„Sunt fata răpită”. Nici operatoarea de la 112 nu a crezut-o, tratând-o rece și cu suspiciune


„Sunt fata răpită”. Nici operatoarea de la 112 nu a crezut-o, tratând-o rece și cu suspiciune

Parlamentarii Comisiei de Apărare din Camera Deputaților au ascultat, ieri, integral, dialogul purtat de Alexandra cu operatorii de la 112 care au transferat apoi toate cele trei apeluri ale copilei la poliție. Atitudinea polițistului cu care a vorbit victima este halucinantă, reprezentatul statului tratând-o cu indiferență și chiar repezind-o la un moment dat ca să elibereze linia telefonică. Dar nici prima opertoare STS cu care a vorbit adolescenta nu a fost mai empatică, tratând superficial situația și dând impresia că nu crede cele relatate de victimă.

Potrivit Libertatea care citează un deputat prezent la audierile de la Comisie, ”nici chiar prima dispeceră nu o credea, se simțea din ton”. Era o femeie distantă, neîncrezătoare, care a tratat complet nedecvat o fetiță violată, bătută și sechestrată ce urma să dea ochii din nou, din clipa în clipă, cu monstrul care o tortura și care, în final, i-a și curmat viața.

De altfel, la final, prim adjunctul STS, Sorin Bălan, a mărturisit, neoficial, că și-ar fi dorit ca dispecera să aibă o altă atitudine.

”Alexandra a rămas lucidă, avea o voce agitată, dar nu plângăcioasă. De altfel, tonul face toată această discuție, pentru că, dacă îi auzi și pe dispecerii STS și pe cei din poliție asta te indignează: cum i se adresează victimei care le cere ajutorul. E clar că, cel puțin la început, nu au crezut, deși fata s-a prezentat, le-a relatat ce a putut, le-a spus că a violat-o”, mărturisește un parlamentar din opoziție, care spune și el că ”nu am nici un chef să apăr pe nimeni, că e poliție sau STS”. Mai multe detalii AICI

Discuția dintre polițist și Alexandra

Polițist: Hai, ce vrei?

Alexandra: Am fost răpită și violată. M-a luat...

Polițist: Unde ești, mă?

Alexandra: În Caracal, în Caracal!

Polițist: În Caracal, unde?

Alexandra: În Caracal...

Polițist: Bine, bine, stai acolo. Rămâi acolo că îți trimit eu echipaj, dar nu mai ține linia ocupată.

Alexandra: Vine și mă bate iară. M-a violat!

A doua oară când sună, Alexandra este preluată de un alt operator STS, care o întreabă din nou cine ea, iar ea spune “sunt fata răpită”.

Alte surse apropiate anchetei întăresc spusele parlamentarilor din Opoziție precizând  că schimbul de replici este greu de relatat, cu întrebări deloc pregătite, care nu duceau niciunde şi care nu ajutau deloc victima. Mai mult, Alexandra nu este sfătuită cum să se comporte faţă de agresor sau ce să facă până la sosirea echipajelor.

Aceleaşi surse spun că agentul nu are deloc înţelegere faţă de victimă.

„N-am avut nicio clipă o atitudine refractară, cum îi zice acolo (raportul MAI, n.r.), pentru că mi-am dat seama din primele cuvinte ale ei şi plângea, suspina, deci nu aveam cum să nu reacţionez la treaba asta. Din contră, i-am spus de nenumărate ori să stea liniştită că ajunge un echipaj de poliţie acolo, la ea. (...) Am întrebat-o cum a ajuns acolo sau cum se află zona respectivă. Noi, de la dispecerat, nu cunoaştem zona Caracalului. (...) Nu cunoaştem cum ar zis ea: „Am trecut pe lângă un dig şi sunt în Bold, cam aşa ceva”. Nu ştiam ce e acela Bold, de aia îmi aduc aminte că am întrebat-o: „Bold e în judeţul Olt acolo, ce e?”. Şi atunci ea a zis: „Staţi puţin că am găsit eu o carte de vizită” şi mi-a citit de pe ea, numele, ce scria acolo”, s-a explicat luni seara, la România Tv, polițistul Viorel Florescu, cel care i-a spus copilei disperate să nu mai țină linia ocupată.

Alexandra nu a mai putut fi salvată, poliţiştii intrând abia după 19 ore în locaţia în care adolescenta de numai 15 ani a îndurat chinurile groaznice, fiind în final ucisă de agresor.

Gheorghe Dincă a recunoscut că a ucis-o pe Alexandra şi a mai recunoscuut o crimă comisă în aprilie, când victimă a fost Luiza Melencu, de 18 ani. Criminalul a spus că a incendiat victimele.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.