FOTO. Cum a apărat uriașul Emil Cioran un reputat scriitor pedofil, spunându-i victimei că este o onoare să fie favorita acestuia


FOTO. Cum a apărat uriașul Emil Cioran un reputat scriitor pedofil, spunându-i victimei că este o onoare să fie favorita acestuia

Publicistul Ciprian Apetrei scrie pe pagina sa de Facebook despre o întâmplare șocantă care îl are ca protagonist pe marele filosof român Emil Cioran, situație scoasă la iveală de un volum care face acum valuri în Franța. O doamnă, figură cunoscută a lumii literare franceze, dezvăluie cum ar fi fost încurajată de Emil Cioran, la Paris, pe când era doar o copilă de 14 ani, să satisfacă pornirile animalice ale unui reputat scriitor, asupra căruia planau suspiciuni de pedofilie.

Vanessa Springora, fetița care i se confesase lui Cioran în adolescență pentru a găsi înțelegere și suport, a pus recent toată povestea pe hârtie, publicând o carte impresionantă - Le consentement - în care relatează amănunțit discuția cu marele filosof de origine română și șocul produs de îndemnul acestuia de a se pune la dispoziția pedofilului pentru a-l ajuta să și atingă apogeul artistic.

„O poveste de la jumatatea anilor '80, la Paris. O copila de 14 ani cedează farmecului irezistibil al unui scriitor de 50. Specializat, avea sa afle, în colecționarea de astfel de capturi juvenile. Și în sodomie. Detaliile abuzurilor fizice și psihologice sunt teribile.

Scriitor faimos în epoca și cunoscut pentru reputația sa de pedofil. Inclusiv de politie.

Într-o zi Vanessa încearcă sa se rupă de minciunile lui și sa își facă alta viata. La 15 ani, avea deja una franta. Îl viziteaza pe Emil Cioran, bun prieten al scriitorului celebru, pe care îl vede ca pe o figura de bunic.

Ajunge la el după o dimineața de umblat prin ploaie, plângând, pe străzile Parisului. Cioran o primește cu un ceai servit de soția sa și ii spune ca ceea ce trăiește este o onoare pentru ea. Ca o femeie de mare artist trebuie sa fie supusa barbatului ei și sa ii accepte orice capriciu și infidelitate. Sa fie mulțumită ca îl poate sluji. "Sacrificiel et oblatif", asa trebuie sa fie dragostea pe care femeia unui artist o datoreaza celui pe care il iubeste. Cioran i se adreseaza fetei cu dumneavoastra.

La discuție asista și soția sa, toute pomponnée, care da din cap aprobator. Ea a muncit toate viata ca sa îl întrețină pe Cioran. A fost profesor agrégé de filosofie la un liceu parizian.

Scena apare în cartea Le consentement, de Vanessa Springora, editura Grasset”, scrie Ciprian Apetrei pe pagina sa de Facebook.

 „G. este un artist, un scriitor uriaș, lumea își va da seama de asta într-o bună zi. Sau poate nu, cine știe? Dacă îl iubiți, trebuie să-i acceptați personalitatea. G. nu se va schimba niciodată. V-a făcut o onoare imensă alegându-vă. Aveți obligația să-l însoțiți pe drumul creației și de a vă plia pe capriciile sale. Știu că vă adoră. Dar femeile nu înțeleg adesea care sunt nevoile unui artist”, ar fi sfătuit-o Cioran pe copilă care i se confesa că G. i-a distrus viața, îndepărtând-o de familie și de toți prietenii.

Vanessa Springora a scris în cartea sa că nu i-a venit să-și creadă urechilor: „Dar era chiar el, filosoful, înțeleptul care rostea aceste vorbe. El, autoritatea supremă, cerea unei copile de 14 ani să-și pună viața între paranteze pentru a satisface capriciile unui bătrân pervers”

G. din cartea ei este Gabriel Matzneff, azi în vârstă de 83 de ani, „un adevărat colecționar de amante, amante de 11, 12 sau 14 ani”, scrie franceinter.fr.  

Printre acestea amante s-a aflat la un moment dat și Vanessa (acum în vârstă de 47 de ani) pe care a cunoscut-o în 1985. Avea 13 ani, ochi albaștri inocenți, citea Eugenie Granet (Balzac) și avea un adevărat cult pentru scriitori.

„Când ai 14 ani se presupune că nu mergi după școală să trăiești într-un hotel cu un bărbat de 50 de ani și nici că ești adesea în patul lui, cu penisul în gură la ora la care se servește ceaiul”, se confesează franc Vanessa Springora în cartea sa.

”Omul nu și-a ascuns niciodată preferințele și practicile sexuale, fiind un hiper-activ activist pro-pedofilie. El și-a expus pe larg aventurile nu doar în romane, ci și în interviuri și prezențe publice care celebrau „iubirile” cu adolescenți și adolescente ori chiar cu copii preadolescenți. Confesiunile erau întâmpinate, de regulă, cu scârboase nechezături aprobative, ca într-o ediție de pomină a emisiunii „Apostrophes”, a lui Bernard Pivot, din 1990. Patron de bordel cultural ad-hoc, Pivot l-a prezentat în termenii următori, așa-zis umoristici: „Gabriel Matzneff e un adevărat profesor de educație sexuală, care dă cursuri gratuite, plătind cu propria lui persoană”. Accentul a căzut pe obiceiul individului de „a seduce și a iniția” minori. El făcea, cu alte cuvinte, o activitate utilă social. Modest, Matzneff l-a completat cu vocea îmbătată de amintirea victoriilor repurtate: „Îmi place să seduc pentru că a face dragoste devine o aventură extraordinară doar atunci când iubești sau ești iubit.” Și: „Amorul venal, amorul mercenar nu e decât o caricatură a iubirii dintre două ființe care se iubesc”. Evident, una dintre ființele perfecte era el, celelalte fiind băieții și fetițele care i-au trecut prin pat”, scrie și Mircea Mihăieș AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.