ÎPS Pimen a pierdut lupta cu COVIDUL! Arhiepiscopul a avut două nume conspirative în timpul colaborării cu Securitatea


ÎPS Pimen a pierdut lupta cu COVIDUL! Arhiepiscopul a avut două nume conspirative în timpul colaborării cu Securitatea

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor ÎPS Pimen, 90 de ani, a încetat din viaţă, în noaptea de marți spre miercuri, la doar câteva ore după ce Adrian Streinu Cercel, managerul controversat de la „Matei Balș”, instituție sanitară în care era tratată preferențial înalta fața bisericească, anunța la Antena 3 că ierarhul este în „stare staționară”.

„Beneficiază de confidențialitate maximă și tot ceea ce pot să vă spun este că este staționar. Eforturile noastre sunt maximale”, spunea Streinu Cercel.

ÎPS Pimen, în vârstă de 90 de ani, fusese diagnosticat cu noul coronavirus în urmă cu o lună, atenția specială de care a beneficiat matusalemicul fost colaborator al Securității stârnind reacții de furie din partea opiniei publice.

ÎPS Pimen a fost preluat cu un elicopter SMURD în 20 aprilie, de la Suceava, în stare gravă și a fost dus la Institutul Național „Matei Balș”, în Capitală, unde a fost intubat, după ce a suferit complicații pulmonare. Înaltul ierarh a primit trei doze de plasmă hiperimună de la donatori vindecați, fiind printre primii români tratați prin această metodă considerată deosebit de eficientă.

Streinu Cercel s-a enervat foarte tare în momentul în care HotNews.ro a solicitat Grupului de Comunicare Strategică să confirme sau să infirme informația potrivit căreia IPS Pimen se numără printre primii români bolnavi de coronavirus tratați cu plasmă cu anticorpi de la pacienți deja vindecați: "Nu veți primi acest raspuns pentru că nu este pentru media. Decizia terapeutică aparține medicului curant și nu media. Încetați să mai chestionați deciziile terapeutice. Lăsați doctorii să-și facă treaba! Stop Stop Stop mesajelor cu iz medical! Jenant! Vă rog să respectăm drepturile pacientului, oricine ar fi acesta, conform GDPR. Toti pacienții eligibili vor primi ajutorul nostru necondiționat. Voi opri aici această conversație, vă mulțumesc pentru întelegere, o seara bună."

”Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen s-a mutat la Domnul! Dumnezeu să-l odihnească!”, a scris pe pagina sa public de Facebook Trinitas Tv, postul de televiziune al Patriarhiei.

Născut în localitatea Greabănu, judeţul Buzău, în 25 august 1929, el a devenit călugăr în 1951.

Şi-a făcut studiile medii la liceul din Râmnicu Sărat şi la Seminarul monahal din Mănăstirea Neamţ. În 1951 a devenit călugăr, cu numele Pimen. A urmat studiile superioare la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, iar apoi a făcut studii de specializare la Universitatea din Koln.

ÎPS Pimen a fost stareţ al Mănăstirii Putna, preot duhovnic la Mănăstirea Văratec, preot la Mănăstirea Durău, muzeograf la Mănăs­tirea Putna şi stareţ la Mănăstirea Sfântul loan cel Nou de la Suceava.

La recomandarea Arhiepiscopului şi Mitropo­litului Moldovei, Teoctist Arăpaşu, pe 10 ianuarie 1982 a fost ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei laşilor, cu titlul de Sucevea­nul. În urma reînfiinţării Arhiepiscopiei Sucevei, în ianuarie 1991, a fost ales Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor şi instalat la Suceava pe 3 martie 1991.

El a redeschis mai multe lăcaşuri care fuseseră închise în perioada comunistă, printre care Mănăstirea Voroneţ şi Mănăstirea Humorului.

ÎPS Pimen a fost preocupat şi de problemele sociale din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, încurajând înfiinţarea a numeroase cămine şi aşezăminte speciale pentru cei nevoiaşi. Arhiepiscopul Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor a fost distins cu Ordinul Naţional “Pentru Merit” în grad de Mare Cruce de către preşedintele Emil Constantinescu.

ÎPS Pimen este cel care a iniţiat procedurile de retrocedare către Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a fondului forestier care aparţinuse înainte de cel de-al Doilea Război Mondial Mitropoliei Bucovinei cu sediul la Cernăuţi.

Colaborarea cu fosta Securitate

În octombrie 2007, CNSAS a stabilit că Vasile Zainea, adică Înalt Prea Sfințitul Pimen arhiepiscop ortodox al Sucevei și Rădăuților, a colaborat cu Securitatea. Astfel, s-a stabilit că Pimen este titularul dosarelor SIE 40160 și I 993, iar potrivit datelor consemnate în aceste dosare, titularul a furnizat informații și a fost utilizat ca informator de către Inspectoratul Județean (IJ) Suceava sub numele conspirativ „Sidorovici” în perioada 1975 – 1977. Conform documentelor redactate de către ofițeri din cadrul IJ Suceava, „în perioada cât a funcționat la Putna a fost folosit uneori de organele noastre în culegerea de informații despre unele elemente străine ce vizitau sau erau cazate în mănăstire. Datele obținute le furniza verbal. După venirea sa la Suceava a fost atras și mai mult la colaborare, iar informațiile ce le obținea le furnizează în scris, deși nu este înregistrat la noi ca sursă".

Pimen a contestat decizia CNSAS și procesul a început la Curtea de Apel București. După aproape 5 ani de judecată, în octombrie 2012, Pimen a pierdut definitiv procesul și a fost declarat colaborator al Securității.

Potrivit CNSAS, prelatul ar fi colaborat și cu Direcția de Informații Externe, fiind preluat în rețeaua de informatori înainte de a pleca la o specializare în Republica Federală Germania. „După întoarcerea de la o specializare în R.F.G., la 30.06.1977, Zainea Vasile a fost înregistrat ca informator intern de către DIE „în scopul pregătirii lui cu sarcini în exterior", având numele conspirativ „Petru”. Anterior înregistrării ca informator intern, documentele confirmă „preluarea" titularului de către serviciile de informații externe, înainte de plecarea în R.F.G., la sfârșitul anului 1976. Dosarul personal de informator al D.I.E. a fost deschis la 20.11 .1976, sub numele conspirativ „Petru", se arată în motivarea CAB. (sursa: Radio Europa Liberă. Articolul despre colaborarea lui IPS Pimen cu fosta Securitate poate fi citit integral AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.