” e aceea că toți merg la aceeași toaletă. Practic, dacă unul singur va avea boala, toți vor fi, în cele din urmă, bolnavi.

La centrul de carantină de la Rulmentul oamenii locuiesc la grămadă. Femei și bărbați (nu toți din aceeași familie) locuiesc laolaltă, cele aproximativ 80 de persoane fiind izolate de exterior, dar nefiind izolate între ele. Mulți sunt indivizi cu probleme. Unii sunt infractori sau foști infractori, așa că nu se pot abține și se bat, se taie. Poliția a fost nevoită până acum să meargă acolo de două ori pentru a interveni în situații critice, pentru că, nefiind educați, oamenii de acolo nu înțeleg nici gravitatea propriei situații, nici faptul că îi expun pe ceilalți unor riscuri. Inclusiv pe polițiști, care n-au nicio vină că au venit ei din străinătate pe fondul crizei epidemiologice.

Mai mult, potrivit medicului care îi are în grijă, doctorul Bogdan Andrei, scandalurile sunt o problemă și nu e deloc ușor să-i ții în frâu pe cei de acolo. Desigur, el a confirmat că există o singură toaletă pentru locatari, dar el spune că dacă toți locatarii ar respecta regulile de igienă, n-ar exista niciun risc de contaminare. Din păcate, având în vedere educația multora dintre cei carantinați acolo, e cam greu de presupus că vor lăsa toaleta dezinfectată, că se vor spăla pe mâini și vor face tot posibilul să nu facă rău altora.

Mai multe fotografii din centru arată, pe de altă parte, cum femeile stau împreună cu doi sau trei bărbați în cameră. Și, în realitate, n-a trecut destul timp pentru ca ei să dezvolte simptome. Dar dacă unul singur se va îmbolnăvi, toți o vor face. Pentru că, de fapt, ei sunt izolați de comunitate, dar nu sunt izolați unul de altul.

DSP Teleorman a găsit de cuviință să amenajeze centrele de carantină într-un adăpost de zi din Alexandria și într-un cămin de elevi, situate la marginea orașului. Iar numărul celor care necesită carantina e în creștere, în timp ce ambele centre din oraș sunt acum pline. Iar condițiile, după cum putem înțelege, nu sunt nici pe departe cele adecvate limitării răspândirii bolii. Căci sunt expuși și cei sănătoși, dar și personalul care îi are în grijă, alături de polițiști.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.