VIDEO. Iranul a ripostat zgomotos, dar nu a julit pe nimeni. Expert: „În nici nu caz nu este un război. Este un atac mai mult pentru liniștea propriei populații”.


VIDEO. Iranul a ripostat zgomotos, dar nu a julit pe nimeni. Expert: „În nici nu caz nu este un război. Este un atac mai mult pentru liniștea propriei populații”.

Iranul a tras, în noaptea de marți spre miercuri, zeci de rachete balistice asupra a două baze militare din Irak unde se află și militari americani. Este vorba despre baza aeriană Ain al-Asad și baza miliară din Erbil, din vestul Irakului. Atacurile prin care Iranul anunță că răzbună moartea generalului Qasem Soleimani nu s-au soldat însă cu pierderi de vieți omenești, în ciuda numărului mare de rachete folosite, fapt care i-a determinat pe cei mai mulți dintre specialiștii în conflicte militare să afirme că este un gest menit să liniștească spiritele aprinse ale poporului iranian și că intenția nu ar fi escaladarea tensiunilor dintre SUA și Iran.

CITEȘTE ȘI: BREAKING NEWS! VIDEO. Un avion ucrainean cu 180 pasageri la bord s-a prăbușit lângă Teheran. Nu există supraviețuitori! Un iranian a filmat Boeingul în flăcări, înainte de impactul cu solul

Potrivit CNN, soldații americani au apucat să intre în buncăre și astfel niciunul dintre ei nu a fost  rănit. Tot CNN mai informează, citând surse militare, că soldaților li s-a spus cu mult timp înainte că urmează să aibă loc un atac, astfel că au avut suficientă vreme să se pună la adăpost.

Potrivit digi24, cei 14 soldați români aflați în Irak vor fi relocați.

Hari Bucur Marcu, expert în securitate națională, spune că: „în nici nu caz nu este un război. Este un atac mai mult pentru liniștea propriei populații”.

Specialiștii mai notează și faptul că cele două state nu s-au atacat pe teritoriile proprii, ci pe cel al Irakului, singurul stat care „decontează” pe bune și suportă urmările acestui conflict.

Primele efecte ale atacurilor iraniene din Irak sunt creșterea prețului petrolului și scăderea cursului dolarului.

CITEȘTE ȘI: WW3 se amână. Ministrul iranian de Externe anunță pe Twitter că Iranul nu vrea război cu Statele Unite

Atacurile cu rachetă, revendicate de Teheran, intervin la cinci zile după asasinarea, la Bagdad, a puternicului general iranian Qassem Soleimani, din ordinul președintelui american Donald Trump, un raid ce stârnește temeri în lumea întreagă privind o conflagrație regională, în special pe teritoriul Irakului, prins la mijloc între sponsorii săi americani și cei iranieni.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, nu pare nici el foarte îngrijorat de atacurile iraniene, anunțând, marţi seară, că va face o declaraţie miercuri dimineaţă.

"Evaluarea pagubelor şi victimelor este în curs. Până în prezent, totul este bine!", a scris Donald Trump într-un mesaj pe Twitter.

"Avem armata cea mai puternică şi mai bine echipată din lume", a adăugat el.

"Voi face o declaraţie mâine (miercuri) dimineaţă", a mai scris liderul de la Casa Albă.

Gardienii Revoluției, trupele care apără regimul politic de la Teheran, amenință că dacă Pentagonul răspunde acestui atac, vor riposta cu un atac pe teritoriul american. „Pentagonul spune că SUA vor răspunde atacului iranian. De data aceasta, vă vom răspunde în America” - este mesajul postat de Gărzile Revoluționare pe rețeaua Telegram. 

Potrivit CNN, măsurile de securitate au fost sporite la Casa Albă, iar la punctele de verificare de lângă Casa Albă stau ofițeri cu puști de asalt.

Gardienii Revoluției au mai avertizat că Dubaiul, Emiratele Arabe și Haifa (Israel) ar putea fi vizate de următorul atac.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.