VIDEO Premierul Ludovic Orban schimbă tactica. OUG pe justiție, luată în calcul pentru a anihila linșajul comis de PSD


VIDEO Premierul Ludovic Orban schimbă tactica. OUG pe justiție, luată în calcul pentru a anihila linșajul comis de PSD

Guvernul Orban vrea să-și angajeze răspunderea pe un pachet de legi privind justiția, liberalii vizând abrogarea legii recursului compensatoriu, prorogarea legii privind pensionarea anticipată a magistraților, trecerea de la completele de doi la trei judecători, trecerea de la doi la patru ani la INM.

Mai mult, Ludovic Orban a precizat că în cazul în care reglementările din domeniul justiţiei, pe care Guvernul îşi va angaja răspunderea în curând, vor fi atacate la CCR "din dorinţa de a fi tergiversate", atunci va emite o OUG pentru a rezolva situaţia.

Redăm declarația premierului:

"Dacă intră în vigoare pensionarea anticipată a magistraților există riscul să dispară din sistem 2.700 de magistrați. Va fi paralizată activitatea instanțelor și parchetelor, iar în acest mod accesul la justiție al cetățeanului va fi restricționat dramatic. Oamenii nu vor putea să-și găsească dreptatea în instanțe pentru că instanțele vor fi supraaglomerate. Ele trebuie coroborate cu creșterea la patru ani a vechimii pentru intrarea în magistratură, deci care crează o întârziere a posibilelor intrări în magistratură.

Este fundamental ca aceste măsuri să treacă cu orice risc. Dacă nu le convine celor de la PSD și vor să depună moțiune de cenzură să depună. În cazul în care din dorința clară de a tergiversa adoptarea (prin atacare la CCR de ex - n.r.), vom face ce vom avea la dispoziție ca intrument constituțional. Vom emite o ordonanță de urgență. 

Dacă nu se modifică articolele din legile justiției despre care v-am vorbit, justiția va fi paralizată și noi nu putem accepta".

Vedeți video de minutul 3:00:


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.