Marcel Ciolacu s-a apucat de resetarea PSD-ului, dar a uitat să-și dea restart la limba română. „Proasta pare acum o lumină pe lângă el!”


Marcel Ciolacu s-a apucat de resetarea PSD-ului, dar a uitat să-și dea restart la limba română. „Proasta pare acum o lumină pe lângă el!”

Prima declarație de presă a președintelui interimar al PSD Marcel Ciolacu, fostul vâslaș din barca în care Liviu Dragnea îl așezase în martie 2017 și-l scosese la pescuit pe Belina pe fostul premier de paie Sorin Grindeanu, a stârnit un interes deosebit pentru că, dincolo de frazele greoaie, dezlânate, incoerente și adesea neinteligibile, a răzbătut o cunoaștere precară a limbii române. În mediul online, Ciolacu a fost chiar subiect de bășcălie, mulți utilizatori ai rețelelor sociale apreciind că fosta șefă a PSD, Viorica Dăncilă, se exprima mult mai bine, ba chiar pare acum o lumină pe lângă gângavul din fruntea Camerei Deputaților.

„Brr... Ce analfabet e acest Ciolacu... "N-a picat niciun capat"; "E presedinte la doamne", (despre Dancila); "Stau asa pana in februarie", (presedinte interimar); "Le-a convenit la toata lumea". Proasta pare acum o lumina pe langa el...”, scrie Lilick Auftakt pe pagina sa de Facebook, în vreme ce influencerul Julius Constantinescu apreciază cu umor că „urmărindu-l pe Ciolacu, am impresia că Viorica dădea meditații și la limba română”.

 Câteva din „poticnelile” lingvistice ale lui Marcel Ciolacu:

„A fost un Cex matur care au fost discuții pe fond...”

„De fapt și de drept nu a picat nici un capăt astăzi”

„Fostul lider se regăsește în echipa partidului ca și președinte la doamne...”

„Primul obiectiv care ne-au mandatat colegii este acela de a organiza congresul unde vor fi alegerile normale...”

„Garantul este domnul Paul Stănescu, garantul a acestei organizări...”

Cine e Marcel Ciolacu, ajuns imediat după plecarea lui Dragnea la pușcărie președinte al Camerei Deputaților, iar de marți seară și președinte interimar al PSD

Newsweek scrie că Ciolacu, născut pe 28 noiembrie 1967, a intrat la Universitatea Ecologică (privată) în anul 1991. A terminat Facultatea de Drept în anul 1995, la vârsta de 28 de ani. Potrivit unui răspuns pentru Newsweek România, Facultatea de Drept din Universitatea Ecologică a primit Autorizare provizorie în mai 1995, iar Ciolacu a terminat facultatea în anul în care instituția de învățământ superior a primit, oficial, autorizarea de funcționare.

Până la 29 de ani, Ciolacu nu menționează că ar fi avut vreo ocupație. În 1996 devine consilier local. În cv-ul său, Ciolacu menționează prima sa slujbă adevărată a avut-o în anul 2004, la vârsta de 37 de ani – consilier juridic la Urbis.  

Ciolacu era în urmă cu câțiva ani unul dintre oamenii de încredere a lui Liviu Dragnea, însă relația s-a stricat în 2017, odată cu demisia lui Mihai Tudose în al cărui cabinet Ciolacu era vicepremier, scrie hotnews.ro.

Cu doar câteva luni înainte, Marcel Ciolacu, pe care Dragnea îl promovase ca lider al deputaților PSD, era la pescuit cu șeful partidului și premierul de la acea vreme Sorin Grindeanu.

Atunci, Dragnea posta pe Facebook următorul mesaj: “În acest sfârșit de săptămână, l-am învățat pe Sorin să pescuiască. Marea ruptură între Parlament și Guvern a avut loc: eu am prins 17 știuci și el 9? Eu cred că e foarte bine pentru un începător care nu pusese niciodată mâna pe o lansetă! La vâsle, un ecologist: Marcel Ciolacu ??“

Nu e clar cât de ecologist este deputatul PSD de Buzău sau dacă Dragnea l-a ironizat, din moment ce în urmă cu doi ani apăreau fotografii cu Ciolacu la o partidă de vânătoare. Detaliul care a scandalizat atunci presa era faptul că partenerul sau de vânătoare era Omar Hayssam, condamnat la 23 de ani pentru terorism.

