Vela și Predoiu, puși la zid după cazul fetei incendiate de un criminal în serie. Se cere intervenția Ministerului Justiției privind înăsprirea condițiilor pentru liberarea condiționată


Vela și Predoiu, puși la zid după cazul fetei incendiate de un criminal în serie. Se cere intervenția Ministerului Justiției privind înăsprirea condițiilor pentru liberarea condiționată

Jurnalistul specializat pe justiție, Stoica Ionel, și-a manifestat nemulțumirea față de reacția anemică a guvernării PNL privind cazul fetiței de 17 ani incendiate de criminalul în serie Ion Turnagiu, eliberat anul trecut pe motive de bună purtare.

Concret, ministrul de Interne, Marcel Vela, trebuia să explice încă de ieri seară ce s-a întâmplat cu plângerea depusă de fetiță împotriva lui Turnagiu pentru viol și agresiune. Fata a depus plângere penală contra lui Ion Turnagiu pentru viol și agresiune, iar, din cauza faptului că nu a primit protecție în timp util din partea autorităților, bărbatul a apucat să se răzbune, în data de 13 iunie 2020: a aruncat benzină peste ea și i-a dat foc. 

Mai mult, jurnalistul a criticat lipsa de reacție a ministrului Justiției, Cătălin Predoiu: "să ceară verificări la Penitenciarul Drobeta - unde a fost închis criminalul în serie, la Tribunalul Mehedinți - care l-a liberat condiționat pe criminal, deși era condamnat pe viață și la Direcția Probațiune - care-i verifică pe deținuții liberați condiționat".

Stoica Ionel, pe Facebook: "Mi-ar fi plăcut să-l văd pe Marcel Vela în seara asta, în prime-time, cum anunță revocarea șefilor Poliției Mehedinți. Să stea țanțoș în geaca aia de piele de șmecheraș. Să explice ce s-a întâmplat cu plângerea bietei fete de 17 ani, incendiată de criminalul viețaș care a fost liberat condiționat, în care se plângea de abuzurile sexuale. În ce sertar o fi stat uitată atâtea zile. De ce polițiștii nu au protejat-o? Vela are obrazul gros, iar cum fata nu are un unchi precum Cumpănașu, incompetenții din poliție vor scăpa fără probleme.

Iar lângă Vela ar fi trebuit să fie și Predoiu, să ceară verificări la Penitenciarul Drobeta - unde a fost închis criminalul în serie, la Tribunalul Mehedinți - care l-a liberat condiționat pe criminal, deși era condamnat pe viață și la Direcția Probațiune - care-i verifică pe deținuții liberați condiționat.

Liniște! Asta se întâmplă când speri ca statul să te ajute. Când a făcut plângerea penală, fata ținea linia ocupată, dar ea nu știa".

De altflel, fosta ministră a Justiției, Ana Birchall, a cerut duminică, 14 iunie, Ministerului Justiției să adopte modificările legislative pe care ea le-a propus în 2019 privind înăsprirea condițiilor pentru liberarea condiționată: "Am propus mai multe modificări legislative absolut necesare privind înăsprirea condițiilor pentru liberarea condiționată precum și pentru înăsprirea pedepselor pentru infracțiuni contra persoanei. Toate aceste propuneri sunt încă la Ministerul Justiției și pot fi ușor asumate de actuala conducere a MJ-ului și adoptate exact pe modelul în baza căruia eu am rezolvat problema inspectorilor antifraudă: adoptat proiect de lege în Guvern și trimis în Parlament în procedură de urgență". Viorica Dăncilă, premier la acea vreme, respingea propunerile Anei Birchall, făcute din postura de ministră a Justiției, întrucât "înăsprirea condițiilor de liberare condiționată se aplică TUTUROR infracțiunilor, inclusiv infracțiunilor de corupție".

CITIȚI ȘI: Birchall: "Oare cum doarme Dăncilă când citește despre cazuri precum cel al fetiței de 6 ani violate de un tată care acum se plimbă liber pe străzi?!" Lupta PSD cu justiția și efectele ei sinistre

CITIȚI ȘI: Ăștia merită pensii speciale?! Un bărbat care și-a violat fetița de 6 ani, lăsat în libertate de judecători. Serie de decizii odioase ale magistraților în 2020

Birchall, pe Facebook: "Mulți dintre voi mi-ați scris zilele acestea, și public și în privat, revoltați și furioși (și pe bună dreptate) față de faptele, absolut abominale, săvârșite de persoane certate cu legea (cum este cazul recidivistului care a ars o tânără de 17 ani sau cel care a violat o fetiță de 6 ani). Așa cum am mai spus, astfel de indivizi trebuie să-și ispășească vina și să fie pedepsiți pe măsura faptei lor, conform legii. Tocmai de aceea anul trecut, urmare a deciziei CSAT și după un efort susținut, împreună cu specialiștii din Ministerul Justiției, după consultarea instituțiilor (PG, DIICOT, DNA) și asociațiilor profesionale, am propus mai multe modificări legislative absolut necesare privind înăsprirea condițiilor pentru liberarea condiționată precum și pentru înăsprirea pedepselor pentru infracțiuni contra persoanei. Toate aceste propuneri sunt încă la Ministerul Justiției și pot fi ușor asumate de actuala conducere a MJ-ului și adoptate exact pe modelul în baza căruia eu am rezolvat problema inspectorilor antifraudă: adoptat proiect de lege în Guvern și trimis în Parlament în procedură de urgență. Nu pot să nu mă întreb cum poate doamna Dăncilă să mai aibă tupeul să comenteze public, afișând o falsă preocupare și îngrijorare, când știe foarte bine că a blocat propunerile mele imediat după ce probabil s-a consultat cu "specialiștii" Iordache și gașca, (susținători și nași și ai recursului compensatoriu) care probabil îi explicaseră între timp că, de exemplu, înăsprirea condițiilor de liberare condiționată se aplică TUTUROR infracțiunilor, inclusiv infracțiunilor de corupție! În schimb, Dăncilă mi-a făcut o nouă cerere de remaniere... că doar stăteam în coasta celor certați cu legea!".

Propunerile privind înăsprirea condițiilor pentru liberarea condiționată (citiți AICI proiectul integral): 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.