Un avocat explică mecanismul juridic prin care a fost ciopârțit dosarul 10 august și lansează acuzații dure la adresa DIICOT: "Procurorii au preluat întru totul discursul lui Carmen Dan!"


Un avocat explică mecanismul juridic prin care a fost ciopârțit dosarul 10 august și lansează acuzații dure la adresa DIICOT: "Procurorii au preluat întru totul discursul lui Carmen Dan!"

Procurorii DIICOT au anunțat, miercuri, clasarea parțială a dosarului privind violențele de la 10 august și declinarea unei părți din anchetă către Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General, privind intervenția unor jandarmi la protestul Diasporei. Șefii jandarmilor, Cazan Laurențiu Valentin, colonel Cucoș Gheorghe Sebastian și colonel Sindile Ionuț-Cătălin au scăpat de dosarul 10 august 2018 instrumentat de procurorii DIICOT, instituție condusă de Giorgiana Hosu. Concret, procurorii au clasat dosarul privind o presupusă tentativă de lovitură de stat, dar au clasat și dosarului legat de comportamentul șefilor Jandarmeriei în timpul protestului, când zeci de participanți au fost bătuți. 

În acest context, avocatul Andrei Lupu a precizat că procurorii DIICOT au preluat discursul Guvernului PSDragnea și al ministrului de Interne, Carmen Dan, spunând că singura vină în cazul violențelor de la protestul din 10 august 2018 aparține "câtorva jandarmi de rând care, stresați după o zi de stat în soare și în gălăgia din Piață, au scăpat un baston în plus pe ici, pe colo". Totodată, avocatul a explicat modul în care s-a ajuns la ciopârțirea dosarului. PSD și oficialii MAI au inventat acuzația asupra protestatarilor conform căreia erau organizați din timp pentru a da o lovitură de stat, motiv pentru care dosarul a ajuns de la procurorul militar care îl instrumenta la DIICOT, care are competență pe o asemenea speță. Ulterior, Giorgiana Hosu a ajuns la conducerea DIICOT, iar semnalele din partea instituției spuneau că cei care au coordonat de la nivel înalt represiunea contra protestatarilor pașnici vor scăpa de răspunderea în fața legii, așa cum iată că s-a și întâmplat. Amintim că soțul șefei DIICOT este prieten cu "Fantoma în alb", colonelul Cătălin Paraschiv, dirijorul măcelului din 10 august 2018, fiind ușor de înțeles cum au ajuns să scape de răspunderea în fața legii șefii jandarmilor de la acea vreme. (mai multe detalii AICI)

Andrei Lupu, pe Facebook: "Se adeveresc astăzi informațiile potrivit cărora DIICOT a clasat acuzațiile împotriva coordonatorilor intervenției din 10 august 2018 din Piața Victoriei. Au rămas de anchetat doar acuzațiile împotriva câtorva jandarmi de rând, șefii au scăpat. Procurorii au preluat întru totul discursul oficial al Guvernului și Ministerului Afacerilor Interne din 2018: dacă a fost vreo problemă, probabil că a fost vina câtorva jandarmi de rând care, stresați după o zi de stat în soare și în gălăgia din Piață, au scăpat un baston în plus pe ici, pe colo. Luați-i și judecați-i pe ei.

Uităm de intervenția violentă, cooordonată, de după ora 21.00? Uităm că s-au folosit sistematic gaze în Piață? Uităm tunurile cu apă care au împrăștiat în câteva minute peste 100.000 de oameni?

Ce s-a întâmplat, de fapt, din punct de vedere juridic?

Suntem în fața unui subiect bun de film. În seara de 10 august 2018, în Piață a existat un procuror militar care s-a autosesizat și a început imediat cercetările împotriva coordonatorilor jandarmilor. Ținea de competența lui. A durat doar câteva zeci de ore, în care a încercat să obțină cât mai multe probe. Abia atunci au înțeles cei din MAI că, da, există posibilitatea să răspundă în fața Justiției pentru ce au făcut. Așa că s-a inventat subiectul „acţiunilor împotriva ordinii constituţionale”, că de fapt noi toți eram organizați și voiam să răsturnăm Guvernul. Pentru astfel de infracțiuni competența revine DIICOT, nu procurorului militar care se autosesizase. Rapid, dosarul i-a fost luat din brațe, a fost mutat la DIICOT, unde a fost curățat de tot ce putea fi periculos. Acum, dosarul se întoarce la Parchetul Militar, unde vina mai poate doar să cadă pe câțiva jandarmi.

Este exemplul cel mai bun din ultimii ani pentru rezultatele la care poate duce lipsa independenței Justiției și acțiunea ei coordonată cu factorul politic. Este ceea ce se întâmplase înainte și în dosarele Revoluției și Mineriadei. Așa ceva nu are ce căuta în România europeană".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.