VIDEO Orban trimite în șomaj tehnic o parte dintre bugetari: "Măsura e gândită și urmează să fie implementată prin OUG!"


VIDEO Orban trimite în șomaj tehnic o parte dintre bugetari: "Măsura e gândită și urmează să fie implementată prin OUG!"

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri seară, la B1TV, că Guvernul pregătește o OUG prin care angajații instituțiilor de stat care nu sunt implicate direct în combaterea epidemiei de coronavirus și efectelor sale (adică vor intra în șomaj tehnic bugetarii cu excepția celor din sănătate, Armată, Ministerul de Interne și Ministerul Muncii și Protecției Sociale) vor fi trimiși acasă în șomaj tehnic pentru 15 zile pe lună, urmând să revină la muncă după două săptămâni pentru a-i înlocui pe ceilalți care au asigurat funcționarea respectivelor instituții. 

Măsura va fi valabilă atât pentru administrația centrală, cât și pentru cea locală, mai precis pentru toate entitățile publice chiar dacă nu sunt subordonate Guvernului. Orban a spus că cei trimiși în șomaj tehnic pentru două săptămâni vor primi 75% din salariul brut de încadrare.

Ludovic Orban: "Pregătim o reglementare în domeniu. Însă, trebuie să vă spun că sunt zone publice care nu pot fi afectate și în care avem nevoie de fiecare efectiv, ba chiar avem nevoie de resurse umane suplimentare. Nu putem afecta zona de sănătate, nu putem afecta zona MAI, (jandarmi, pompieri, polițiști) nu putem afecta zona militară. De asemenea, sunt mai greu de afectat zone cum sunt de exemplu cea a Ministerului Muncii și Protecției Sociale pentru că Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă este direct implicată în procesarea și în acordarea sumelor necesare pentru angajații care beneficiază de șomajul tehnic. Totodată, nu putem să afectăm funcționalitatea Caselor de Pensii. Deci sunt sectoare publice care sunt extrem de încărcate și unde nu putem să luăm astfel de măsuri oarecum similare cu șomajul tehnic. 

În alte sectoare tehnice ne-am gândit la un mecanism pe care-l vom introduce într-o reglementare care ține oarecum și de o evitare a riscului răspândirii virusului. E un mecanism simplu în care împărțim angajații în două. Angajații sunt gândiți în cele două părți egale, fiecare parte să poată să țină funcționalitatea instituției publice. Jumătate de angajați lucrează 15 zile, restul de 15 zile urmând să fie într-o formă de șomaj tehnic, fiind plătiți la fel cu cei care sunt în șomaj tehnic, cu 75%. Restul de 15 zile vin la muncă ceilalți care au stat în șomaj tehnic perioada respectivă. Ăsta e mecanismul pe care l-am gândit. El trebuie să asigure pe de-o parte funcționarea instituțiilor publice, pe de altă parte să respectăm și rigorile de a reduce posibilitatea de răspândire a virusului. Practic, jumătate din angajați fiind 15 zile într-o formă de șomaj tehnic în care vor beneficia de 75% din salariul brut de încadrare, dacă există vreo persoană infectată va putea fi identificată în perioada respectivă care e aproape egală cu cea de izolare la domiciliu. Astfel, putem să ne asigurăm ca riscul celor care asigură funcționarea instituțiilor publice să fie minim. (...) Măsura e gândită și urmează să fie implementată prin OUG. Măsura va fi valabilă atât pentru administrația centrală, cât și pentru cea locală, pentru toate entitățile publice chiar dacă nu sunt subordonate Guvernului". 

Vedeți video de la minutul 06:00:


Amintim că o mare parte din opinia publică a reclamat, în repetate rânduri, faptul că privații taie costuri, trimit oameni în șomaj tehnic, închid fabrici, intră în insolvență și faliment, în timp ce mulți dintre bugetari sunt discriminați pozitiv, nesuportând efectele crizei. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.