Raluca Turcan subliniază că bugetul pe 2020 trebuie adoptat prin angajarea răspunderii, dar USR și UDMR strâmbă din nas


Raluca Turcan subliniază că bugetul pe 2020 trebuie adoptat prin angajarea răspunderii, dar USR și UDMR strâmbă din nas

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat joi că angajarea răspunderii este cea mai bună cale pentru a fi adoptat bugetul pentru pe anul 2020, iar amenințările cu moțiunea de cenzură din partea opoziției nu îi determină pe liberali să își schimbe abordarea.

"Am pus astazi în Parlament mandatul pe masă pentru a oferi soluții la problemele urgente ale țării.

Angajarea răspunderii este cea mai bună cale pentru a preveni un blocaj periculos în Justiție, pentru a garanta transportul copiilor care fac naveta la școală și pentru adoptarea bugetului pe anul 2020. Guvernul a acceptat și o parte dintre amendamentele depuse de parlamentari la aceste proiecte de lege.

Așa cum au propus în mod repetat și asociațiile de elevi, am abrogat OUG 51/2019 privind transportul intrajudețean. Autoritățile sunt obligate să asigure transportul între localități pentru ca elevii să nu mai fie nevoiți să stea la ocazie ca să facă naveta la școală. Siguranța copiilor este mai presus de orice!

Amenințările cu moțiunea de cenzură venite din partea opoziției nu ne fac să dăm înapoi. Suntem aici ca să guvernăm și să dăm soluții. Nu ne agățăm de funcții și facem ceea ce știm că este bine și corect. Sperăm ca procedura parlamentară să fie parcursă cât mai rapid, astfel încât legile pe care ne-am angajat răspunderea să intre cât mai repede în vigoare", a scris vicepremierul pe Facebook.

Cu toate acestea, președintele USR, Dan Barna, a spus joi că angajarea răspunderii pe proiectul de buget pentru anul viitor deschide ar fi un precedent periculos. 

"Am discutat despre calendarul de adoptarea bugetului de către Parlament. I-am spus foarte clar premierului Orban că poziţia USR este că bugetul trebuie dezbătut în Parlament. Este ideea aceasta de eventuală angajare a răspunderii ar deschide un precedent foarte periculos, nu neapărat referitor la prezentul Guvern, dar orice guvern din viitor va putea să evite dezbaterile din Parlament pe cele mai importante legi, pentru că, dacă vorbim de dezvoltarea României şi de cum funcţionează această ţară, bugetul este de departe cea mai importantă lege", a precizat Barna. 

De asemenea, liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a zis joi, la RFI, că un asemenea demers luat în calcul de premierul Ludovic Orban ar reprezenta ”un derapaj destul de serios”: "Nu a existat nici un Guvern în ultimii 30 de ani de democrație sau în ultimii 30 de ani după 1989, nu a existat nici un Guvern care și-a asumat răspunderea pe legea bugetului de stat (...) Legea bugetului este bugetul de stat, nu este a unui Guvern sau a altui Guvern, nu este a unei majorități sau unei Opoziții, ci până la urmă, legea bugetului de stat este a tuturor și trebuie să asigure niște finanțări pe domeniile cele mai importante într-o țară. Deci nu credem că e bine să se creeze acest precedent, pentru că până acum acest precedent nu a existat. Dacă s-ar crea acest precedent, în mod evident și alții peste un an, doi, cinci, zece vor veni și vor spune că acest precedent s-a creat în 2019 și de ce să nu-l folosim și noi (...). Trebuie să avem o cultură politică și un echilibru în ceea ce privește procedurile și măsurile pe care sfera politică le folosește. Aici credem că ar fi un derapaj destul de serios de la acest echilibru și această cultură politică la care tindem, în ceea ce privește asumarea răspunderii pe legea bugetului de stat".

Premierul Ludovic Orban, întrebat despre faptul că UDMR a criticat posibilitatea asumării răspunderii Guvernului pe proiectul de buget, a spus: "Vor avea surpriza să constate că PNL e mai democratic când îşi angajează răspunderea decât PSD când trimite în dezbatere parlamentară proiecte de legi. Vă aduc aminte 'reuşita' proiectului Codului penal care a fost adoptat într-o singură zi".

"Şi domnul Barna va avea surpriza să constate că orice amendament benefic pentru care există resurse şi care aduce câştiguri pentru economie şi societate poate fi acceptat şi prin procedura obişnuită şi prin procedura angajării răspunderii", a adăugat premierul, în legătură cu faptul că liderul USR, Dan Barna, a spus că ar prefera un buget trecut prin Parlament.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.