Instalarea baronului hoțoman BĂDĂLĂU la vârful Curții de Conturi cu salariu lunar de 5000 de euro. Cum a modificat pesedistul „Ficățel” o legea pentru accede la o funcție interzisă


Instalarea baronului hoțoman BĂDĂLĂU la vârful Curții de Conturi cu salariu lunar de 5000 de euro. Cum a modificat pesedistul „Ficățel” o legea pentru accede la o funcție interzisă

La Curtea de Conturi va fi instalat vicepreședinte, săptămâna aceasta, controversatul senator PSD de Giurgiu Niculae Bădălău, 59 de ani, zis și baronul Ficățel (poreclă care i se trage de la ficatul de pasăre primit drept foloase necuvenite de la unul din acționarii Avicola Mihăilești), au precizat surse politice pentru Adevărul.

Potrivit acestora, preşedintele interimar al PSD Marcel Ciolacu ar fi calculat că Bădălău poate fi izolat politic prin promovarea la Curtea de Conturi. Astfel, Ciolacu va scăpa de liderul PSD Giurgiu la alegerile parlamentare din toamnă, când ”baronul Ficăţel” ar fi vrut să deschidă lista de senatori PSD la Giurgiu, fieful său politic. Practic, Ciolacu îl trimite pe Bădălău într-o sinecură cu gândul că absenţa sa de pe listele PSD va scuti partidul de noi atacuri politice în campania din toamnă.

Adevărul scrie și despre faptul că Niculae Bădălău – părtaș la o dedicație muzicală cu pipi la adresa diasporei care venea în vara lui 2018 să protesteze la București - - nu ar fi putut ajunge vicepreşedinte al Curţii de Conturi dacă, în urmă cu trei ani, nu ar fi modificat legea numai şi numai în interesul său.

În 2017, baronul de Giurgiu pusese ochii pe funcţia de preşedinte al Curţii de Conturi, după pensionarea lui Nicolae Văcăroiu. Însă nu-l ajutau studiile. Articolul 47 din Legea de funcţionare a Curţii de Conturi (94/1992) impunea la acel moment trei criterii pentru  ocuparea posturilor de preşedinte sau vicepreşedinte: „studii superioare economice sau juridice, vechime de minimum 10 ani în specialitatea studiilor absolvite şi pregătire profesională temeinică“. Cum Niculae Bădălău e de profesie inginer, n-ar fi putut ajunge şef al Curţii de Conturi. Ce face un parlamentar PSD când legea nu-i dă voie să ocupe un post călduţ la stat? Modifică legea, astfel încât să poată obţine sinecura dorită. Prin urmare, Bădălău a depus personal un amendament la lege, astfel încât a mai adăugat o profesie la condiţiile de studii: „economice, juridice sau inginereşti”. El fiind inginer. Amendamentul cu dedicaţie a fost adoptat cu majoritate de voturi, căci PSD deţinea controlul în Parlament. Aşadar, legea care-l oprea pe Bădălău să ajungă preşedintele Curţii de Conturi a fost modificată chiar de Bădălău pentru Bădălău.
Mai multe detalii AICI

Pulpițe și ficăței

Procurorii DNA dispuneau, în octombrie 2013, începerea urmării penale faţă de senatorul Niculae Bădălău, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă, raportat la faptul că ar fi apărat interesele unei societăţi comerciale implicate în circuitul financiar fraudulos prin demersuri făcute atât la nivelul conducerii Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală (ANAF), cât şi pe lângă persoane cu funcţii în instituţiile de stat din judeţul Giurgiu (prefectură, conducerea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA). Potrivit procurorilor DNA, Niculae Bădălău apăra interesele lui El- Khoury Elias, unul dintre acţionarii Avicola Mihăileşti.

Drept răsplată, la sfârşitul lunii mai 2013, El- Khoury Elias i-ar fi dat plocon, printr-un intermediar, lui Bădălău 200 pulpe de pui, 200 bucăţi piept de pui şi 20 kg ficat de pasăre. Produsele au fost folosite pentru petrecerea electorală organizată de Niculae Bădălău la restaurantul său din oraşul Bolintin Vale. De atunci a fost poreclit Ficățel.

O altă infracțiune comisă de actualul senator se întâmpla la sfârșitul anilor 80, când Bădălău, pe atunci subinginer, sustrăgea mai mulți saci cu grâu. A fost cercetat penal și condamnat la închisoare, dar a reușit să scape, după unele păreri pentru că ar fi intervenit soția pe la judecători, după altele, pentru că dictatorul Ceaușescu ar fi amnistiat, cu ocazia aniversării a 70 de ani, toate pedepsele mai mici de zece ani.

Fapta lui Bădălău a rămas însă consemnată în scriptele oficiale. Astfel, conform dosarului nr. 108 din 1988 de la Judecătoria Bolintin Vale, „în ziua de 13.01.1988, inculpatul Bădălău Niculae, subinginer la ICAPA Giurgiu, profitând de neatenţia muncitorilor din cadrul Bazei de recepţie Malu Spart, care serveau masa de prânz, a sustras patru saci de grâu în greutate de 12 duble dintr-un pătul pe care i-a transportat la locuinţa inculpatului Gheorghe Dumitru cu autoturismul Dacia 1300 nr. 3-B-6440 proprietatea sorei sale, vânzându-l acestuia cu suma de 1.200 lei.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.