Dăncilă, gata să înhațe 11 MILIARDE euro din pensiile private! OUG prin care ASF-ul controlat de PSD va administra banii


Dăncilă, gata să înhațe 11 MILIARDE euro din pensiile private! OUG prin care ASF-ul controlat de PSD va administra banii

Guvernul Dăncilă a emis, ieri, o ordonanță de urgență prin care, în cazul în care administratorul unui fond de pensii private se retrage din România, banii trec în administrarea Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private, din subordinea ASF.

OUG 114/2018 a pus condiții extrem de dure de funcționare a acestor fonduri, așa că este posibil ca, la sfârșitul lui 2019, o parte din cele șapte fonduri de administrare a pensiilor private să se retragă din România.

În prezent, circa 7,3 milioane de români dețin la fondurile de pensii administrate privat sume în valoare totală de 11 miliarde de euro.

Ordonanța emisă ieri încurajează aceste fonduri să investească în controversatele Parteneriate Public Private pregătite de guvernul PSD, deși costurile acestor parteneriate sunt netransparente și mari.

Totuși, ministrul de Finanțe, Eugen Orlando Teodorovici a susținut că, prin OUG-ul emis ieri, nu este vorba de o naționalizare: „S-a aprobat o astfel propunere care vine din partea ASF. Asta înseamnă că această structură independentă propune un instrument corect legal şi prezent şi în alte state pentru ca acei contribuabili care depun aceste fonduri şi au încredere în Pilonul II de pensii să nu aibă surpriza, cum a fost în alte state europene, de a se regăsi în situaţia în care nu este niciun instrument care să preia acest management. (...) Este o propunere care nu înseamnă că cineva naţionalizează ceva”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.