FOTO Spitalul Județean Neamț, distrus de baronul PSD Arsene "Ciorăpel". Focar de COVID-19 și bacterii periculoase


FOTO Spitalul Județean Neamț, distrus de baronul PSD Arsene "Ciorăpel". Focar de COVID-19 și bacterii periculoase

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat joi că nu există secţii închise la Spitalul Județean din Piatra Neamţ, dar acestea funcţionează cu un personal la limită, după ce mai multe cadre medicale sunt infectate cu coronavirus sau în autoizolare.

Nelu Tătaru: "Avem un focar care se dezvoltă în Spitalul Judeţean Neamţ. Acolo avem deja 27 de cadre medicale, plus 70 care sunt în izolare voluntară la domiciliu, puse pe o anchetă epidemiologică. Mâine, în funcţie de evaluarea la faţa locului, după şi o analiză a managementului sau DSP-ului din judeţul Neamţ, vom lua şi decizia în consecinţă. Cert este că acolo se dezvoltă un focar în interiorul unităţii sanitare. (…) Mâine vreau să fiu şi eu acolo şi voi vedea".

Pentru a fi înțelese cauzele apariției focarului COVID-19 la Spitalul Județean Piatra Neamț, vă prezentăm mesajul unei unei asistente, în numele cadrelor medicale, publicat de site-ul vestea.net pe 3 aprilie. În timp ce clanul pesedistului care conduce Consiliul Județean Neamț, Ionel Arsene, cunoscut drept "Ciorăpel", trâmbița triumfalist intoxicarea potrivit căreia erau suficiente materiale pentru lupta contra epidemiei COVID-19, o asistentă a prezentat realitatea sumbră din teren, cadrele medicale primind câte o mască simplă de protecție din 12 în 12 ore și, mai mult, sunt nevoite să împartă aceeași baie cu pacienții. 

Vestea.net: "Problema spațiilor cu băi comune pacienți-angajați (interzisă de normele în vigoare și pentru care DSP trebuia să recurgă la măsuri dure, chiar închiderea secțiilor) dar și alte deficiențe similare au fost cunoscute, de-a lungul timpului de toți șefii care s-au succedat la Spital sau la CJ".

Mesajul asistentei: "<<Bună ziua, sunt asistentă medicală de mai bine de 20 de ani în Spitalul de urgență Piatra Neamț.

Pentru mine această meserie a fost o vocație, mi-am tratat pacienții ca pe părinții mei, am venit la serviciu și din libere când a fost nevoie pentru a asigura serviciul, făcând navetă, neavând sărbători.

Acum mă simt neprotejată de instituția unde lucrez, nu s-au dat materiale suficiente și în Spital a izbucnit un focar de covid 19. Precizez că lucrez pe o secție care nu este de infecțioase, care nu are circuite pentru covid, avem aceeași baie la un loc cu pacienții.

Deși autoritățile și conducerea spitalului declară în presă că sunt suficiente materiale în magazie, nu știm unde se opresc aceste materiale pentru că noi primim câte o mască simplă pe 12 h.

Saloanele nu sunt prevăzute cu băi proprii și pacienții sunt nevoiți să-și facă necesitățile în scaune mobile wc în același salon unde mănâncă și dorm.

Despre focarul de la Neamț nu vorbește nimeni, o secție întreagă este în izolare, asistenta șefă, medic, infirmiere confirmate pozitiv, secția figurează închisă de pe 25. 03, dar în ea sunt pacienți și este gardă.

Personalul care acum este în izolare trebuie să se întoarcă în același focar. Nu poate spune nimeni nimic, totul se oprește pe plan local.

Avem acasă familii, copii, părinți bolnavi la care nu ne putem duce sa-i imbrătișăm. Suntem trimiși la luptă fără echipamente necesare cu toate că Spitalul a fost declarat să trateze doar Covid 19 .

Nu doar secțiile infecțioase ATI, UPU, au nevoie de materiale, ci și noi toate celelalte secții tratăm tot pacienții infectați covid 19. Nicăieri nu se vede și nu se spune nimic despre situația reală de la Piatra Neamț. Suntem Suceava 2. Aducem strigăt de disperare, vă rugăm ajutati-ne. Vă mulțumim și vă doresc multă sănătate!>>".

Dar focarul de la Spitalul Județean Neamț nu este cauzat doar de COVID-19. Conform site-ului stiri-neamt.ro, Instituția Prefectului a efectuat un control privind condițiile de asigurare a hranei pentru pacienții internați la Spitalul de Urgență Piatra Neamț – blocul alimentar. În urma controlului efectuat s-au depistat mai multe nereguli printre care: gradul mare de uzură regăsit în incintele blocului alimentar, unele echipamente prezintă grad foarte mare de uzură precum tocătorul de carne și robotul de legume care urmează a fi scoase de îndată din utilizare, uși și ferestre vechi din lemn care sunt greu de igienizat și dezinfectat, precum rafturile și scaunele. S-a identificat și infectarea pereților și a structurilor locative, atât din blocul alimentar cât și în majoritatea corpurilor de clădire cu bacteria Pseudomonas spp – cunoscută și drept „Bacil Pioceanic” fiind cel mai reprezentativ microorganism din familia Pseudomonadaceae-lor, oportunist al omului și cea mai bine cunoscută din punct de vedere genetic. Frecvent, este răspândit în medii umede, dar mai ales în atmosfera de spital și afectează sănătatea pacienților. De subliniat este faptul că spitalul a fost în coordonarea lui Ionel Arsene pentru patru ani, timp în care a schimbat cel puțin șase directori, ultimul trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupție.

