Un preot sărman a fost ales primar din partea PSD și s-a îmbogățit


Un preot sărman a fost ales primar din partea PSD și s-a îmbogățit

Robert Rotea a fost șapte ani de zile preot la Parohia Cuvioasa Parascheva, în județul Olt. Și-a dat seama totuși din timp - cam pe la vârsta cristică -  că nu asta îi e menirea și că oricâte botezuri, nunți și înmormântări ar sluji, banul tot mai repede vine către o funcție publică. Plus că nu te obligă nimeni, nici măcar conștiința, să te căiești că-ți plac cazinourile, mașinile de lux și vacanțele exotice. Apoi un popă ajuns e hulit, pe când un primar bogat e admirat.

După o încercare dezastruoasă la primăria orașului Balș, din partea UNPR, soldată cu doar câteva sute de voturi, norocul i-a surâs relativ repede tânărului popă. Tatăl său, Constantin Rotea, primar al comunei Vitomirești (Olt), a murit, iar PSD Olt, întrezărind potențialul politic și financiar al preahămesitei fețe bisericești, l-a înscăunat urmaș al părintelui, funcție pe care o ocupă din 2013 și care l-a îmbogățit, după cum povestește presa locală (și chiar propriile declarații de avere).

Imediat ce a preluat mandatul, fostul părinte Rotea și-a dechis două magazine alimentare, un bar chiar peste drum de primărie și un restaurant care organizează mai ales „cumetriile” PSD din zonă, botezat fără nicio reținere „Casa Rotea” (are chiar și pagină de Facebook).

„Clădirea în care funcționează restaurantul este un fost grajd aflat în posesia primăriei și cumpărat de tatăl său, chiar în timpul mandatului de primar. Cum pentru Rotea nu există lege, are deschis un magazin chiar în curtea Liceului Vitomirești, loc unde vinde țigări elevilor, chiar dacă printre ei sunt și minori. Afacerile îi înfloresc pe zi ce trece și mormane de bani de la APIA (prin intermediul soției care lucrează în această instituție) au luat calea buzunarului primarului”, scria în urmă cu câțiva ani publicația tintaonline.ro.

La vremea acelui articol care descria pe larg bogăția în care se scaldă edilul, Rotea nu avea trecut în declarația de avere niciunul din cele patru autoturisme de lux pe care le deținea familia sa. În 2020 apare, în sfârșit, unul. Un BMW achiziționat în 2018. Dar și o casă finalizată în 2020, pe lângă multe alte proprietăți achiziționate sau moștenire anterior. Iar în micul CV postat pe siteul Primăriei, în dreptul rubricii „abilități”, ex-popa Robert, azi în vârstă de 40 de ani, a trecut doar „permis de conducere A, B, C, E”.

„Cu toate că în declarația sa de avere nu are niciun autoturism, familia Rotea deține nu mai puțin decât patru autoturisme de lux. La capitolul terenuri stă foarte bine, având un teren de 734 mp cumpărat în localitatea Malu-Mare din județul Dolj, un teren de 2141 mp cumpărat în Balș și un alt teren de 292 mp dobândit printr-un ,,contract de întreținere” în orașul Craiova. Familia boierului de Vitomirești Robert Rotea mai deține două apartamente în Craiova – unul de 52 mp și unul de 77 mp, o casă în Vitomirești cu o suprafață de 447 mp și un apartament în Slatina, cu o suprafață de 90 mp, cumpărat în anul 2013. Adăugați pe lângă toate astea cheltuielile exorbitante de mii de euro pe vacanțe de lux și haine de firmă și vedeți cu adevărat că în zilele noastre se merită să fii primar într-o amărâtă de comună”, mai relata sursa menționată mai sus într-un articol intitulat „Nababul din Vitomirești”.

Cam pe la data apariției acelui articol, Curtea de Conturi descoperea că atât „nababul”, cât şi viceprimarul, şi-au atribuit ilegal spor de periculozitate.

Și cam asta e tot ce au reușit să identifice ilegal instituțiile abilitate ale statului în ce privește activitatea infracțională a primarului de la Vitomirești, care recent a ajuns din nou în atenția presei după ce a asfaltat niște ulițe minuscule din comună (unele nu mai lungi de 20 de m) cu fonduri puse ilegal la dispoziție de Ion Ghizdeanu, fostul șef al Fondului de Dezvoltare și Investiții, inculpat ulterior pentru fapta sa. „Nababul”„ Rotea se umfla atunci în pene și amenința că dă statul în judecată pentru a-și primi de la stat toți banii solicitați.

Ghizdeanu, despre care se spunea că este omul „cheie” al infractorilor Liviu Dragnea și Darius Vâlcov, a fost acuzat de procurori că, în perioada 17 septembrie 2019 – 24 octombrie 2019, ar fi falsificat mai multe procese verbale în care a menționat „în mod mincinos” că membrii Comisiei de analiză și evaluare a proiectelor (din Fondul de Dezvoltare și Investiții – n.red.) s-au întrunit, au analizat și au propus pentru aprobare 1.080 de proiecte. Procurorii susțin că în realitate membrii comisiei nu s-au întrunit niciodată și nu au făcut nici o analiză, lista cu proiectele propuse spre aprobare fiind stabilită arbitrat de Ghizdeanu.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.