Se cere OUG pentru desființarea SS: Birchall și Stelian Ion pun tunurile pe instituția înființată de gașca anti-Justiție Tudorel, Iordache și Savonea


Se cere OUG pentru desființarea SS: Birchall și Stelian Ion pun tunurile pe instituția înființată de gașca anti-Justiție Tudorel, Iordache și Savonea

Fosta ministră a Justiției, Ana Birchall, a semnalat zilele trecute că în loc să se avanseze cu proiectul de lege privind desființarea SS, CSM a decis declanșarea de concursuri privind ocuparea funcțiilor de conducere în controversata instituție înființată de gașca anti-Justiție Florin Iordache, Tudorel Toader și Lia Savonea. Astfel, Comisia de Resurse Umane și Organizare din CSM a înaintat Plenului CSM două propuneri de organizare a unui concurs pentru numirea în funcția de procuror-șef al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, cunsocută că Secția Specială, și de organizare a unui concurs pentru numirea procurorilor cu funcții de execuție în cadrul Secției Speciale. 

Birchall, pe Facebook: "Zilele acestea în Comisia nr. 2 resurse umane și organizare din cadrul CSM cu majoritate de voturi s-a decis declanșarea concursului pentru ocuparea funcției de procuror-șef Secție Specială (SIIJ) și a altor funcții de execuție din cadrul SIIJ. Așadar, "competențele" de a solicita retragerea căilor de atac din dosarele în curs sau solicitarea de "analiză a unor dosare" par să fie foarte importante, chiar critice, nu? Votul final și decisiv va fi dat de plenul CSM. Din punctul meu de vedere, ar trebui să se avanseze cu analiza proiectului de lege privind desființarea SIIJ, nu să se declanșeze proceduri de ocupare a unor funcții în cadrul SIIJ. Dar se pare că Iordache, Tudorel Toader, Savonea și gașca care au moșit și promovat această secție, o secție care în forma actuală este toxică pentru sistemul judiciar și justiția din România, nu renunță! Dincolo de cuvinte, ce se întâmplă!".

Totodată, Birchall a pus accentul pe o anomalie juridică marca SS, în contextul în care un ofiţer de poliţie judiciară a fost reţinut de DNA pe motiv că ar fi pretins peste un milion de euro şpagă pentru închiderea unui dosar. Astfel, Birchall a atras atenția că din cauza SIIJ, în forma în care a fost moșită de grupul anti-justiție Iordache, Tudorel și Savonea, DNA nu a avut dreptul de a finaliza ancheta penală față de toate persoanele implicate în respectivul caz de corupție, nu doar față de ofițerul de poliție judiciară. 

Birchall, pe Facebook: "Un alt exemplu de anomalie marca SIIJ!

Conform art.88 indice 1 alin. 1 și 2 SIIJ are "competența EXCLUSIVĂ de a efectua urmărirea penală pentru infracțiunile săvârșite de judecători și procurori, păstrându-și această competență inclusiv atunci când sunt cercetate și alte persoane în cauza respectivă". Cu alte cuvinte, conform acestor prevederi introduse și susținute de Iordache, Tudorel Toader, Savonea și compania, DNA NU poate să efectueze urmărirea penală față de procuror lămurind astfel un aspect important și anume: "dacă inculpatul, ofițer de poliție judiciară a pretins suma de 1.100.000 euro, pentru sine, pentru procurorul de caz şi procurorul şef de secţie" așa cum acesta declară. Dacă SIIJ așa cum a fost moșită de Iordache, Tudorel Toader, Savonea și gașca, nu ar fi existat, DNA avea dreptul să finalizeze ancheta penală față de TOATE persoanele (nu numai față de polițist) nefiind pierdut momentul important și esențial al flagrantului. Sper ca săptămâna viitoare plenul CSM să respingă declasarea concursurilor la SIIJ și să avanseze în regim de urgență cu proiectul de lege de desființare a SIIJ punând punct odată pentru totdeauna acestei toxicități care cu siguranță nu a fost creată pentru a ajuta justiția și înfăpturiea actului de justiție".

Cazul la care face referire Birchall: 

"În perioada februarie - aprilie 2020, inculpatul Fleancu Marius-Aurelian, în calitate de ofiţer poliţie judiciară delegat să efectueze activităţi de urmărire penală într-un dosar la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), ar fi pretins în mod repetat suma de 1.100.000 euro, pentru sine, pentru procurorul de caz şi procurorul şef de secţie", potrivit ordonanţei procurorilor, citată în comunicatul DNA.

"Banii ar fi fost pretinşi prin intermediar, de la o persoană vizată în dosarul în care ofiţerul fusese delegat să efectueze activităţi de urmărire penală, în schimbul promisiunii că acesta ar face cercetări într-un anume sens, astfel încât probele strânse să conducă la desfiinţarea concluziilor expertizei deja făcute în cauză şi în cele din urmă la o soluţie de clasare. Poliţistul s-ar fi angajat şi că va interveni la procurorul de caz şi la procurorul ierarhic superior, (asupra cărora a lăsat să se înţeleagă că ar avea influenţă) astfel încât să se dispună soluţia clasării, iar eventualele plângeri faţă de clasare să fie respinse", se precizează în comunicatul DNA.

Privind desființarea SS, USR, prin deputatul Stelian Ion, a solicitat luni, 4 mai, o OUG în acest sens. Pe lângă toxicitatea instituției, Stelian Ion a evidențiat și ineficiența acesteia: "Din 417 dosare soluționate în 2019, 415 au fost clasate și doar în două cauze s-a dispus trimiterea în judecată a trei inculpați".

Stelian Ion: "Se împlinesc astăzi exact șase luni de la primul vot de învestitură a Guvernului PNL și Secția specială pentru investigarea magistraților, înființată din dorința lui Liviu Dragnea pentru a-i intimida și controla pe procurori și judecători, este în continuare în funcțiune.

Nu doar că nu a fost desființată, așa cum s-a angajat Guvernul Orban, inclusiv prin Acordul politic semnat cu USR, ci se ia în discuție acum, în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, declanșarea concursului pentru numirea de noi șefi.

Cum proiectul Guvernului de lege de desființare a SIIJ trenează, iar Parlamentul este condus în continuare de PSD și aliații săi, care se opun unei astfel de măsuri, se impune adoptarea unei ordonanțe de urgență.

Desființarea urgentă a Secției speciale nu doar că este în linie cu cerințele Comisiei Europene, ale GRECO și ale Comisiei de la Veneția, dar se impune și prin prisma rezultatelor obținute în 2019 de această structură: din 417 dosare soluționate în 2019, 415 au fost clasate și doar în două cauze s-a dispus trimiterea în judecată a trei inculpați.

Încă o amânare a desființării SIIJ nu este acceptabilă. Justiția trebuie repusă urgent pe făgașul ei normal și este de datoria Guvernului PNL să o facă".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.