La Stampa ACUZĂ Rusia că a infiltrat agenți GRU în Italia, cu prilejul așa-ziselor ajutoare medicale trimise de Moscova! 80% din materialele expediate de Kremlin sunt inadecvate sau de-a dreptul inutile


  • ACP
  • Apr 2, 2020 21:37
  • 3996
La Stampa ACUZĂ Rusia că a infiltrat agenți GRU în Italia, cu prilejul așa-ziselor ajutoare medicale trimise de Moscova! 80% din materialele expediate de Kremlin sunt inadecvate sau de-a dreptul inutile

Imaginile cu camioanele militare ruse mergând în coloană pe străzile Italiei, săptămâna trecută, au fost pentru noi, cei din estul Europei, care știm bine ce înseamnă prezența armatei ruse, cât se poate de tulburătoare. Era evident că nu putea ieși nimic bun din asta.

În schimb, italienii au fost, în bună parte, convinși că e vorba doar de un ajutor venit la pachet cu un exercițiu de soft power, care nu putea prezenta nici un pericol pentru țara lor.

Prima problemă pentru italieni a aparut însă destul de repede după venirea rușilor, când s-a descoperit că peste 80% din materialele trimise de Moscova pentru ajutor erau inadecvate sau de-a dreptul inutile.

Un lucru mult mai grav a fost prezentat apoi de presa italiană, săptămâna aceasta, când au apărut acuzații că printre militarii veniți să ajute în spitalele italiene s-ar afla și ofițeri ai GRU, serviciul militar de informații rus.

Cotidianul La Stampa a publicat, joi, un interviu cu expertul în arme chimice, fost specialist NATO, Hamish De Bretton-Gordon, care a afirmat că nu există nici o îndoială că Rusia ar fi trimis agenți printre cei 104 doctori și ”experți în medicină”, ceea ce a atras un răspuns rapid și furios din partea Moscovei.

Mai exact, ambasada rusă din Roma a transmis o declarație din partea Ministerului Apărării de la Moscova, care a acuzat publicația italiană că ar transmite știri false din cauza unei ”rusofobii de Razboi Rece”, ascunzându-se în spatele dreptului la liberă exprimare.

Premierul Italiei, Giuseppe Conte, s-a văzut dator să intervină, din partea guvernului italian fiind emise declarații categorice împotriva manierei în care au reacționat autoritățile ruse la analiza din ”La Stampa”.

”În timp ce suntem recunoscători pentru ajutorul Rusiei, nu putem accepta tonul nepotrivit și unele expresii folosite de purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Rusia. Libertatea de exprimare și dreptul de a critica sunt valori fundamentale ale țării noastre. Rusia are dreptul să răspundă acuzațiilor, dar într-o manieră formală și corectă”, a fost poziția guvernului Italian – mai multe detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.