VIDEO DOCUMENT Ticăloșia fără limite a PSD: Ciolacu sesizează oficialii europeni împotriva PNL în privința alegerii primarilor în două tururi. În trecut, pesediștii făceau spume când UE afla despre linșajul camarilei lui Dragnea asupra justiției


VIDEO DOCUMENT Ticăloșia fără limite a PSD: Ciolacu sesizează oficialii europeni împotriva PNL în privința alegerii primarilor în două tururi. În trecut, pesediștii făceau spume când UE afla despre linșajul camarilei lui Dragnea asupra justiției

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, și vicepreședintele PSD, Victor Negrescu, au anunțat marți după încheierea CExN-ului formațiunii politice că vor trimite "de îndată" o scrisoare către oficialii europeni prin care reclamă un "abuz de putere nemaiîntâlnit în România", comis de PNL, care dorește modificarea legislației electorale pentru a se organiza în 2020 alegerea primarilor în două tururi.

Nu cu mult timp în urmă, pesediștii erau cei care criticau virulent partidele care sesizau oficialii europeni în legătură cu linșajul comis de camarila lui Dragnea asupra justiției, invocând că este afectată imaginea României pe plan extern.

Ciolacu: "Am luat o decizie care o s-o explice colegul meu, domnul Victor Negrescu, să trimitem o scrisoare din partea PSD atât la președinta Comisiei Europene, cât și la grupul Social Democrat, cât și la președintele Parlamentului European și la toți europarlamentarii. Acest abuz de a schimba legile electorale în pofida unei decizii a CCR și a unei recomandări a Comisiei de la Veneția. Nu ai dreptul într-un stat democratic și european sub nicio formă să modifici legile electorale cu 2-3 luni înainte de momentul electoral. Nu s-a întâmplat în istoria României așa ceva și sperăm să nu se întâmple. 

PSD este de acord cu alegeri în două tururi pentru urmtătorul ciclu electoral, în anul 2024, dacă mandatul primarilor va rămâne la 4 ani și nu va fi majorat la 5 ani".

Negrescu: "Vom trimite textul scrisorii de îndată către decidenții europeni, către Comisia de la Veneția, către ceilalți europarlmentari, către celelalte ambasade cu scopul de a prezenta punctul de vedere al PSD. (...) Subliniem faptul că, într-adevăr, o astfel de schimbare nu ar trebui să se producă cu atât de puțin timp înainte de un moment electoral, mai puțin de 4 luni până la alegerile locale, ceea ce riscă să genereze o serie de posibile avantaje pentru o serie de competitori la aceste alegeri. Într-o decizie a Comisiei de la Veneția se precizează foarte clar, dacă există și un minim avantaj pentru unul dintre competitori, atunci o astfel de modificare nu ar trebui să fie făcută. (...)

Guvernanții nu spun care este scopul acestei schimbări, care este beneficiul pentru cetățeni. Mai mult decât atât. nu spun de ce ar trebui realizată cu o asemenea urgență și de ce trebuie să împingă țara spre o situație de instabilitate la mai puțin de 4 luni înainte de alegerile locale. 


Textul scrisorii: "Re: Modificarea structurală a legislației electorale din România, contrar standardelor europene de bună practică în materie electorală

Domnule,

Vă scriu într-un context dificil pentru sistemul democratic din România. Cu doar câteva luni înainte de alegerile locale prevăzute în luna mai anul curent, forțele politice care guvernează în prezent România doresc să impună modificări structurale, de amploare, asupra sistemul electoral. Mai exact, partidele aflate la putere intenționează trecerea de la un singur tur pentru alegerea primarilor și președinților de Consilii Județene, la două tururi. În mod contradictoriu, cei care susțin această modificare intempestivă sunt aceiași decidenți care au stabilit, în 2011,sistemul electoral actual (aplicat pentru prima oară în 2012), ceea ce demonstrează inconsecvența lor și motivația cu totul conjuncturală care stă în spatele intenției de amendare a legislației electorale. Partidele care guvernează în România abuzează astfel de mandatul limitat dat de Parlament și întreprind demersuri care riscă să afecteze încrederea în democrația românească și statul de drept.

