VIDEO. Gest splendid! Senatorul medic care s-a întors la datorie, în linia întâi. „Este ceva normal să revin și să ajut cât pot colegii”/„Ce au făcut medicii demisionari este incomparabil mai puțin grav decât ce au făcut politicienii”


VIDEO. Gest splendid! Senatorul medic care s-a întors la datorie, în linia întâi. „Este ceva normal să revin și să ajut cât pot colegii”/„Ce au făcut medicii demisionari este incomparabil mai puțin grav decât ce au făcut politicienii”

Senatorul USR Adrian Wiener s-a întors discret, de aproximativ două săptămâni, la profesia de bază, cea de medic al Secției de Medicină Internă din cadrul Spitalului Județean Arad, unitate sanitară aflată într-o situație cum nu se poate mai complicată din cauza numeroaselor infectări cu noul coronavirus și a demisiilor sau concediilor depuse, respectiv, solicitate de aproximativ 80 de cadre medicale.

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru spune chiar într-un interviu pentru Digi24 că spitalul arădean trece prin momente atât de delicate încât nu ar fi exclus ca dezastrul de la Suceava să se repete și la nivelul județului Arad, având în vedere și apropierea de punctele de trecere de la Nădlac. Interviul poate fi urmărit AICI.

Este vorba despre același spital în care ministrul Nelu Tătaru a descoperit o tânără din Sicilia, Vincenza Del Vecchio, proaspăt medic rezident, lucrând în corturile de triaj din curtea unității sanitare. VIDEO mai jos.

La Arad sunt în prezent (vineri dimineață) 110 cazuri confirmate și 11 decese, situație care plasează județul pe locul cinci în rândul zonelor celor mai afectate de COVID-19 din România.

O hartă interactivă actualizată, cu situația de la nivelul întregii țări, găsiți AICI.

„Mi s-a părut absolut firesc. Mi-am păstrat un sfert de normă aici, de altfel și în cei patru ani de când sunt la Parlament petreceam cel puțin două zile pe săptămână, în funcție de timp, la spital, iar acum este ceva normal să revin și să ajut cât pot colegii. (...)La Parlament lucrăm online, chiar acum câteva zile am avut o astfel de sesiune unde am votat noile legi legate de starea în care ne aflăm”, a declarat senatorul Adrian Wiener pentru specialarad.ro.

Întrebat dacă lucrează și cu pacienți infectați cu SARS-Cov-2, Adrian Wiener a răspuns că „nu se poate altfel. Din păcate la ora actuală nucleul infecțiilor au devenit spitalele. Nu avem cum să izolăm pacienții, nimeni nu poate face asta, nicăieri, din păcate sistemul sanitar, și nu doar al nostru, nu a fost pregătit pentru așa ceva. Avem cea mai mare rată de cadre medicale infectate, peste 12%, în timp ce spaniolii au cam 4%, nici chinezii nu au trecut de această cifră”.

Medicul politician crede că s-a ajuns aici mai ales din cauza sistemului de testare aplicat până la 23 martie. „Până atunci se testau doar cei care veneau din zona roșie, din Italia sau Spania. Medicii veneau în contact cu pacienți care nu prezentau simptome, dar erau purtători. A doua cauză ar fi trimiterea rezidenților la punctele de frontieră. Aceștia revenind în spitale, i-au infectat, desigur, pe ceilalți. (...) Va urma, în mod evident, o creștere semnificativă a celor infectați. Zilnic vin din ce în ce mai mulți, asta este, nu avem cum să sperăm într-o rezolvare prea rapidă a situației. Spitalele se vor umple de bolnavi, după care, încet-încet vom reveni la normalitate”, a mai precizat Wiener pentru specialarad. Interviul poate fi citit integral AICI.

În ceea ce privește situația colegilor de breaslă demisionari (medici, firește, nu parlamentari), Wiener a precizat pentru aradon.ro că „Sentimentul este unul bivalent. Pe de o parte nu pot fi solidar cu cei care fug, cu cei care abandonează. Mai ales că ne așteaptă momente dificile, în care aportul medicilor este neprețuit. Nu pot să fiu de acord cu astfel de practici, rolul medicului este să salveze vieți chiar și în condiții dificile.

Pe de altă parte, nu pot nici să ignor perspectiva personală a celor care recurg la asemenea gesturi. Sunt puși să lupte cu boala fără echipament, fără o minimă protecție. Le lipsesc medicamente, personalul este subdimensionat, protocoalele nu există sau nu sunt respectate. Își riscă propria sănătate sau viață, precum și ale celor apropiați, copii, părinți.

Cu toate ca gestul lor este unul extrem, pentru mine este cel mai greu să accept lipsa de responsabilitate a celor care trebuiau să ne pregătească pentru această epidemie. A managerilor care i-au lăsat pe medici și pe pacienți nepregătiți. A politicienilor care au angajat incompetenți în posturi de conducere. Ce au făcut medicii demisionari este incomparabil mai puțin grav decât ce au făcut politicienii. Este o consecință a acestui comportament”.  Mai multe detalii AICI.

Adrian Wiener este senator din partea USR, circumscripția Arad, membru al Comisiei de sănătate publică din Senat și al Comisiei pentru egalitatea de șanse. Are 46 de ani și este absolvent al Facultatea de Medicină Generală a Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara, primind nota 10 la examenul de licență



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.