Klaus Iohannis, după consultările cu partidele privind justiția: "Toți participanții au îmbrățișat ideea organizării unui referendum"


Klaus Iohannis, după consultările cu partidele privind justiția: "Toți participanții au îmbrățișat ideea organizării unui referendum"

Președintele României, Klaus Iohannis, a făcut declarații după consultările cu partidele privind justiția din România. La consultări au participat PNL, USR, PMP, UDMR și minoritățile naționale. Tema principală a discuțiilor a fost reprezentată de referendumul pentru justiție din data de 26 mai, ce va fi organizat odată cu alegerile europarlamentare. 

Astfel, Klaus Iohannis a transmis că toate partidele aflate astăzi la consultări au fost de acord cu ideea organizării referendumului pentru justiție. Totodată, președintele României a precizat că temele au rămas în varianta inițială propusă de el. Mai mult, Klaus Iohannis a menționat că a atras atenția partidelor că atacul PSD asupra justiției trebuie să înceteze, fiind necesar ca social-democrații să primească un răspuns din partea românilor.

Declarațiile integrale ale președintelui României:

"Am avut astăzi o serie de consultări cu reprezentanții partidelor politice pe tema justiției din România. Am primit în această după-amiază delegația PNL, UDMR, USR, PMP și a minorităților naționale. Am discutat evident despre situația justiției. Toți cei prezenți astăzi s-au arătat îngrijorați de evoluția din zona justiției. Le-am spus direct că după părerea mea acest asalt al PSD asupra justiției, care durează de mai bine de doi ani trebuie să primească un răspuns din partea românilor. Acest răspuns este evident un referendum. Toți participanții din această după-amiază au îmbrățișat ideea organizării unui referendum. Toți au fost de acord că oamenii trebuie încurajați să participe la referendum. Acest lucru, sigur, mă bucură. Intenția mea de a organiza un referendum împreună cu europarlamentarele am făcut-o cunoscută în urmă cu câteva săptămâni și între timp am trimis scrisoarea de consultare Parlamentului. Aștept în termenul legal un răspuns din partea Parlamentului României.

Am abordat și alte teme cu care au venit delegațiile. Au fost consultări care s-au desfășurat într-o atmosferă foarte bună. Cel mai bun rezultat al acestor consultări este că toți cu care m-am consultat își doresc un referendum. Eu cred că românii au dreptul să dea un răspuns acestui asalt PSD-ist asupra justiției. Indiferent de opțiunile politice ale oricărui român ce are dreptul să meargă la alegeri, cu toții ne dorim o Românie cu o justiție independentă, una dreaptă, una scoasă de sub influența politicului. Am discutat cu reprezentanții care au venit astăzi la Cotroceni despre temele pe care le-am înaintat Parlamentului. Evident că am purtat discuții și despre alte teme pe care unele din delegații au dorit să le aducă în discuție, însă aceste teme au fost înaintate Parlamentului. Acestea sunt temele pe care le-am ales. Imediat ce voi primi răspunsul Parlamentului vom vedea cum vor evolua întrebările pentru referendum", a spus Klaus Iohannis.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.