Germania critică acordul turco-rus cu privire la Siria, în timp ce Trump anunță ridicarea sancțiunilor împotriva Turciei

Guvernul german a criticat miercuri acordul ruso-turc care vizează îndepărtarea combatanţilor kurzi de frontiera turcă în nordul Siriei, îndemnând la o soluţie internaţională care să implice Europa în soluţionarea acestui conflict.

”Este important ca acţiunea internaţională în vederea soluţionării acestei crize să nu se limiteze la Turcia şi Rusia”, a declarat Steffen Seibert, purtător de cuvânt al Angelei Merkel, într-o conferinţă de presă obişnuită, la Berlin, potrivit France Presse.

”Europa trebuie să se ocupe de evenimente actuale care se desfăşoară la frontiera continentului nostru, deoarece este vorba despre probleme care afectează în mod direct numeroase state UE”, a insistat el.

Ministrul german al Apărării Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) a salutat respectrea armistiţiului prevăzut în acord, însă îl consideră, per ansamblu, foarte insuficient.

”Ne confruntăm, în prezent, cu faptul că o ţară, Turcia, partenerul nostru NATO, (...) a anexat un teritoriu, încălcând dreptul internaţional, cu faptul că sunt expulzate populaţii, iar noi nu putem lăsa lucrurile aşa”, a subliniat ea înainte să plece la Bruxelles, la o reuniune a miniştrilor Apărării din statele membre NATO prevăzută joi.

Declarațiile oficialilor germani vin în contextul în care Donald Trump a anunţat tot miercuri ridicarea sancţiunilor impuse la jumătatea lui octombrie Turciei, după lansarea ofensivei militare a Ankarei contra kurzilor în Siria.