Primul Muzeu Virtual al Foametei din Basarabia, lansat de doi istorici


Primul Muzeu Virtual al Foametei din Basarabia, lansat de doi istorici

A apărut primul Muzeu Virtual al Foametei din Basarabia. Potrivit stiri.md, este vorba despre un proiect la care s-a lucrat mai mult timp și a fost creat de către doctorul în istorie Mariana S. Țăranu și profesorul de istorie Nicolae Bogdan-Tămaș.

Muzeul Virtual al Foametei organizate în spațiul românesc – Basarabia este primul Muzeu virtual dedicat victimelor foametei din lume.

Prin materialele prezentate, Muzeul își va familiaza vizitatorii cu politica sovietică de teroare prin înfometare aplicată pe teritoriul românesc al Basarabiei în primii ani ai celei de-a doua ocupații sovietice, politică care a culminat cu foametea organizată în anii 1946-1947.

În viitor, aria geografică a exponatelor Muzeului se va extinde și publicul va fi familiarizat cu specificul foametei și din alte zone ale României.

Materialele prezentate sunt scrise în lima română și clasificate în baza criteriului tematic. Muzeul este structurat în panouri tematice ale căror texte sunt însoțite de documente, fotografii, mărturii prezentate fie în formă de text, fie video sau audio.

Fondul de documente al Muzeului este constituit din documente inedite, dar și publicate. 

Și pe acastă cale aduc mulțumiri supraviețuitorilor foametei care au acceptat să retrăiască calvarul acelor vremuri în timp ce îmi acordau interviuri sau îmi recomandau unde a-și mai putea găsi supraviețuitori care acceptă să vorbească.

Muzeul Virtual al Foametei din Basarabia poate fi vizitat AICI.

Precizăm că, în toamna anului trecut doctorul în istorie Mariana S. Țăranu împreună cu jurnalistul Vitalie Guțu au lansat filmul-document dedicat foametei organizate “OMORÂȚI PRIN ÎNFOMETARE” și au vernisat expoziția “TIMPURI PE CARE NU LE-A VRUT DUMNEZEU…”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.