Sunt un om al dialogului și tind să cred că acest lucru este valabil pentru majoritatea colegilor mei parlamentari și lideri politici. Orice schimbare de asemenea anvergură nu poate fi decât rezultatul unei dezbateri publice, în Parlamentul României. Cu argumente, prin demersuri constituționale și legale, am fi putut să realizăm o modificare de asemenea amploare a legislației electorale, care să fie aplicabilă următorului ciclu electoral, fără a afecta actualul proces electoral aflat deja în plină desfășurare.

În opinia noastră, reflectată în pozițiile adoptate anterior de cele mai reprezentative organisme europene în materie, precum Comisia de la Veneția, realizarea unor modificări structurale de asemenea natură ale sistemului electoral, afectează în mod direct stabilitatea dreptului electoral, putând favoriza anumite partide, în tentația lor de a-și crea condiții avantajoase în competiția electorală.

Este așadar un abuz de putere evident, care încalcă în mod flagrant Constituția României și standardele de bună practică în materie electorală definite de Comisia de la Veneția și împărtășite de toate statele membre ale Uniunii Europene.

Considerăm, că operarea unor modificări atât de ample asupra legislației electorale, cu foarte puțin timp înainte de data alegerilor, ar crea un precedent inacceptabil în spațiul Uniunii Europene, cu efecte incalculabile pe termen lung ce ar putea altera în mod ireversibil fundamentele democrației românești și europene.

Mai grav decât atât, este faptul că Guvernul și-a anunțat public intenția de a face aceste modificări prin procedura angajării răspunderii, care practic ar anihila orice dezbatere publică sau parlamentară pe acest subiect atât de important pentru democrație și pentru existența statului de drept din România. Așa cum arată și Curtea Constituțională din România, angajarea răspunderii Guvernului este o procedură cu totul excepțională, care trebuie utilizată doar în situații care reclamă urgența legiferării, nicidecum atunci când se reglementează elementele și principiile fundamentale ale sistemului electoral.

Din păcate, disponibilitatea noastră la dialog, regulile democratice și principiile europene au fost ignorate de forțele politice care astăzi guvernează în România. Abordarea partidelor aflate acum la guvernare trădează mai degrabă un interes pur conjunctural, în tentația lor de a folosi abuziv puterea de stat, pentru a-și crea un avantaj propriu, fără nicio legătură cu interesul public și cu valorile fundamentale pe care a fost clădită democrația europeană.

Statul de drept este pus în pericol de acest abuz de putere nemaiîntâlnit în România. În acest sens, fac apel la autoritatea și experiența dumneavoastră personală, precum și la competențele instituției pe care o coordonați, astfel încât să întreprindeți toate măsurile necesare pentru a evita producerea unei încălcări flagrante a regulilor democratice acceptate de toți actorii politici din România în ultimii 30 de ani.

În lumina celor subliniate anterior și a documentelor legale la care facem referire, vă solicit sprijinul pentru a evita o astfel de situație care riscă să afecteze încrederea în democrația românească. O asemenea decizie, dacă ar rămâne necontestată la nivel european, ar putea conduce spre o pantă autoritară pe care personal am dorit mereu să o evit, indiferent de cine ar fi fost autorul. În speranța unui răspuns rapid care să evite aceste modificări abuzive și unor demersuri care să ajute la consolidarea democrației românești, vă asigur Domnule Gianni Buquicchio, de întreaga mea disponibilitate în a lucra cu onestitate împreună cu dumneavoastră pentru promovarea valorilor democratice europene în România.

Vă prezint în anexa acestei scrisori principalele aspecte de ordin constituțional și principial ce ar trebui luate în considerare în analiza și evaluarea situației prezentate în această scrisoare.

Cu deosebită stimă,

Marcel Ciolacu

Președintele Camerei Deputaților a Parlamentului României".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.