O fundație din SUA, APEL către Donald Trump: sprijiniți UNIREA Basarabiei cu România! O Românie reîntregită, un puternic factor de stabilitate în Europa de Est


O fundație din SUA, APEL către Donald Trump: sprijiniți UNIREA Basarabiei cu România! O Românie reîntregită, un puternic factor de stabilitate în Europa de Est

Coordonatorul Comitetului Româno-American pentru Basarabia, Nicholas Dima, împreună cu Fundația Iuliu Maniu și Societatea Avram Iancu îi adresează o scrisoare deschisă președintelui SUA, Donald Trump, în care îi solicită acestuia să susțină oficial și pe toate căile posibile dezideratul istoric au Unirii Basarabiei cu România.

”Guvernul român nu a cedat în fața amenințărilor Moscovei, dar dacă dorim să facem România din nou puternică ea trebue să-și recupereze teritoriile din est anexate de fosta Uniune Sovietică. În această privință, România are nevoie de sprijinul Americii; de sprijinul dvs. (…)

Domnule Președinte, această importantă problemă teritorială românească a fost ignorată de administrațiile americane precedente, dar sperăm că administrația dvs. o va aborda în mod onest ți direct. Noi dorim să vă asigurăm că o Românie întregită va fi un factor de stabilitate mărită în Europa de Est și un prieten și mai bun al Americii. Apelăm la dvs. în convingerea că veți acorda toată atenția ideii reunificării Românie”, susțin semnatarii scrisorii.

Comitetul Româno-American pentru Basarabia este o fundație activă în SUA din care fac parte cetățeni americani de origine română.

Podul.ro vă prezintă în integralitate textul scrisorii:

Scrisoarea domnului Nicholas Dima,
coordonatorul Comitetului Româno-American pentru Basarabia,
către Președintele Donald Trump.

Domnule Președinte,

Vă scriem cu simțul răspunderii în calitate de cetățeni Americani de origine Romana. Va felicitam pentru ca depuneti eforturi sa faceti America din nou mareata (mare si puternica). Suntem recunascatori pentru ca i-ati sugerat presedintelui Klaus Iohannis, pe care l-ati primit luna aceasta la Casa Alba, sa faca si el din nou Romania mareata.

Romania este in prezent un aliat de incredere al Americii si reprezinta un important pivot al Statelor Unite in estul Europei. In ultimii ani, militarii romani au luptat si s-au sacrificat alaturi de cei Americani in Orientul Mijlociu. In plus, Romania si Polonia au cultivat relatii stranse cu Washingtonul si au salutat infiintarea de baze militare Americane pe teritoriile lor. Acest lucru a declansat reactii violente din partea Rusiei care a amenintat cu consecinte devastatoare. Guvernul roman nu a cedat in fata amenintarilor Moscovei, dar daca dorim sa facem Romania din nou puternica ea trebue sa-si recupereze teritoriile din est anexate de fosta Uniune Sovietica. In aceasta privinta, Romania are nevoie de sprijinul Americii; de sprijinul dvs. Va prezentam in continuare aceasta problema:Romania, Basarabia si Republica Moldova.

In timp ce majoritatea romanilor saluta cooperarea cu Statele Unite, exista insa si unele probleme delicate care trebuie abordate in vederea adancirii prieteniei Romano-Americane. O asemenea problema o constitue teritoriul romanesc dintre Prut si Nistru.

Teritoriul dintre Prut si Nistru a facut parte din natiunea romana din timpuri stravechi. In cursul istoriei insa, Bucovina si Basarabia au fost anexate insa de Austria si respectiv de Rusia. La sfarsitul primului razboi mondial cele doua provincii s-au reunit cu Romania. In timp ce Austria a renuntat la orice pretentii asupra Bucovinei, nou-infiintata URSS a urmarit incontinuu sa reanexeze Basarabia. Astfel, la un an dupa incheierea pactului Ribbentrop-Molotov, in august 1939, trupele sovietice au invadat Romania si au ocupat nu numai Basarabia, dar si nordul Bucovinei. Si pentru a complica situatia, autoritatile sovietice au reimpartit teritoriile ocupate si au creat Republica Sovietica Moldova pe aproximativ doua treimi din treritoriul vechii Basarabii.

Trebuie mentionat ca in 1944 diplomatul american Malborne Graham a publicat un articol intitulat “Statutul legal al Bucovinei si Basarabiei”. (American Journal of International Law, October 1944). Autorul a precizat ca acest teritoriu reprezinta ”cea mai critica problema teritoriala lasata actualei generatii din vechea chestiune a Estului”. Situatia a ramas nesolutionata pana in ziua de azi.

In 1989, dupa dezmembrarea Uniunii Sovietice, Moldova si-a declarat independenta in speranta reunirii cu Romania. Moscova post-sovietica a recurs insa la toate mijloacele posibile pentru a mentine noua republica sub controlul ei. O parte din aceste evenimente istorice sunt explicate in Rezolutia Senatului SUA 148 din 26 iunie 1991. Iata cateva extrase:

”Exprimam starea de spirit a Senatului American: Statele Unite sprijina dreptul la auto-determinare al populatiei din Republica Moldova si Bucovina de Nord”.

”In sensul deciziei Senatului, se cere Guvernului Statelor Unite: (1) sa sprijine dreptul la auto-determinare al populatiei Moldovei si Bucovinei de Nord si sa emita o declaratie in acest sens; (2) Sa sprijine viitoarele eforturi ale guvernului Moldovei menite sa negocieze pasnic reunificarea Moldovei si Bucovinei cu Romania, asa cum s-a stabilit prin Tratatul de Pace de la Paris in 1920, conform legilor inernationale, si in conformitate cu Principiul 1 al Acordurilor Finale de la Helsinki”.

Domnule Presedinte, aceasta importanta problema teritoriala romaneasca a fost ignorata de administratiile americane precedente, dar speram ca administratia dvs. o va aborda in mod onest si direct. Noi dorim sa va asiguram ca o Romania intregita va fi un factor de stabilitate marita in Europa de Est si un prieten si mai bun al Americii. Apelam la dvs. in convingerea ca veti acorda toata atentia ideii reunificarii Romaniei.

Cu deosebit respect

Nicholas Dima, Coordonator Comitetul Romano-American pentru Basarabia; Justin Liuba, Fundația Iuliu Maniu; Anca Popa, Societatea Avram Iancu.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.