Cine ia locul diavolului?! De ce riscă PNL reeditarea dezastrului electoral din 2016


Cine ia locul diavolului?! De ce riscă PNL reeditarea dezastrului electoral din 2016

Electoratul victorios s-a constituit astfel:

1. Cei care nu au votat în 2016 – 1.200.000 de voturi pe care PNL le-a pierdut între alegerile locale și cele parlamentare din cauza prestației lamentabile a conducerii de atunci. Acești votanți s-au întors la urne, dar nu au mai dat votul PNL duminică. Mulți au preferat USR-Plus. Așa se explică faptul că PNL a pierdut cîteva fiefuri importante – mari orașe, mai ales universitare. La București, liberalii au înregistrat o mare înfrîngere – cu 14, 5%. Comparativ, USR a înregistrat peste 40% în fiecare sector. Ludovic Orban și oamenii lui trebuie să găsească soluții pînă la prezidențiale pentru a întoarce măcar o parte din aceste voturi – asta dacă vrea să ramînă primul partid din România. Altfel, s-ar putea ca USR-Plus să le-o ia înainte. Presupun că o mare parte din voturile USR-Plus sunt cele pierdute de PNL în 2014.

2. Mulți au votat pentru prima dată. A apărut o noua generație. Urbană, educată, informată, cu interese bine definite. O generație independentă, greu de mințit și de manipulat, tehnica predilectă a lui Dragnea&Co. Este o generație pro-europeană, dornică să aiba legături strînse cu Europa, să circule, să lucreze în occident. Discursul anti-european al lui Dragnea, măsurile de slăbire a Justiției și a statului de drept, a legăturilor noastre cu UE au îndreptat această generație împotriva PSD. Au determinat-o să iasă din obișnuita indiferență față de procesul electoral. Aportul acestei generații (atenție) va deveni din ce în ce mai important. Pentru sufletul (voturile) acestei generații se dă o mare bătălie – bătălie până acum câștigată de USR-Plus.

3. Votul din 26 mai a fost mai ales îndreptat împotriva lui Dragnea, prezent în fiecare zi pe prima pagină a ziarelor, în talk-show-urile tv de seară, obiect de discuții în familie, pe terase, la birou. Prea mult Dragnea!!! Și totul ca să scape de condamnare. Pentru acest scop privat, PSD nu a mai guvernat. A apărut un efect de saturație… S-a creat o mare presiune și lumea a vrut pur și simplu să scape de el. Ce e mult strică! Pentru asta lumea a votat masiv impotriva lui – ca să nu mai auzim de Dragnea.

4. Multe voturi reprezintă societatea civilă, care a reînviat brusc. Au mers la urne cei care au protestat pe bulevardele și în piețele centrale din orașele românești în acești doi ani și jumătate. Ei au votat anti-PSD. La București de exemplu, în 2016, PSD cîștiga orașul și cele 6 sectoare. Acum, PSD a fost bătut grav, practic alungat din oraș. În 2020 nu va mai cîștiga chiar nimic. S-a produs o basculare a votului. Și aici USR-Plus este, în raport cu PNL, marele beneficiar. PSD a plătit factura pentru represaliile din 10 august 2018. S-a format o masă critică pe linia roșie a protestelor din toată țara. După 10 august nimic nu a mai fost la fel. Ceasul a început să ticăie pentru Dragnea, Carmen Dan&Co. din acea seară.

5. A fost un vot masiv anti-PSD, mai multă lume la urne ca niciodată după 20 mai 1990. Lumea nu s-a dus la urne să susțină pe Iohannis neapărat sau referendumul. Nimeni nu poate repeta întrebările și de ce a votat cum a votat. A fost un vot negativ, anti-Dragnea. Firesc, lumea se așteaptă acum, în lipsa lui, să curgă lapte și miere, iar Opoziția să facă și să dreaga, adică minuni.

Îi spun să nu se aștepte la mare lucru. Să fim realiști! E nevoie de timp. Dacă va face totuși ceva – PNL&USR-Plus – se va întîmpla abia după 2020 cînd se va schimba majoritatea parlamentară și va forma guvernul.

Demonul acestor ultimi ani a dispărut. Împotriva cui se vor îndrepta cîștigătorii de duminică? E o problemă aproape fără rezolvare… În politică îți trebui întîi un dușman, un demon pe care să-l ataci, să îl faci vinovat de toate relele, cu care să sperii lumea. Liviu Dragnea a fost perfect în acest rol. Demonul mobilizează partidul – militanți și electorat.

Aici văd principala sfidare pe termen scurt pentru PNL și USR-Plus. În lipsa lui se vor ataca reciproc și s-ar putea să piardă victoria de duminică. S-a mai intîmplat. De exemplu, după ce Iohannis a cîștigat alegerile și a urmat un dezastru electoral pentru liberali. Povestea s-ar putea repeta…

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.