Nicu Fălcoi dezvăluie dedesubturile eșecului achiziției corvetelor: Dragnea e obsedat de controlul total asupra planului de modernizare al Armatei! EXCLUSIV INTERVIU


Nicu Fălcoi dezvăluie dedesubturile eșecului achiziției corvetelor: Dragnea e obsedat de controlul total asupra planului de modernizare al Armatei! EXCLUSIV INTERVIU

Ministerul Apărării a suspendat procedura de achiziţie a patru nave noi de război. Este vorba despre achiziţia de către statul român a patru corvete ultramoderne, în valoare totală de 1,6 miliarde de euro.

Licitaţia trebuia finalizată încă de anul trecut, însă a fost amânată de mai multe ori, iar  sâmbătă, 12 ianuarie, era termenul final la care trebuia luată o decizie.

Termenul fusese stabilit printr-o hotărâre de guvern. Acum, procedura va fi suspendată pentru o perioadă nedeterminată.

Sunt două mari motive pentru care Ministerul Apărării a decis să suspende procedura. În primul rând, secretarul de stat Andrei Ignat, responsabilul pentru departamentul de armamente, a decis să sesizeze Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel întrucât are „suspiciuni rezonabile” în ceea ce privește legalitatea procedurii. Sunt suspiciuni care ar afecta „interesul național de securitate”, potrivit unui comunicat.

În acest context, redacția Podul.ro a luat legătura cu secretarul Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din cadrul Senatului Romaniei, Nicu Fălcoi

Concret, întrebat de ce s-a ajuns în situația suspendării procedurii de achiziție a corvetelor, Nicu Fălcoi a atras atenția că Dragnea este obsedat de la începutul instaurării guvernării PSD-ALDE la Palatul Victoria de controlul total asupra planului de modernizare al Armatei, iar astfel președintele formațiunii social-democrate a căutat să își pună oameni loiali în structurile de conducere ale MApN.

"Vina o poartă exclusiv guvernul PSD-ALDE controlat de Liviu Dragnea. Încă de la venirea sa în fruntea PSD, Dragnea a fost obsedat de controlul total asupra planului de modernizare al Armatei. Cea mai bună dovadă este succesiunea de miniștri numiți la MApN dar care au fost forțați să demisioneze fără ca măcar să existe o reacție de sprijin din partea șefului PSD. Nu veți vedea nici măcar o urmă de regret din partea acestuia la demisiile lui Adrian Țuțuianu sau Mihai Fifor. În cazul scandalului licitației pentru corvete trebuie să spun că ne aflăm la al doilea eșec al actualei guvernări după cel de la sfârșitul anului 2016 când majoritatea PSD-ALDE a blocat în Parlament programul strategic de inzestrare 'Corveta multifunctionala'.

Ingerința politică a PSD în programele de înzestrare a presupus controlul strict al miniștrilor, numirea unor miniștri, secretari de stat și directori total loiali lui Liviu Dragnea chiar dacă aceștia nu avea competențe certe, verificate în domeniul apărării. Actualul ministru, G. Leș nici măcar nu a satisfăcut stagiul militar și este de profesie merceolog. Din păcate incompetența acestora a fost considerată de Liviu Dragnea o garanție că respectivii responsabili nu vor lua decizii în contra intereselor liderului teleormănean.
O altă cauză a actualului blocaj este lipsa de control parlamentar asupra întregului proces de înzestrare a Armatei. Sub controlul strict al PSD, comisiile de specialitate din Camera Deputaților și Senat au avut un rol limitat în analiza și evaluarea planului multianual destinat modernizării. PSD, prin miniștrii de resort, a folosit tribuna Parlamentului mai mult pentru propagandă electorală folosind ca pretext contractele pentru Armată.

Cauza principală rămâne totuși eșecul reformei în domeniul apărării. Proasta guvernare a PSD începută în 2012 a însemnat slăbirea mecanismului intern de control managerial în MApN, blocarea reformei în domeniul planificării, programării și execuției bugetare, lipsa unui nivel de ambiție militar. Lipsește un proces real de analiză a domeniului apărării (această analiză are ca echivalent în limba engleză consacrat în NATO și UE - conceptuldefensereview)în care să fie implicat atât executivul cât și legislativul. Toate acestea au dus la o slabă pregătire a programelor prioritare de înzestrare și la greșeli care acum se văd dar mai ales vor genera efecte în lanț. USR își propune prin programul său de guvernare să găsească soluții la toate eșecurile proastei guvernări PSD. Vrem să restabilim credibilitatea României ca actor militar de prim rang în NATO și UE cât și în relațiile cu partenerii strategici și să respectăm pe toși cei care poartă uniforma militară", a spus parlamentarul USR. 