Mesajul Prefecturii Neamț: "Prefectul George Lazăr total nemulțumit de ce a găsit la blocul alimentar al Spitalul Clinic Județean de Urgență Piatra Neamț 

Instituția Prefectului – judetul Neamț a stabilit prin Ordinul Prefectului – Județul Neamț nr 163/06.04.2020 o comisie mixtă de verificare a condițiilor de asigurare a hranei pentru pacienții internați la Spitalul de Urgență Piatra Neamț – blocul alimentar.

În urma controlului efectuat s-au depistat mai multe nereguli printre care: gradul mare de uzură regăsit în incintele blocului alimentar, unele echipamente prezintă grad foarte mare de uzură precum tocătorul de carne și robotul de legume care urmează a fi scoase de îndată din utilizare, uși și ferestre vechi din lemn care sunt greu de igienizat și dezinfectat, precum rafturile și scaunele. S-a identificat și infectarea pereților și a structurilor locative, atât din blocul alimentar cât și în majoritatea corpurilor de clădire cu bacteria Pseudomonas spp – cunoscută și drept „Bacil Pioceanic” fiind cel mai reprezentativ microorganism din familia Pseudomonadaceae-lor, oportunist al omului și cea mai bine cunoscută din punct de vedere genetic. Frecvent, este răspândit în medii umede, dar mai ales în atmosfera de spital și afectează sănătatea pacienților.

După cum bine cunoașteți din presa locală, domnul Ionel Arsene, Președintele Consiliului Județean Neamț a fost pentru prima data în control, la blocul alimentar zilele trecute, după viralizarea unei poze cu micul dejun al pacienților din spital. Dacă dumnealui ar fi fost atât de interesat de soarta pacienților din spital, lăsând la o parte problema hranei – acolo existând multe alte probleme, putea să reducă din multe cheltuieli ale instituției pe care o conduce sau chiar să le taie, precum evenimentele plătite din bani publici, promovări în presă, pentru care oferă sume considerabile, brandul turistic al județului, achiziții de tot felul, inclusiv de jante de aluminiu  în plină pandemie etc, ar fi putut economisi bani și ar fi putut astfel să-i folosească pentru a suplimenta alocația de hrană a bolnavilor din spital.

După cum bine se știe nivelul actual al alocațiilor de hrană pentru bolnavii din unitățile medicale a fost stabilit în noiembrie 2018, în perioada Guvernului Dăncilă. Hotărârea de Guvern este semnată de Viorica Dăncilă și miniștrii Sorina Pintea (Sănătate) și Orlando Eugen Teodorovici (Finanțe). Ei au considerat că norma de hrană din tabelul de mai jos este suficientă pentru bolnavii internați în spitalele de stat.

Ceea ce nu se cunoaște de către populație este faptul că actul normativ oferă posibilitatea majorării alocației prin decizii ale unităților administrariv-teritoriale. “ Nivelul alocaţiilor de hrană cuprinse în prezenta anexă este maximal; acesta poate fi majorat prin hotărâri ale autorităţilor deliberative ale unităţilor administrativ-teritoriale pentru spitalele din subordinea acestora, cu suportarea de către acestea, din bugetele proprii, a cheltuielilor suplimentare, precum şi la solicitarea persoanelor fizice beneficiare, care vor suporta cheltuielile suplimentare corespunzătoar”.

“Ionel Arsene nu s-a interesat de hrana de la spital nu s-a interesat niciodată de bucătăria spitalului, iar situatia de acolo a ajuns să fie una gravă din lipsa alocărilor bugetare, atât pentru norma de hrană, a dotărilor cu echipamente, cât și pentru igenizarea spațiilor. Dumnealui face în această perioadă doar propagandă heirupistă în loc să fi alocat fonduri asa cum prevede și ordonanța dată de Guvernul Dăncilă, care permitea să crească norma de hrană și nu a făcut-o.

Mă declar total nemulțumit față de ceea ce am văzut, condiții de insalubritate, iar parte aparaturii este foarte veche arătând în condiții oribile, iar asta este realitatea pe care Ionel Arsene o ascunde opiniei publice. Degeaba ceartă personalul blocului alimentar, care își dă toată silința, dacă nu le oferă acestora condiții de igienă a spațiului unde este amplasată bucătăria, cât și dotările necesare. Este o bătaie de joc din partea lui Ionel Arsene față de miile de pacienți care ajung în Spitalul de Urgență Piatra Neamț pentru condițiile de masă oferite acestora.

În 4 ani, pe Ionel Arsene, nu l-a interesat soarta spitalului, aruncând sume mari de bani în mod discreționar pentru alte obiective ale domniei sale fără să țină cont de prioritățile nemțenilor și ale pacienților de la Spitalul de Urgență Piatra Neamț. În loc să acorde 3,6 milioane euro din banii Consiliului Județean Neamț pentru un spital modular supra evaluat care urmează a fi edificat în Iași, domnul Arsene putea finanța cu o sumă mult mai mică blocul alimentar al spitalului județean, igienizând spațiul, achiziționând echipamente moderne și mărind plafonul financiar pentru norma de hrană.

Lăsați politica și propaganda domnule Arsene! Nu mai cheltuiți banii pe sponsorizări ale postărilor dumneavoastră pe Facebook și ocupați-vă de problemele reale ale nemțenilor, precum sănătatea acestora! Problemele nemțenilor nu sunt pe Facebook, acolo unde vă petreceți timpul, ci sunt în realitate, în viața de zi cu zi! Pacienții internați la spitalul județean nu mănâncă virtual, pe Facebook, ci mănâncă ce la oferiți dumneavoastră, adică o masă de 13 lei/zi. Mă întreb domnule Arsene, oare dumneavoastră tot această sumă o alocați pe zi pentru hrană?".

Galeria foto prezentată de Prefectură după controlul efectuat:

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.