SURSE Cîțu pregătește o măsură care le provoacă spasme pesediștilor. PSD va pierde zeci de miloane de lei


SURSE Cîțu pregătește o măsură care le provoacă spasme pesediștilor. PSD va pierde zeci de miloane de lei

Publicația Europa Liberă a precizat că, potrivit surselor, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, urmează să reducă, în 2020, cu 30% subvenția acordată partidelor în raport cu cea pe care au primit-o în 2019. 

Partidele parlamentare au beneficiat în 2019 de cea mai mare subvenție acordată vreodată, din cauza unui amendament al fostului trezorier al PSD, Mircea Drăghici.

Amendamentul introdus de Drăghici la începutul anului 2018 a prevăzut că partidele politice primesc subvenții care pot ajunge până la 0,04% din PIB. Varianta anterioară făcea referire la 0,04% din veniturile bugetare.

Astfel, subvenția de care au beneficiat partidele a explodat pur și simplu, așa cum veți vedea în următoarele date:

PSD - 2017: 16,5 milioane de lei

PSD - 2018: 96 de milioane de lei

PSD - 2019: 143, 7 milioane de lei

Subvenție partide în 2019

PSD - 143,7 milioane

PNL - 65,8 milioane

USR - 19,3 milioane

ALDE - 14,3 milioane

PMP - 9,3 milioane

Așadar, PSD ar urma să piardă aproximativ 43 de milioane de lei în 2020, comparativ cu 2019, în cazul în care Ministerul de Finanțe va implementa respectiva măsură. 

CITIȚI AICI MATERIALUL COMPLET

Pe final, amintim că Mircea Drăghici a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru că şi-ar fi însuşit banii de subvenţii pentru partid prin încheierea unui contract de închiriere a unui imobil. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.