Totodată, chestionat cum este afectată componenta apărării naționale de astfel de situații, Nicu Fălcoi a evidențiat că eșecul programului pentru corvete este doar ultimul dintr-o serie care afectează credibilitatea României ca membru NATO și UE, în realitate întregul plan multianual de modernizare al Armatei fiind afectat. Astfel, Nicu Fălcoi a mai precizat că programele de achiziții ce privesc corvetele, elicopterele și avioanele multirol vor fi întârziate în marja de 1-2 ani.

"Trebuie să spun de la început că întregul plan multianual de modernizare al Armatei este afectat. Eu am făcut un bilanț al anului 2018 (Eșecul PSD în domeniul apărării - Bilanț 2018) în care se poate vedea că mai multe programe de înzestrare inițiate de PSD au mari probleme iar temele de pe agenda apărării au fost folosite electoral de fostul ministru și de actualul responsabil de la MApN.

Eșecul programului pentru corvete este doar ultimul într-o serie care afectează credibilitatea României ca membru NATO și UE care s-a angajat să își dezvolte capabilitățile de apărare necesare pentru apărarea națională dar și colectivă.
Estimez că vom avea întârzieri semnificative, între 1 -2 ani, pentru cel puțin 3 programe, corvete, elicoptere și avioane multirol. Asemenea întârzieri vor fi notate și evidențiate în procesul de planificare a apărării la NATO și UE și vom primi evaluări scăzute privind țintele de operaționalizare (de creștere a capacității de luptă). Vor exista și implicații internaționale, în relațiile bilaterale, în relație cu țările de proveniență a companiilor care s-au înscris la licitații și care se vor adresa propriilor guverne cu greutățile generate de proasta guvernare a PSD", a adăugat senatorul USR.

De asemenea, întrebat care sunt prioritățile Armatei Române în acest moment cu privire la înzestrare, Nicu Fălcoi a reliefat că stăm deficitar la acest capitol din cauza finanțării deficitare și a enumerat o serie de lipsuri pe care le avem.

"Datorită subfinanțării cronice în domeniul apărării, Armata României este deficitară la foarte multe capitole. În privința capabilităților, lipsa evidentă este în aviație și marină. Apărarea aeriană este deficitară dacă vorbim de avioane de luptă, elicoptere, avioane de transport și drone dar și de sisteme de rachete anti-aeriene cu diferite raze de acțiune. Pentru apărarea spațiului maritim și asigurarea securității în Marea Neagră, situația capabilităților navale este una critică, nu avem nici măcar un vas de luptă modernizat la standarde NATO, nu avem nici vase de sprijin naval, de minare, de salvare. Apărarea terestră are o mobilitate scăzută din lipsa de vehicule blindate, o logistică de transport învechită și o infrastructură rutieră, așa cum o știm, adică total depășită. O altă prioritate este și sistemului de comandă și control, sistem care, în viitor, trebuie să fie perfect integrat în sistemul NATO care se dezvoltă în țările aliate din Europa de Est. Toate comandamentele NATO și facilitățile SUA existente de pe teritoriul Românie trebuie să se integreze ușor cu sistemul național, cerință crucială pentru asigura desfășurare forțelor NATO pentru apărare colectivă", a menționat expertul militar. 

Pe final, chestionat care sunt piedicile care stau în calea bifării obiectivelor Armatei Române în general, dar și în particular în privința modernizării acesteia, Nicu Fălcoi a subliniat proasta guvernare PSD, oamenii loiali lui Dragnea din minister, blocajul dintre Guvern și Președinție generat tot de formațiunea social-democrată, orientarea anti-europeană a actualei coaliții de guvernare și atacul la statul de drept care atacă întreg sistemul inclusiv componenta apărării naționale. 

"Aș enumera câteva, pentru că o analiză exhaustivă ar fi laborioasă. În primul rând proasta guvernare PSD-ALDE care a preferat să politizeze un domeniu neutru prin excelență. În al doilea rând, incompetența miniștrilor, secretarilor de stat și directori numiți de PSDla MApN și loialismul lor total față de interesele personale ale lui Liviu Dragnea. O a treia piedică este blocajul dintre Guvern și Președinție, inclusiv în CSAT generat tot de PSD pentru a reduce rolul președintelui în domeniul apărării. Cazul eșecului numirii înlocuitorului Generalului Ciucă la conducerea SMAp este un exemplu de blocaj practicat de PSD pentru a limita rolul Președintelui. O altă cauză importantă este orientarea anti-europeană a actualei majorități PSD-ALDE care prin atacul la justiție și statul de drept protejează corupția din sistem. Această vulnerabilitate generată de corupție afectează direct planul multianual de modernizare a Armatei", a conchis Nicu Fălcoi în exclusivitate pentru Podul.ro

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.