Vela a numit un securist acuzat de crime la Revoluție în funcția de adjunct al Jandarmeriei. Revolta revoluționarilor


Vela a numit un securist acuzat de crime la Revoluție în funcția de adjunct al Jandarmeriei. Revolta revoluționarilor

Colonelul Remus Cîmpan a fost numit recent de către ministrul de Interne, Marcel Vela, în funcția de adjunct al Jandarmeriei Române, situație care a provocat furia revoluționarilor.

Asociația „21 Decembrie 1989”, prin liderul Doru Mărieș, a lansat o serie de acuzații, transmițând că Marcel Vela a numit în funcția de adjunct al Jandarmeriei Române un individ care a tras la Revoluție și, mai mult, și-a împușcat chiar și un camarad.

Mai mult, revoluționarul Marian Moroșanu, zis și Ceaușescu, a atras atenția, printr-o postare pe Facebook (pe care o puteți accesa AICI), că Remus Cîmpan minte în cadrul CV-ului: "Remus Cîmpan minte cu nerușinare în CV-ul lui, în care afirmă că în perioada 1985-1988 a urmat Școala militară de ofițeri activi ai MAI- în anul de glorie al lui Ceaușescu aceasta era Școala de ofițeri activi de securitate ai MI. Iar în perioada 1988-1991 el scrie că era comandant de subunitate la Centrul de perfecționare jandarmi - minciuni! - era comandant la securitatea Lugoj. Nu merge să pui securiști vechi în haine (grade) noi, domnule Vela!".

Asociația „21 Decembrie 1989”: "22 decembrie 1989 - Locotenentul Dorel Boară, în timp ce se întorcea din misiune de la Timișoara unde fusese trimis împreună cu alți 9 colegi de către șeful său, comandantul penitenciarului Drobeta Turnu Severin, i s-a ordonat de către același șef, să se oprească la UM 0389 - Batalionul de Securitate Lugoj. Câteva ore mai târziu, la 3 dimineața a zilei 23.12.1989, în curtea aceleiași UM 0389 - Batalionul de Securitate Lugoj, lt. Dorel Boară a fost împușcat. 

În UM 0389 - Batalionul de Securitate Lugoj, lucra locotenentul Remus-Ioan Cîmpan. 

În 25 februarie 2016, colonelului Remus-Ioan Cîmpan i s-a predat comanda Grupării de Jandarmi Mobilă "Glad Voievod" Timișoara. 

De curând, aelași colonel Remus-Ioan Cîmpan a fost numit în funcția "Împuternicit, Prim-adjunct al Inspectorului general și Șef al Statului Major al Jandarmeriei Române". 

Doru Mărieș: Este vorba despre un ofițer care a fost ucis, nu știm ce a făcut până în data de 22 decembrie la Timișoara, transferat de la Turnu Severin, s-a întors la Lugoj și într-o unitate militară a fost împușcat, se presupune de acest domn Cîmpan, care zilele trecute a fost numit adjunct al Jandarmeriei Române. Domnule ministru de Interne, Marcel Vela, ați avut cunoștință că acest individ a ucis pe cineva la Revoluție? Nu știm în ce condiții, sau poate știm, vă lăsăm pe dvs. să deslușiți și să luați măsurile cuvenite! Cred că e prea mult! Poate găsim și oameni care nu au tras la Revoluție să fie numiți în asemenea structuri!".



Marian Ceaușescu: "De la conducerea Jandarmeriei Romane a plecat un fost securist: General de brigadă dr. Constantin FLOREA care a făcut parte din cordonul de represiune apărând "Comunistul și Dictatura Ceaușescu" contra romanilor în 21 decembrie 1989 din piața universități.

Si a venit alt fost securist.

Eroii din Timișoara se întorc în mormânt. Pentru că fostul locotenent securist, Remus Ioan Cîmpan, cel care în 1989 a fost împotriva revoluționarilor, bătându-i, alergându-i pe străzile din Timișoara, cel care a împușcat mortal în incinta UM 0389 Lugoj pe lt. Boara Dorel, fiind cercetat la vremea respectivă de către procurorii militari, tocmai a fost avansat de către domnul Ministru Marcel Vela, în funcția de inspector șef adjunct al Jandarmeriei Române. Remus Cîmpan minte cu nerușinare în CV-ul lui, în care afirmă că în perioada 1985-1988 a urmat Școala militară de ofițeri activi ai MAI- în anul de glorie al lui Ceaușescu aceasta era Școala de ofițeri activi de securitate ai MI. Iar în perioada 1988-1991 el scrie că era comandant de subunitate la Centrul de perfecționare jandarmi - minciuni! - era comandant la securitatea Lugoj. Nu merge să pui securiști vechi în haine(grade) noi, domnule Vela!

Chiar dacă aceasta avansare in funcție, care a fost înregistrata in 6 aprilie 2020, este posibil sa fie activa doar pentru perioada crizei Covid-19, in condițiile in care jandarmii se afla in prima linie a combaterii acestei pandemii, revoluționarii atrag atenția ca avansarea colonelului Remus Cimpan ar avea legătura cu disponibilitatea sa de a executa orbește toate ordinele".

Tototată, reiterăm că numirea colonelului Remus Cîmpan la comanda Grupării de Jandarmi Mobilă “Glad Voievod” Timișoara stârnea în 2016, la nici două săptămâni de la instalare, revolta asociațiilor de revoluționari din județul Timiș, care și-au exprimat protestul că, la 25 de ani de la Revoluție, un ofițer cercetat pentru omor ajunge în fruntea unei unități militare, conform site-ului Impact Press

“În data de 22 decembrie 1989, locotenentul Remus Cimpan a împușcat mortal un camarad, un om fără apărare! După 25 de ani, este numit în fruntea unei unități militare! Cum este posibil așa ceva în Timișoara?”, se întrebau reprezentanții revoluționarilor din Timiș.

Conform Caietelor Revolutiei, nr. 7/2010, pagina 16, locotenerul Remus Cîmpan a fost cercetat pentru ucidere, în 1990, însă procurorii militari au dispus neînceperea urmăririi penale.

"În după-amiază zilei de 22 decembrie 1989, lt. Boara Dorel, de la Penitenciarul din Drobeta Tr.-Severin, însoțit de alți patru colegi subofițeri, s-a deplasat cu o autodubă de la Timișoara spre unitatea sa. Ajungând la Lugoj i s-a solicitat să i se permită staționarea în incintă (UM 0389 Lugoj). Li s-a atras atenția că nu au voie să părăsească dormitorul în care au fost cazați. Contrar acestei discuții, lt. Boara Dorel, îmbrăcat civil, a apărut brusc în fața dispozitivului de pază condus de lt. Cîmpan Remus. Fiind considerat suspect, lt. Boara Dorel a fost împușcat mortal de către lt. Cîmpan Remus. Prin rezoluția din 19.12.1990, s-a dispus neînceperea urmăririi penale în cauză", se menționează în Caietele Revoluției, citându-se din dosarul 134/P/1990.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.