VIDEO. Filmul unei seri milițienești în țara PNL. Cum au tăiat polițiștii lui Vela cu cuțitul bannerele pentru Roșia Montană, i-au îndubat pe protestatari și au sechestrat o jurnalistă


VIDEO. Filmul unei seri milițienești în țara PNL. Cum au tăiat polițiștii lui Vela cu cuțitul bannerele pentru Roșia Montană, i-au îndubat pe protestatari și au sechestrat o jurnalistă

Miercuri seară a fost o una tulburătoare pentru câțiva activiști civici aflați în stradă sau pentru publicul prezent în rețelele de socializare unde au rulat mai multe liveuri cu momentele în care polițiști înarmați cu cuțite taie bannerele prin care se cerea includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO, atrăgându-se atenția guvernului PNL că mai sunt doar câteva zile în care poate să facă asta.

Foarte multe din situațiile serii au semănat izbitor cu abuzurile cele mai infame din vremurile în care instituțiile de forță ale statului erau controlate de cuplul sinistru Liviu Dragnea-Carmen Dan.

Protestatarii au fost duși cu duba la Secția 10, București, unde au fost ținuți ore în șir, fără să poată comunica cu apropiați de-ai lor sosiți la intrarea în sediul instituției să afle vești despre ei.

Unul dintre cei aflați afară, exasperat și revoltat de atitudinea „milițienilor”, a lansat un atac cu ouă asupra clădirii poliției. Momentul a fost urmat de o ieșire agitată a unuia dintre polițiști. Protestatarul i-a întins însă liniștit Cartea de identitate, gest care însă nu l-a mulțumit și nici calmat pe reprezentantul legii.

Polițistul s-a năpustit și asupra jurnalistei Mădălina Roșca de la Passport Production, venită să documenteze evenimentul, alături de soțul său, jurnalistul german Paul Arne Wagner. Deși nu avea nicio legătură cu ouăle aruncate în geamurile secției, jurnalista a fost luată pe sus și dusă cu forța în sediul de poliție pe motiv că ar fi refuzat legitimarea, în condițiile în care avea legitimația de presă la vedere, iar din discuțiile purtate cu capul acestei operațiuni, care s-a recomandat Frunzăreanu, nu a refuzat nicio clipă să prezinte documentele de identitate, ci doar i-a solicitat polițistului, care era tensionat și avea pumnii strânși, să stea la distanța prevăzută de lege. Acesta i-a răspuns zeflemitor că distanța la care face jurnalista referire ar fi de „o mie de metri”.

La un moment dat, în înghesuiala produsă, unul din polițiști strivește intenționat sub gheată picioarele trepiedului montat de cei doi jurnaliști de la Passport în fața sediului Secției 10.

Smulsă de trotuar, bruscată, târâtă, înghiontită de alți polițiști veniți să sprijine operațiunea demarată de colegul Frunzăreanu, jurnalista a fost eliberată câteva minute mai târziu, când la secția s-ar fi produs și un schimb de tură. Ca bataia de jos să fie de-a dreptul obscenă, Mădălina Roșca a fost întrebată ironic de unul dintre polițiștii abia intrați în tură care e treaba cu ea în secție și că dacă nu vrea să depună o plângere, să părăsească incinta. Toată brambureala organelor și abuzurile comise fără perdea au fost surprinse în liveul realizat pe Facebook de ONG-ul Evolulție in instituție, implicat în protestul cu bannere pentru cauza Roșiei Montane.

Mădălina Roșca a povestit apoi, după ce a putut să părăsească secția, că domnul Frunăreanu i-a împins sub nas un proces verbal „mincinos” în care polițistul susținea că jurnalista a refuzat legitimarea și că ar fi tulburat liniștea publică. „Am stat trei ore în fața secției de Poliție, timp în care nu ne-a legitimat nimeni și chiar ne-am salutat cu toți polițiștii în timpă ce filmam. Cele două acuzații sunt mincinoase”, a cerut Mădălina Roșca să se menționeze în procesul verbal întocmai chiar de polițistul care a agresat-o. La semnarea procesului verbal a asistat și comisarul șef Brândușescu, după cum dezvăluie reportajul video al Passport Production.

Protestatarii cu bannerele sunt și ei eliberați după PATRU ORE. „Pentru că domnul care ne-a băgat n-a știut de ce ne-au luat. Și i-a luat o oră doar să gândească încadrează sacțiunea. Apoi au urmat toate procesele verbale care trebuie făcute în astfel de situații. Eu le-a și zis la un moment dat, băi, dați-mi pe legea 60 pentru adunare publică nedeclarată...și ni s-au aplicat avertismente pentru adunare publică nedeclarată”, a povestit protestatarul Cristi Dide.

Filmul întregii seri poate fi urmărit integral mai jos

Passport Production, declarație publică: „Patru cetățeni, între care Cristian Mihai Dide, au afișat în ultimele zile un banner în diverse locuri din oraș, atrăgând atenția că mai sunt câteva zile pentru ca Guvernul PNL să se angajeze pentru includerea Roșiei Montane în UNESCO.

În ciuda faptului că au avut o înțelegere cu Jandarmeria, seara un grup de polițiști le-a tăiat bannerul și i-a ținut la secția 10 pentru aproape patru ore (am aflat ulterior că polițiștii nu au avut o motivație pentru reținere, nu au acordat nici o amendă, pentru ca în final să nu le dea jandarmii doar un avertisment).Ne-am instalat cu camerele pe trepied în fața secției de poliție, cu legitimațiile de presă la gât, ca întotdeauna, și am așteptat să luăm declarații la ieșire.

După două ore fără nici un semn a sosit un protestatar și, cum a apărut, a aruncat cu ouă în ușa secției de poliție. Apoi a așteptat cu buletinul în mână polițiștii.

Spirala abuzurilor poliției a scăpat din acest punct de sub control. Colega noastră Mădălina Roșca, care în acest punct aștepta deja calmă de mai mult de două ore pentru o declarație, cu legitimația de presă la gât și camera în mână, a fost ridicată brutal de un polițist agresiv și în mod evident incapabil. Au fost scene violente în care atât Mădălina cât și echipamentul nostru au avut ceva de suferit.

Dragnea poate fi la închisoare dar, din păcate, abuzurile nu s-au oprit.

Cauza protestelor pentru Roșia Montană este în continuare un subiect fierbinte, nerezolvat de multe guverne la rând. Astăzi, 30 Ianuarie, un protest pentru, finalmente, includerea Roșiei Montane în UNESCO este anunțat.”



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.