Gerul ar putea lăsa fără căldură peste 100.000 de apartamente în București. „Daca depindeți exclusiv de RADET, căutați o solutie pentru a evacua locuința”


Gerul ar putea lăsa fără căldură peste 100.000 de apartamente în București. „Daca depindeți exclusiv de RADET, căutați o solutie pentru a evacua locuința”

Tudor Roșca dezvoltă pe pagina sa de Facebook un scenariu al groazei pentru zilele cu temperaturi negative, când este foarte posibil ca rețeaua de încălzire a orașului să pice, situație care va genera, cel mai probabil, un consum sporit de energie electrică, rețeaua electrică cedând și ea și lăsând sute de mii de bucureșteni în frig și fără soluții de încălzire chiar dacă au centrale pe gaze. Utilizatorul de Facebook îndemână chiar la constituirea unor kituri de supraviețuire pentru vremea geroasă în eventualitatea în care sinistrații nu au un prieten, o cunoștință sau o rudă care să-i adăpostească în zilele apocaliptice.

Vă reamintim că pe 5 decembrie este anunțat un protest la Primăria Capitalei „împotriva unui Bucureşti fără apă şi căldură la început de iarnă”. „A venit momentul să îi arătăm doamnei Firea că, de data asta, nu ne vom obişnui cu răul. Şi să îi dăm ligheanele noastre, poate vrea dumneaei să le folosească. Noi vrem apă caldă şi căldură.

Joi, 5 decembrie, de la ora 8:30 până la 9:30 dimineaţa ne strângem în faţa Primăriei Municipiului Bucureşti cu lighene. Vă aşteptam alături de noi să ne recăpătăm demnitatea. Şi să o obligăm pe Gabriela Firea să ne vadă şi să îşi dea seama că nu administrează un oraş din Monopoly, ci unul real, cu oameni reali, care au nevoi de bază cât se poate de reale”, se precizează pe pagina de Facebook a evenimentului.

Ce spune Tudor Roșca: „Bucureștiul se află în pragul unui dezastru de proporții, și dacă va avea loc sau nu, depinde exclusiv de temperaturile din această iarnă.

Pentru a va pune la adăpost, nu este suficient să va cumpărați calorifere electrice pentru că o să fie inutile.
1. Dacă aveți o centrală cu gaz, cumpărați un UPS cu undă sinusoidală pură (căutați UPS centrală, e cam 300-500 RON) cu un acumulator GEL de cel puțîn 70 Ah (preferabil 100 Ah).
2. Dacă depindeți exclusiv de RADET, căutați o soluție pentru a "evacua" locuința (la rude sau prieteni) dacă o să fie prea multe zile cu temperaturi negative.
Indiferet de situația în care va aflați, e bine să aveți cel puțin jumătate de rezervor (sau baterie) plin(a) tot timpul, folii de supraviețuire care se găsesc la farmacie (sau articole sportive, nu uitați auriu în exterior!) și una sau mai multe lanterne cu LED.

Să explic pe larg:

RADET a dat faliment. Rețeaua este preluată de o nouă companie, și ELCEN garantează că va asigura în continuare agent termic pentru populație. Totul sună roz, dar asta doar pe hârtie.

În realitate, rețeaua de distribuție, țevile și conductele fizice care sunt îngropate sub tot orașul, sunt la un pas de colaps.

Oficial, rețeaua pierde 2000 mc (2.000.000 litri) de apă pe ora și are dificultăți în a menține presiunea, deși este foarte cald afară (pentru perioada asta). În momentul în care o să avem câteva zile de temperaturi negative, rețeaua va ceda complet în unele zone și nu este exlus nici un colaps general. Adevărul este că nu știe nimeni situația exactă în care este rețeaua. Nu există suficienți angajați pentru a o inspecta măcar, ce să mai spunem de reparații?

RADET (rețeaua) deservește în București aproximativ 550.000 de apartamente care în medie au 2 camere.

Să presupunem că ar ceda doar 20% din rețea (complet). Este un scenariu foarte plauzibil cu toate datele pe care le avem deja publice. Asta înseamnă că 110.000 de apartamente, adică 220.000 de camere, sunt fără încălzire.
Dacă temperatura exterioară este de -10 grade, pentru a menține o temperatura de supraviețuire în casă, ai nevoie cel puțîn de un calorifer de 2 kW în fiecare camera.

Asta înseamnă că pentru a putea să încălzești doar 20% din apartamentele care sunt racordate la radet, dar nu au agent termic, ai nevoie de 440.000 kw, adică 440 MW, cam 5% din consumul total de energie electrică a României.
Problema este însă că Bucureștiul nu are o capacitate atât de mare de alimentare cu energie electrică. Un apartament de bloc are în medie o putere maximă instalat de 5 kW. Dar factorul de simultaneitate este de 0,21. Adică statistic, într-un bloc, distribuitorul de energie electrică va consideră că nu se folosește mai mult de 21% din "puterea instalată".

Nu am cele mai noi informații aici, dar din ce știu eu (va rog să mă corectați dacă aveți alte date), în prezent sunt active 5 linii de 110 kV care alimentează orașul. Asta înseamnă aproximativ 450 MW putere totală, deci cam cât este necesar să încălzești doar 20% din apartamentele racordate la RADET, car au rămas în frig, subit.

De aici apare o reacție în lanț. Suprasolicitarea rețelei electrice duce la cedarea acesteia care (că și Radet) de peste 30 de ani este în proporție de 80% fără investiții. O avarie majoră poate să necesite zile întregi de reparații.
Știți doar ce se întâmplă vara, când sunt pornite aerele condiționate în oraș, și alea consumă doar 1/4 din ce consumă un calorifer...

Dacă aveți centrală termică, nu va funcționa fără curent electric, chiar dacă aveți în continuare alimentarea cu gaze.
Cu gazul însă, este o problema cu presiunea, pentru că multe persoane o să pornească "un ochi la aragaz, să se facă mai cald în casă". Rezultatul este evident.

Mai sus aveți descris scenariul unui dezastru iminent care nu poate să fie evitat în timp util. Sunt necesare reparații capitale la toate retelel de distribuție, și cu oricâtă bunăvoința, nu se pot realiza în timpul rămas. Doar o iarnă blanda va salva niște milioane de oameni de o situație extrem de periculoasă.

Cum ar spune oamenii în Canada: "Stay warm!" (Winter is coming!)”

Sursele lui Tudor Roșca ar fi

http://www.transelectrica.ro/documents/10179/45094/7productie20.pdf/?fbclid=IwAR1lkc6iNbiYpVilctpwUitpo8nF0bi8P6aec5hu9MSCQ_LS6Qwl0iuoWo4

https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/cel-mai-negru-scenariu-transelectrica-daca-nu-facem-centrale-noi-nu-vom-mai-avea-nici-de-unde-sa-importam-curent-electric-19149402?fbclid=IwAR2IMjCr1J_AiSv3RRqITgtq6QWnYH5RyWiwXkV6tzEiZuhNSZ9goCW4RHE

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.