Apogeul demenței corectitudinii politice: „Pe aripile vântului” a fost retras de HBO Max pentru că ar fi rasist și ar prezenta prea romantic sclavia


Apogeul demenței corectitudinii politice: „Pe aripile vântului” a fost retras de HBO Max pentru că ar fi rasist și ar prezenta prea romantic sclavia

O capodoperă a filmelor clasice recompensată cu zece premii Oscar și una dintre cele mai vizionate pelicule din toate timpurile, "Pe aripile vântului" – ecranizare a romanului omonim scris de Margaret Mitchell - a fost retrasă de pe platforma HBO Max, în plină mişcare de revoltă contra rasismului şi a violenţelor Poliţiei care ar viza persoanele de culoare în Statele Unite, relatează News.ro.

Manifestanții contra rasismului nu contestă doar filmele care ar prezenta edulcorat sclavia. În ultimele zile s-au războit și cu statuile unor personalități acuzate de rasism sau chiar de negoț cu sclavi în trecut. La Bristol, sud-vestul Angliei, statuia unui binefăcător al orașului, care domina o piață centrală din oraș de mai bine de o sută de ani, a fost doborâtă de pe soclu și aruncată în apele unui râu din apropiere pentru că acesta a fost și negustor de sclavi. De asemenea, o statuie din Londra a lui Winston Churchill a fost vandalizată, legendarului premier britanic imputându-i-se postmortem o presupusă atitudine rasistă.

"New York Herald Tribune" scria la vremea apariției peliculei „Pe aripile vântului” că este "un spectacol cinematografic monumental", iar "New York Times" că este "Cea mai mare înscenare cinematografică văzută până azi și cel mai ambițios film de acțiune din istoria spectaculoasǎ a Hollywoodului".

Astăzi, lungmetrajul de patru ore, regizat de Victor Fleming şi lansat în 1939, este considerat de numeroşi profesori universitari drept cel mai ambiţios şi eficient instrument de revizionism sudist, scrie news.ro.

El prezintă în special o versiune romantică a Sudului şi o viziune foarte edulcorată a sclaviei, cu servitori ca fiind mulţumiţi de statutul lor şi trataţi drept angajaţi obişnuiţi. 

Această reinterpretare a unei perioade sumbre din istoria americană este opera unei mişcări foarte organizate în fostele state confederale, care şi-au propus să prezinte Sudul de dinaintea Războiului Civil American într-o lumină mai bună.      

Ideologia "cauzei pierdute" susţinea că statele din Sud s-au luptat pentru independenţa lor politică, ameninţată de Nord, şi nu pentru menţinerea sclaviei, ceea ce este un neadevăr istoric. 

"Pe aripile vântului" rămâne în fruntea clasamentului filmelor cu cele mai mari încasări - 3,44 miliarde de dolari. 

"Lungmetrajul este produsul epocii sale şi înfăţişează prejudecăţi rasiste care erau comune în societatea americană", a comentat, marţi, pentru AFP, un purtător de cuvânt al HBO Max pentru a explica retragerea lungmetrajului cu opt premii Oscar. 

Pentru HBO Max, a menţine acest film în catalogul său "fără explicaţie şi fără a denunţa această reprezentare ar fi iresponsabil". 

De asemenea, comedia "Mica Britanie/ Little Britain" a fost retrasă de pe BBC iPlayer, Netflix şi BritBox ca urmare a criticilor la adresa unor personaje. 

Netflix a retras, vineri, serialul cu Matt Lucas şi David Walliams, împreună cu o altă comedie - "Come Fly With Me".

BBC şi Britbox au renunţat luni la "Mica Britanie". Ambele platforme au spus că "timpurile s-au schimbat" de la prima difuzare. Ambele filme includ scene în care actorii înfăţişează personaje din medii etnice diferite.   

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.