Nesimțire criminală. Elevă eminentă, aproape de paralizie după rezultatele la Evaluarea Națională. A primit nota 6 la o lucrare de 10! Abia la contestație i s-a făcut dreptate


Nesimțire criminală. Elevă eminentă, aproape de paralizie după rezultatele la Evaluarea Națională. A primit nota 6 la o lucrare de 10! Abia la contestație i s-a făcut dreptate

Răsturnare incredibilă de situație în cazul a doi elevi din Gorj, care, în urma contestațiilor depuse pentru lucrările la matematică susținute în cadrul examenului de Evaluare Naţională, au primit cu totul alte note, incomparabil mai mari, decât cele inițiale care le-ar fi schimbat complet parcursul școlar eminent.

Astfel, potrivit adevarul.ro, cei doi elevi ai Şcolii gimnaziale Peşteana Jiu au fost notați, după recorectare, cu 7,90 în loc de 2,25 și 10 în loc de 6, ceea ce pune într-o lumină extrem de proastă seriozitatea și competența comisiei de corectare. Situația este cu atât mai dramatică cu cât eleva notată inițial cu 6 pare să fi suferit o traumă serioasă, având nevoie de medicație specifică pentru a putea depăși șocul notei foarte proaste.

Constantin Deaconescu, directorul Liceului Bâlteni, căruia îi este arondată Şcoala gimnazială din satul Peşteana Jiu, a declarat pentru „Adevărul“ că greşeala profesorului corector este impardonabilă, mai ales că este vorba despre proba la Matematică, şi că acesta ar trebui exclus din învăţământ: „A fost o diferenţă neacceptat de mare şi nu pot să realizez cum a fost posibil să se întâmple aşa ceva. Dacă era vorba de o lucrare la Limba şi Literatura Română, aş mai fi înţeles, pentru că un punct ţine de interpretare la subiectul de eseu, dar la Matematică nu ai cum să greşeşti în acest fel. Ori au dorit, ori... o altă eroare. Se verifică şi când se bagă în calculator, că poate s-a greşit atunci când s-a băgat nota şi o pui la altcineva. Dar nu ai cum să pui din greşeală, pentru că sunt chei de control. Eu i-aş da afară din învăţământ, dacă ar depinde de mine. Lucrările s-au corectat în alt judeţ“.

„Fetiţa chiar a avut un şoc şi părinţii i-au dat pastile de calmare. Din câte am înţeles, începuse să aibă o semipareză la gură. A venit fetiţa la contestaţii şi mi-a spus că a făcut absolut tot şi că nu are cum să ia mai puţin de 10. Are cea mai mare medie acum din tot Centrul de evaluare al localităţii Bâlteni. A primit 9,80 la Limba şi Literatura Română şi media generală este de 9,90“, a mai precizat Constantin Deaconescu.

Profesorul Constantin Deaconescu spune că părinţii elevilor care au susţinut Evaluarea Naţională la Bâlteni au fost revoltaţi de această situaţie şi au ameninţat că depun plângeri la Ministerul Educaţiei:

„Unii copii nu au mai făcut contestaţii. Au crezut că nota primită are un fundament real sau nu au ştiut că au posibilitatea să depună contestaţii. (…) Eu aş recorecta toate lucrările. Părinţii au vrut să depună o petiţie. Este păcat de copii, până la urmă“, mai spune Deaconescu.

Conform unor surse, lucrările elevilor din Gorj de la Evaluarea Naţională ar fi fost corectate de către cadre didactice din judeţul Dolj. Situație este în acest moment, cercetată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, nefiind însă foarte clar ce fel de sancțiuni ar urma să fie aplicate cadrelor școlare care au greșit atât de grav.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.