Rareș Bogdan, anunț crucial din PE: "3 miliarde de euro vor fi alocate suplimentar din bugetul UE pentru lupta anti-COVID-19! Grupul EPP susține propunerea Delegației României privind alocarea unui fond de 50 de miliarde de euro pentru investiții în spitale!"


Rareș Bogdan, anunț crucial din PE: "3 miliarde de euro vor fi alocate suplimentar din bugetul UE pentru lupta anti-COVID-19! Grupul EPP susține propunerea Delegației României privind alocarea unui fond de 50 de miliarde de euro pentru investiții în spitale!"

Eurodeputatul Rareș Bogdan a anunțat marți că se vor aloca încă 3 miliarde de euro din bugetul UE pentru lupta anti-COVID-19: 300 de milioane de euro pentru rezerva europeană de medicamente și 2,7 miliarde de euro pentru spitale provizorii.

Mai mult, liderul eurodeputaților români din grupul PPE a subliniat că Guvernul României nu va mai trebui să cofinanțeze cu bani de la bugetul de stat proiecte europene și, totodată, o serie de proiecte din domeniul sanitar, deja construite, vor putea fi decontate din fonduri europene, chiar dacă realizarea lor nu au fost inițial prevăzută prin această sursă de finanțare.

Rareș Bogdan: "Vreau să vă anunț că 3 miliarde de euro vor fi alocate suplimentar din bugetul UE pentru lupta împotriva Covid19, în urma votului care va fi dat joi în ședința plenară a Parlamentului European. Este doar unul dintre aspectele discutate azi în cadrul videoconferinței șefilor Delegațiilor naționale și a vicepreședinților Grupului Popularilor Europeni.

S-a propus ca banii să fie împărțiți după cum urmează: 300 de milioane de euro pentru rezerva europeană de medicamente, 2,7 miliarde pentru spitale provizorii, centre de carantină, retehnologizarea unor linii de producție pentru echipamente medicale și cumpărarea de echipamente.

Fondurile europene vor putea fi utilizate în funcție de urgențele fiecărui stat în lupta cu Covid19. Este încă o decizie politică analizată astăzi, prin videoconferință, cu colegii șefi de Delegații naționale și vicepreședinții EPP. Consider că această măsură este crucială în gestionarea pandemiei.

Propunerea este de a se putea face transferuri nelimitate între diverse categorii de fonduri europene. De asemenea, de a se renunța la regula pierderii de bani europeni dacă nu sunt folosiți conform destinației alocării inițiale. Nu în ultimul rând, Guvernul României nu va mai trebui să cofinanțeze cu bani de la bugetul de stat proiecte europene. În plus, proiecte din domeniul sanitar, deja construite, vor putea fi decontate pe fonduri europene, chiar dacă realizarea lor nu au fost inițial prevăzută prin această sursă de finanțare".

De asemenea, Rareș Bogdan a precizat că grupul PPE din Parlamentul European susține propunerea făcută de eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan privind alocarea unui fond de 50 de miliarde de euro pentru investiții în spitale

Rareș Bogdan: "Grupul EPP susține propunerea Delegației României (făcută prin vocea colegului Siegfried Mureșan) privind alocarea unui fond de 50 de miliarde de euro pentru investiții în spitale. Propunerea se regăsește în proiectul de Rezoluție comună a mai multor grupuri politice, inițiativă care conține măsuri concrete, cu un mare accent pe aspectele economice – Rezoluție este programată joi.

Vă reamintesc că pentru dotarea spitalelor și sprijinirea sectoarelor economice vulnerabile, UE a disponibiliat 37 de miliarde de euro (asta am votat în ultima decadă a lunii martie), iar schema anti-șomaj propusă este de 100 mld euro.
Vă reamintesc că Guvernul României a alocat 3,3 miliarde de euro pentru susținerea întreprinzătorilor mici și mijlocii afectați de pandemie (fonduri nerambursabile sau fonduri garantate de stat). Comisia Europeană a aprobat acest ajutor și s-a stabilit un plafon de 800.000 de euro fonduri nerambursabile per întreprindere".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.