CNSAS. Cine sunt cei opt candidați la locale care au colaborat cu Securitatea. Firea a lucrat și ea pentru cel puțin doi turnători importanți. Pe alți doi i-a făcut recent cetățeni de onoare ai Capitalei


CNSAS. Cine sunt cei opt candidați la locale care au colaborat cu Securitatea. Firea a lucrat și ea pentru cel puțin doi turnători importanți. Pe alți doi i-a făcut recent cetățeni de onoare ai Capitalei

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității precizează, într-un comunicat de presă, că opt dintre candidații la alegerile locale din 27 septembrie au decizii în instanță de colaboratori ai securității. Dintre aceștia, cinci au decizii definitive ale instanțelor.

CNSAS nu a primit însă listele cu candidați de la BEJ-uri decât din 31 de județe, 22 de municipii reședințe de județ și din București, sectoarele 1, 4 și 5.

„Cu toate că s-au primit listele cu candidați de la Birourile Electorale Județene doar din 31 de județe, 22 de municipii reședințe de județ și din București, sectoarele 1, 4 și 5, instituția noastră a procesat cu prioritate datele privind candidații la funcțiile de președinte de consiliu județean, consilier județean și municipal, precum și pentru candidații la funcția de primar din orașele municipii reședințe de județ. Din datele celor 6.678 candidați transmise către instituția noastră până la 24 septembrie 2020, rezultă că 3.491 persoane nu sunt verificabile, fiind născute după 1973”, precizează CNSAS.

Deși citează pe pagina publică din Corneliu Coposu, victimă a organului represiv al PCR, Securitatea, prin temutul torționar Niculae Pleșiță care avea ca misiune o întreagă operațiune de discreditare și izolare a Seniorului în anii 70, Gabriela Firea își fundamentează cariera jurnalistică și politică tocmai pe o colaborare apropiată cu doi cunoscuți informatori ai Securității: Dan Voiculescu (nume de cod Felix) și Mugur Isărescu (nume de cod Manole). Mai mult, recent, ea a decis să le acorde titulul de cetățean de onoare al Bucureștiului unor detestabili colaboratori ai Securității sau chiar membri ai PCR. Este vorba despre Constantin Bălăceanu Stolnici - care i-a turnat Securității, sub mai multe nume de cod, pe Regele Mihai și pe Ion Rațiu - şi pe scriitorul Dumitru Radu Popescu, membru al Comitetului Central al PCR.

Lista dată publicității de CNSAS cu cei care au verdict de colaborator al Securității este deschisă de fostul președinte Traian Băsescu (nume de cod Petrov), cel care candidează din partea PMP pentru funcția de primar general al Capitalei.

Verdictul CNSAS a fost confirmat pe fond de Curtea De apel București, dar apelul este în curs de judecare la Curtea Supremă.

Lista completă a candidaților cu verdict de colaborator al Securității:

Băsescu Traian – candidat pentru funcția de primar al Municipiul Bucureşti. Proces câştigat de CNSAS pe fond. În curs de soluţionare la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Boros Ludovic – candidat pentru funcția de consilier judeţean la Sălaj. Proces câştigat definitiv de CNSAS.

Brie Adrian Florin – candidat pentru funcția de consilier judeţean la Sălaj. Proces în curs de soluţionare la Curtea de Apel București.

Igreţ Ioan – candidat pentru funcția de consilier judeţean la Arad. Proces câştigat definitiv de CNSAS.

Mărginean Ioan – candidat pentru funcția de consilier judeţean la Mureş. Proces câştigat de CNSAS pe fond. În curs de soluţionare la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Pleşu Constantin Corneliu – candidat pentru funcția de președinte al consiliului judeţean Vaslui. Proces câştigat definitiv de CNSAS. Publicat în Monitorul Oficial nr. 8/2007.

Stoian Marcel – candidat pentru funcția de consilier judeţean la Harghita. Proces câştigat definitiv de CNSAS. Publicat în Monitorul Oficial nr. 708/24.05.2017.

Tudor Dumitru – candidat pentru funcția de consilier local la primăria Apostolache, judeţul Prahova. Proces câştigat definitiv de CNSAS.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.