Ciolacu se aliază cu Renate Weber împotriva liberalilor: "Avocatul Poporului își rezervă dreptul de a sesiza CCR"


Ciolacu se aliază cu Renate Weber împotriva liberalilor: "Avocatul Poporului își rezervă dreptul de a sesiza CCR"

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că-i va solicita Avocatului Poporului, Renate Weber, să sesizeze CCR în legătură cu OUG pentru organizarea alegerilor parlamentare înainte de termen. Această OUG prevede, printre altele, posibilitatea votării la orice secție, indiferent de domiciliu, dar și dublarea numărului de parlamentari în Diaspora.

Ciolacu: "Eu în virtutea de președinte al Camerei, în acest moment, nu am acces la toate OUG votate azi-noapte de către Guvernul Orban. Îi felicit între ghilimele pentru acest record de 25 de OUG și 21 (sic!) de HG date într-o noapte. Categoric vom scrie mai mulți președinte de partide Avocatului Poporului să se sesizeze cu privire la OUG de modificare a sistemului electoral. Vom sesiza și Comisia de la Veneția. 

Nu în ultimul rând o să solicităm desecretizarea stenogramelor din ședința de Guvern de azi-noapte. Să vadă și să citească toți românii ce s-a putut întâmpla într-o ședință de Guvern în toiul nopții. Mai multe o să revenim după moțiunea de cenzură care va trece". 

De altfel, Renate Weber a anunțat miercuri că va ataca la CCR mai multe OUG adoptate de Guvernul Orban marți seară și, mai mult, atacă PNL pe motivul faptului că a adoptat 25 de OUG într-o singură ședință de Executiv.

Renate Weber: "Avocatul Poporului consideră că adoptarea într-o singură ședință de Guvern a unui număr de 25 de ordonanțe de urgență este nu doar fără precedent, ci o gravă abatere de la normele art. 115 din Constituție, Guvernul substituindu-se practic Parlamentului.

La momentul adoptării lor, unele acte normative erau deja în procedură parlamentară, urmând să fie votate de “unica autoritate legiuitoare a țării”, așa cum este definit Parlamentul de către Constituție. De asemenea, au lipsit avizele Consiliului Legislativ și ale Consiliului Economic și Social, deși există o obligație legală fermă privind existența acestora anterior adoptării unei ordonanțe de urgență.

Avocatul Poporului își rezervă dreptul de a sesiza Curtea Constituțională cu excepții de neconstituționalitate privind acele ordonanțe de urgență care aduc atingere direct sau indirect drepturilor fundamentale și cele care încalcă decizii anterioare ale Curții Constituționale".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.