PSD, scut în jurul Secției Speciale. Proiectul de lege al USR pentru desființarea SS a fost respins de deputați în Comisia Juridică


PSD, scut în jurul Secției Speciale. Proiectul de lege al USR pentru desființarea SS a fost respins de deputați în Comisia Juridică

Marți s-a desfășurat în cadrul Comisiei Juridice a Camerei Deputaților votul privind inițiativa legislativă a USR ce viza desființarea Secției Speciale.

Asltfel, inițiativa legislativă a primit aviz negativ din partea Comisiei Juridice. 12 deputați au votat împotriva desființării Secției Speciale, iar 10 pentru (PNL și USR). Reprezentanții UDMR și ALDE au absentat de la lucrările Comisiei Juridice.

Proiectul de lege va merge în plen cu aviz negativ, ceea ce reprezintă o recomandare de a vota împotriva inițiativei legislative de desființare a Secției Speciale.

Redăm o parte din luările de poziție în cadrul Comisiei Juridice:

Florin Iordache (PSD): Unul dintre marile câștiguri ale modificării legilor justiției este înființarea acestei Secții. Ultimul raport al Inspecției Judiciare a demonstrat monstruozitatea sistemului de justiție. Sunt sute de dosare cu judecători și procurori care nu sunt în lucru pentru că respectivii să poată fi șantajați. Vreți ca DNA să facă din nou presiuni pe justiție? Ar trebui un număr mai mare de procurori la această Secție. Sper ca viitorul ministru al justiției să susțină în fața CSM să avem un șef la SIIJ".

Stelian Ion (USR) face un bilanț al Secției Speciale: ”A renunțat la căi de atac pentru Viorel Hrebenciuc, Sebastian Ghiță și pentru unii procurori care fac parte din Secție. Acolo e stat în stat (…) Dacă această Secție nu ar fi fost oprită de Înalta Curte de Casație și Justiție, probabil că astăzi Uniunea Europeană ar fi avut un alt procuror-șef european, pentru că unul dintre scopurile sale a fost să o oprească pe doamna Kovesi să devină procuror-șef european (…) Multe anchete aflate la DNA s-au dus în mod artifical către această Secție (…) Această Secție este o pacoste, ea trebui desființată cât mai curând. Există presiuni pe judecători și pe procurori.

Ioan Cupșa (PNL): Domnule Iordache, noul ministru al justiției va susține desființarea acestei secții. Să nu aveți niciun fel de dubii, să nu vă puneți întrebări (…) Nu vă mai este utilă această secție, dacă nu mai sunteți la putere la ce vă mai trebuie? V-a trebuit ca să vă consolidați puterea în mod ilegitim.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.