Jurnalista Ioana Dogioiu dezvăluie manevra murdară a politicienilor PSD și PNL care au eliminat, chipurile, pensiile speciale: „Este o aberație populistă menită să conserve pensiile speciale, nu să le înlăture”


Jurnalista Ioana Dogioiu dezvăluie manevra murdară a politicienilor PSD și PNL care au eliminat, chipurile, pensiile speciale:  „Este o aberație populistă menită să conserve pensiile speciale, nu să le înlăture”

Într-o postare pe Facebook, jurnalista Ioana Ene Dogioiu califică legea privind eliminarea pensiilor speciale votată, azi, în Camera Deputaților într-o sesiune specială, drept o „aberație populistă menită se conserve pensiile, nu să le înlăture”, pentru că există deja decizii ale CCR care spun că pensiile magistraților nu pot fi eliminate și, oricum, pensiile speciale aflate acum în plată, nesimțite sau nu, ale unor torționari sau ale unor securiști, rămân așa cum sunt.

Redăm mai jos opinia jurnalistei care explică în detaliu de ce legea cu care se împăunează politicienii demagogi va pica, cu brio, la CCR:

„Legea votată astăzi privind eliminarea pensiilor speciale este o aberație populistă menită să conserve pensiile speciale, nu să le înlăture. În primul rând este vădit neconstituțională din mai multe motive:
1.Există două decizii CCR care spun că pensiile magistraților nu pot fi eliminate. Și nu emise de actuală Curte, ci în 2000 și 2010, când CCR nu devenise încă legiuitor.
2.Este discriminatorie. Cât timp pe unele le păstrezi și pe altele nu, îți piere până și fundamentul principial pe care încercai să fundamentezi reglementarea. Poate îmi explică și mie cineva de ce un ofițer care a plimbat toată viață hărții sau a numărat ciorapi/borcane de murături merită pensie specială mai mult decât judecătorii care l-au trimis pe Dragnea la pușcărie.
Dacă legea pică la CCR vor fi salvate toate pensiile speciale, inclusiv ale parlamentarilor, deigur. De aceea PSD se și distrează.
În al doilea rând, legea, și să între cumva în vigoare, nu rezolva imediat nimic, pentru că
1.pensiile în plata, nesimțite sau nu, nu pot fi eliminate. Deci tot tortionarii, toți magistrații bătrâni cu independența discutabilă, rămân cum sunt. Sunt vizați doar magistrații tineri.
2.pensiile eliminate reprezintă o infimă parte din sistemul pensiilor speciale, în care majoritare, și că număr, și că valoare, sunt cele militare.
În al treilea rând, cred că e studiu de caz felul în care nevoia poporului de a urî a fost canalizată, mizând pe egalitarismul care văd că ne-a intrat în ADN, spre o categorie pe care niciun politician nu o iubește. Așa am descoperit că din 1997, magistrații au pensii speciale acordate nu de PSD, ci de guvernul CDR – reforma ministrului Stoica, ncesara în procesul de aderare la UE. Cât de bine prind încă populismele, asta mă sperie.
Soluția corectă ar fi fost modificarea modului de calcul a pensiei, așa cum au propus și magistrații, astfel încât niciodată să nu poată depăși ultima leafă”.

De altfel, potrivit unor informații obținute de G4media.ro, secțiile unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție intenționează să sesizeze CCR pentru controlul de constituționalitate ex-ante a legii privind desființarea pensiilor speciale ale magistraților. Potrivit asurselor g4media.ro, draftul sesizării este deja redactat.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 247 de voturi pentru și 21 de abțineri proiectul de lege privind abrogarea pensiilor speciale, inclusiv pensiile magistraților. Camera Deputaților este forul decizional.

USR a susținut că nu pot fi eliminate pensiile magistraților, pentru că există o decizie a Curții Constituționale în acest sens și a propus un amendament pentru plafonarea acestora. Amendamentul a fost respins în Comisia de muncă, iar în plen nu a fost suspus votului.

Deputatul Cristian Seidler, vicepreședinte al USR, a acuzat PSD și PNL că, prin păstrarea în lege a prevederii care elimină pensiilor magistraților, se intenționează ca legea să fie adoptată de formă, iar apoi să fie respinsă la CCR.

Dezbaterea proiectului a avut loc pe fondul nemulțumirilor magistraților și grefierilor față de prevederile acestuia, astfel că multe instanțe și parchete din țară și-au suspendat activitatea.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.