Baronul Bădălău, răspuns din pisoarul gândirii pesediste. „Avem aur foarte mult. Îl vindem, îl ia Banca Națională, ne facem inele, ghiuluri”


  • Podul
  • Apr 3, 2019 10:10
  • 5549
Baronul Bădălău, răspuns din pisoarul gândirii pesediste. „Avem aur foarte mult. Îl vindem, îl ia Banca Națională, ne facem inele, ghiuluri”

Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, a susținut, miercuri seara, că, în această vară, va avea primele contracte pentru a începe redeschiderea mineritului în România, iar primele proiecte vizează Remin Baia Mare, Cupru Min, Moldomin și Băița.

„Până în august, am primele contracte. Le fac publice”, a afirmat, miercuri seara, Niculae Bădălău, întrebat despre când va reîncepe mineritul în România într-o emisiune la TVR 1, preluată de mediafax.ro.

„Remin Baia Mare îi dau drumul. Acum câteva săptămâni au încercat unii să îi vândă sediul central care este în Baia Mare, o frumusețe. I-am oprit și nu vând nimic. Cupru Min – Lulescu – Moldomin va deveni a doua din Europa, ca metalurgie. Firma care va veni are condiția să facă metalurgie, vreo 200 și ceva de milioane. Atunci începem să contăm și noi în Europa. Mai am Băița și restul care sunt mai mici”, a precizat Bădălău.

Moldomin este vechea mină de cupru de la Moldova Nouă (județul Caraș-Severin).

„Avem aur foarte mult. Îl vindem, îl ia Banca Națională, ne facem inele, ghiuluri”, a afirmat Bădălău, întrebat ce resurse de aur are România și cum pot fi acestea exploatate.

Ministrul Economiei a mai spus că „nu s-a vrut” ca pentru exploatarea zăcămintelor de aur să fie stabilite parteneriate public-private, deși „asocierea” este o idee bună, în opinia acestuia.

„Luăm firme străine, ei vin cu tehica, noi venim cu resursele”, a subliniat Bădălău. „Se poate cu cât vine fiecare”, a continuat ministrul, întrebat de ponderea asocierii.

Cupru Min este evaluat la 2,5 miliarde, conform evaluării Ministerului Economiei, a arătat sursa citată. „Resursa noastră de cupru şi aur, numai pe Cupru Min şi Moldomin duce peste 80 de ani, trăim din ea şi nu vrem să-l exploatăm. Luăm materialul şi îl exploatăm bulgări afară, concetrat. Asta facem. La containere am încasat peste 100 de milioane de euro”, a susţinut Bădălău.

Mai exact, toate cele 460 de mine pe care le avea România sunt închise, cu excepţia Cupru Mind, „care pune concentratul în containere şi îl exportă în China”, potrivit datelor furnizate de sursa citată. „Vă daţi seama?! Şi este rentabil. Şi noi nu mai avem metalurgie. Noi nu facem nimic în România. Noi nu avem valoarea adăugată. (…) Am chemat Consiliul de Administraţie de la Cupru Min şi i-am întrebat: «Când se termină contractual acesta?» «În octombrie.» «Nu mai prelungim, nu mai sunt de-acord, că statul este proprietar, prin Ministerul Economiei». La trei zile, mi-a venit firma cu 500 de milioane că sunt de-acord să investească în România”, a subliniat Bădălău.

În acest context, ministrul Economiei a menţionat că exploatarea se va face pe baza unei noi legislaţii.

„Încercăm să scriem acum o lege a mineritului. (...) Ne dă bani Uniunea Europeană să le închidem, pentru că nu trebuie să fim pe piaţă. Asta încerc să vă spun, că trebuie să fim români şi să ieşim pe piaţă. Anul acesta, avem 220 de milioane de euro, pentru închiderea de mine”, a precizat Bădălău.

SURSA: mediafax.ro, unde puteți citi integral acest articol

Baronul pesedist de Giurgiu Nicolae Bădălău, 58 de ani, senator și actualul ministru al Economiei, este fabulos de bogat, deși mai toată viața a muncit la stat.

Potrivit ultimei declaraţii de avere, acesta are 4 terenuri intravilane, în Ogrezeni, Bucureşti şi Bolintin Vale, precum şi un teren agricol. În plus, acesta are o casă de vacanţă, în Ogrezeni, de peste 400 de mp şi casa de locuit din Bolintin Vale, care are o suprafaţă de 863 de mp şi pe care a construit-o în 2003, bijuterii de 25.000 de euro şi tablouri care valorează 12.000 de euro. 

Recent, el a stârnit revolta opiniei publice după ce, la un botez din Bolintin Vale, i s-a dedicat o manea în care se afirma „să vină diaspora, că noi ne pișăm pe ea”. Mai mulți protestatari rezist i-au cumpărat apoi un bideu și l-au legat de poarta vilei uriașe din Bolintin.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.