Orban reliefează cel mai odios atac al PSD, prin senatorul Zamfir, asupra României: Riscăm să pierdem TOATE fondurile europene!


Orban reliefează cel mai odios atac al PSD, prin senatorul Zamfir, asupra României: Riscăm să pierdem TOATE fondurile europene!

Premierul Ludovic Orban a spus luni, în plenul Camerei Deputaților, cu o tentă ironică, că activitatea Curții de Conturi se va îmbunătăți radical după ce Parlamentul a hotărât să îi promoveze vicepreședinți pe Niculae Bădălău și pe Ilie Sârbu. Mai mult, Orban a precizat că el nu atacă instituțiile precum CCR și Curtea de Conturi, ci persoanele care le fac de râs. 

Orban: "Sunt convins că activitatea Curţii de Conturi se va îmbunătăţi radical după ce aţi hotărât să îl promovaţi pe Bădălău şi îşi continuă activitatea tata-socru la nivel de vicepreşedinţi ai Curţii de Conturi. Eu nu am nimic cu instituţiile publice, eu am împotriva unor oameni care fac de râs instituţiile respective şi care se comportă împotriva atribuţiilor legale şi care se comportă ca nişte membri care răspund la comenzi politice, aşa cum s-a întâmplat când CCR a forţat demiterea Codruţei Kovesi de la DNA, aşa cum s-a întâmplat când codul penal sau codul de procedură penală au fost declarate neconstituţionale ducând la eliberarea unor oameni acuzaţi de corupţie, prin sentinţe definitive".

Totodată, Orban a amintit că Parlamentul controlat de PSD a votat o lege prin care se modifică funcționarea Curții de Conturi din cauza căreia Comisia Europeană a trimis o scrisoare prin care a avertizat România că riscă să nu mai primească fonduri europene. PNL a atacat legea cu pricina la CCR. 

Orban: "Tot despre Curtea de Conturi vă readuc aminte că ați votat o lege în urma căreia am primit o scrisoare de la Comisia Europeană că riscăm suspendarea plății pe toate fondurile europene din cauza încălcării autonomiei Autorității de Audit și am atacat la CCR legea care a fost adoptată la Parlament".

Amintim că USR și PNL au anunțat pe 11 iunie 2020 că pregătesc o sesizare la CCR pentru modificările aduse Legii nr. 94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi.

"Modificările promovate prin vocea senatorului Daniel Zamfir sunt de natură să slăbească atribuțiile Curții de Conturi de a controla eficient modul în care sunt cheltuiți banii publici. Aceste modificări tranformă Curtea de Conturi dintr-o instituție de control într-o instituție care poate să emită recomandări, având mai degrabă rol de îndrumare. Astfel, în urma constatărilor sale, Curtea de Conturi ajunge doar să recomande entității auditate luarea măsurilor de înlăturare a neregulilor din activitatea auditată", transmite USR printr-un comunicat de presă.

USR a mai adăugat că, în timp ce legea în vigoare are dispoziții clare și ferme, noile modificări propuse de senatorul Zamfir stabilesc că aceasta poate dispune, prin hotărâre a plenului, blocarea fondurilor bugetare sau speciale, atunci când se constată utilizarea nelegală a acestora.

Printre motivele pentru care va fi sesizată Curtea Constituțională pe această lege se numără:

- Încălcarea principiului bicameralismului.

- Atenuarea rolul constituțional de control al Curții de Conturi și introducerea unor chestiuni de natură subiectivă prin sintagme de tipul „sub toate aspectele semnificative”, ce pot crea imprevizibilitate în procesul de aplicare a legii.

- Președintele Curții nu are competența de a aprecia în ce măsură unele date, circumstanțe sau împrejurări pot fundamenta punerea în mișcare a acțiunii penale.

- Afectarea independenței Autorității de Audit prin faptul că punctele de vedere exprimate de Agenția Națională pentru Achiziții Publice devin obligatorii.

În urmă cu două luni, oficialii europeni au cerut expres Parlamentului să renunțe la modificarea Legii Curții de Conturi nr. 94/1992, prin care se pune în pericol independența Autorității de Audit, mai arată USR.

Proiectul de lege, inițiat în octombrie 2019, a fost adoptat tacit de Camera Deputaților în 11 februarie, iar miercuri a fost votat de Senat.

Miza financiară a acestei probleme este uriașă: miliardele de euro pe care România le are la dispoziție în actualul buget al UE pot fi pierdute

Una dintre modificările criticate dur de Comisia Europeană este faptul că îi acordă președintelui Curții de Conturi competența exclusivă de sesizare a organelor de urmărire penală în cazul în care, în urma controlului, se constată că o instituție a cheltuit banii publici cu încălcarea legii. În legea aflată în vigoare, sesizarea organelor de urmărire penală se face de către conducătorul departamentului care realizează raportul de audit.

O altă modificare promovată de Daniel Zamfir și criticată de Bruxelles este limitarea independenței Autorității de Audit – organism independent acreditat de Comisia Europeană, aflat sub autoritatea Curţii de Conturi – prin faptul că ar fi obligată să-şi însuşească toate constatările făcute de Agenţia Naţională de Achiziţii Publice – instituţie subordonată politic aflată în subordinea Guvernului. (sursa: g4media)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.