Kovesi dezvăluie tehnica bolșevică prin care a fost anchetată: "Am fost în imposibilitatea de a da declarații. Nu am avut posibilitatea să angajez un avocat"


Kovesi dezvăluie tehnica bolșevică prin care a fost anchetată: "Am fost în imposibilitatea de a da declarații. Nu am avut posibilitatea să angajez un avocat"

Laura Codruța Kovesi a fost citată din nou de Secția de  investigarea magistraților, în dosarul deschis în urma denunțului lui Sebastian Ghiță. A fost audiată aproximativ cinci ore, iar la ieșirea de la audieri a anunțat că a fost pusă sub învinuire într-un al doilea dosar:

CITIȚI ȘI: Secția bolșevică de anchetare a magistraților a pus-o pe Kovesi sub urmărire penală într-un al doilea dosar

Am fost în imposibilitatea de a da declarații, pentru că nu am avut acces la informații. Am fost anunțată că trebuie să rămân în birou. Am făcut și alte cereri, au fost respinse. Mi s-a spus că nu pot să plec și mi s-a spus că sunt învinuită într-un nou dosar. Nu am avut posibilitatea să angajez un avocat. Nu știu care este urgența de nu pot să fiu chemată în altă zi.

Au spus că nu-i interesează. Mi-au adus la cunoștință o învinuire că aș fi coordonat un grup organizat în cadrul DNA. Au citat-o o singură dată. Nu știu dacă este o acuzație oficială, pentru că mi-a fost predat un proces verbal care nu a fost semnat de un procuror. Mi-au zis să rămân și să continuăm activitățile în primul dosar. Mi-au adus la cunoștință respingerea unei cereri pe care am formulat-o. Din ziua în care am primit citație, am făcut cerere să consulte ordonanța, ca să lămurim cât mai repede aceste acuzații. O să dovedesc că sunt nevinovată, o să mă apăr, dar toată această campanie are legătură cu candidatura mea.

Nu am avut acces la niciun document din dosar. Am reținut că aș fi condus un grup organizat format din procurori DNA. Nu am citit acuzația, nu am văzut niciun fel de act. Am contestat această activitate, nu am fost citată legal, nu mi s-au respectat nici unul din drepturile pe care le am.

Nu este nicio coincidență, categoric. Este în continuare o etapă în campania de hărțuire care durează de doi ani, care se derulează prin repetate acțiuni disciplinare, am 47 de acțiuni disciplinare. Procurorii acestei secții nu au comunicat câte dosare sunt în lucru care vizează alți procurori, dar în cazul meu am aflat că sunt 18.

Am sesizat Inspecția Judiciară de câte ori am constatat nereguli, am cerut revocarea procurorilor care nu au respectat legea. Cel puțin în cazul colegilor de la Ploiești, sunt controale care s-au făcut inclusiv de către Inspecția Judiciară. Toate controalele nu mi-au semnalat că sunt probleme.

Revocarea unor măsuri preventive nu înseamnă soluții de achitare. Eu nu comentez situația altor persoane, ci a mea. Vă spun categoric că niciodată nu am discutat cu Sebastian Ghiță despre extrădare, nu am cerut bani nici de la el, nici de la alte persoane.

Eu mă întreb de ce din 2017 până acum, pentru o faptă de acum 10 ani nu s-a făcut nimic, dar când trebuie să merg la audieri, sunt chemată?

Nu comentez ce face ministrul Justiției. Așa cum și colegii mei din Asociații au sesizat, datele din scrisoarea către Financial Times nu sunt reale.

În Europa sunt foarte apreciată, am primit premii pentru activitatea desfășurată, rezultatele sunt indiscutabile cele mai bune. Nu-mi este rușine de nimic din ceea ce am făcut, mereu am fost corectă și am avut aceleași așteptări de la colegii mei.Activitatea procurorilor și a judecătorilor din România este foarte apreciată la nivel european. Acitivtatea noastră este apreciată. Ca atare, sunt foarte mândră de activitatea mea. Nu sunt singura țintă. Sunt foarte multe persoane care sunt în magistratură, procurori și judecători care sunt ținte. Nu am mințit niciodată în ce am spus în spațiul public. Am precizat că gradul profesional nu este una dintre condițiile pentru a fi numit în funcția de procuror șef european", a declarat Kovesi, informează biziday.ro

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.