Hotnews.ro a scris că, în cursul lunii mai 2015, în presă au apărut fotografii cu Ciolacu alături de Omar Hayssam făcute la o partida de vânătoare organizată de Direcția Silvică Buzău. În plus, existau informații potrivit cărora Ciolacu apare pe o lista de datornici a lui Hayssam. La începutul anilor 2000, Hayssam l-ar fi împrumutat cu 200 de milioane de lei vechi. În 2005, Ciolacu a fost numit prefect de Buzău.

În mai 2015, Victor Ponta a semnat o decizie prin care a fost retrasă, la cerere, calitatea de consilier onorific al primului-ministru pe care o deținea Ion Marcel Ciolacu. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial pe 20 mai, la câteva zile după ce au apărut în presă informații privind legătură acestuia cu Omar Hayssam, dar și despre posibile fapte de corupție.

Potrivit unui articol publicat în ziarul Gândul în 2015, Omar Hayssam era la vremea respectivă un apropiat al liderilor PSD, pentru a-şi promova interesele de afaceri, care în judeţul Buzău s-au materializat în privatizarea Foresta Nehoiu, fabrică pe care Hayssam a devalizat-o, vânzându-i activele – fraudă pentru care a şi fost condamnat la 3 ani de închisoare. Omar Hayssam a apărut la vremea respectivă şi în compania fostului preşedinte Ion Iliescu, a lui Viorel Hrebenciuc sau a prefectului de Buzău, ulterior senator PSD, Vasile Ion.

Membru fondator al organizației PSD Buzău, Ciolacu a urcat în ierarhia de partid iar în 2010 a ajuns șeful filialei locale, pe care a condus-o până în 2012. A fost pe rând viceprimar,consilier local, consilier județean, prefect interimar și deputat de Buzău.

Marcel Ciolacu face parte din grupul „puciştilor“ din PSD, fiind unul dintre apropiaţii fostului premier Mihai Tudose care au semnat scrisoarea anti-Dragnea alături de Paul Stănescu, Gabriela Firea şi Adrian Ţuţuianu.

Potrivit ultimei sale declarații de avere, din iunie 2018, Marcel Ciolacu are două terenuri la Buzău și două case, una dintre ele în suprafață de peste 281 de metri pătrați, construită în anul 2005. El are și două bărci și un peridoc. De asemenea, Ciolacu are și două conturi în valoare totală de peste 140.000 de lei, dar și credite. La capitolul venituri (obținute în anul fiscal anterior depunerii declarației de avere), el a menționat salariul de vicepremier - 66.695 de lei și pe cel de parlamentar - 43.402 lei, precum și un venit de 28.850 obținut de soția sa, director al SC Lucia Com 94 SRL.

Marcel Ciolacu este și acționar la trei firme, conform ultimei sale declarații de interese. Acestea sunt: Alcom SRL Buzău (50,08% din acțiuni), Lucia COM 94 SRL (55%) și D7G SRL (25%). Lucia Com 94 SRL este o brutărie-patiserie cu sediul în Piața Centrală a Buzăului, scria România Liberă.

Aproape toată viața a fost bugetare, toate slujbele fiindu-i date pe linie de PSD (este membru fondator al PSD Buzău):

- Viceprimar (2008-2012),

- Consilier local (2008-2012),

- Viceprimar (2004-2008),

- Consilier local (2004- 2008),

- Consiler județean (2000-2004),

- Responsabil comunicare și publicitate electorală (2000-2004),

- Liderul grupului de consilieri județeni (2000-2004),

Consilier local al Municipiului Buzău (1996 -2000).

Ciolacu a muncit mai puțin de trei ani la privat. A fost consilier juridic la Alcom și Director la Urbis Serv.

Din 2012 este deputat de Buzău.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Noua conducere a PSD-ului măcelărit. Ciolacu minte că nu au căzut capete și că nu i-a cerut nimeni demisia Vioricăi Dăncilă

FOTO: capturi Digi24.ro

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.