Dacă NU redeschidem economia, mai mult de jumătate dintre români NU își vor mai putea acoperi cheltuielile! Datele Eurostat, coronavirusul și seceta


  • ACP
  • May 4, 2020 17:06
  • 1910
Dacă NU redeschidem economia, mai mult de jumătate dintre români NU își vor mai putea acoperi cheltuielile! Datele Eurostat, coronavirusul și seceta

Organismul Uniunii Europene însărcinat cu statistica, Eurostat, a publicat marți datele care arată cât de pregătiți au fost cetățenii europeni să facă față unor cheltuieli neprevăzute în 2019, cum ar fi o operație, o înmormântare, schimbarea mașinii de spalat ori o reparație costisitoare a autoturismului, ceea ce arată practic și cât de pregătiți au fost să facă față situației actuale.

La nivelul întregii Uniuni, o medie de aproximativ unul din trei cetățeni (32%) nu putea face față cheltuielilor neprevăzute în 2019. În condițiile în care un număr imens de oameni și-au pierdut locurile de muncă în ultimele două luni, putem înțelege că situația actuală este incomparabil mai dificilă, dar folosind datele de anul trecut putem înțelege în bună parte ce categorii sociale sunt afectate de criza economică declanșată de măsurile luate pentru limitarea răspândirii noului coronavirus.

Cea mai mare parte a celor care nu puteau face față unor cheltuieli neprevăzute sunt cei din gospodăriile cu o singură persoană – proporția lor e de 40% din total. Doar gospodăriile cu copii și cu un singur părinte stau mai rău – 56% nu pot face față chetuielilor neprevăzute. Iar femeile singure stau mai rău decât bărbații singuri la acest capitol – 43% dintre ele față de 36% pentru bărbați.

Gospodăriile cu doi adulți stăteau incomparabil mai bine, cu doar 25% care nu puteau face față cheltuielilor, proporția urcând la 28% în cazul gospodăriilor cu un copil și la 26% pentru gospodăriile cu doi copii. Cea mai mică proporție a celor care nu pot face față cheltuielilor neprevăzute este cea a gospodăriilor care au doi adulți din care cel puțin unul are peste 65 de ani.

Dar toate acestea sunt medii calculate la nivelul întregii Uniuni Europene.

Clasamentul pe țări arată în schimb mai surprinzător. Astfel, din țările europene, cei mai mulți dintre cei care nu pot face față cheltuielilor neprevăzute sunt cetățenii Croației, în proporție de 52%, urmați de cei din Letonia cu 50%, după care vin cei din Grecia și Cipru, cu 48%, și Lituania cu 47%. 

Abia apoi urmează România, cu 44%, însă din 2019 o mulțime de români și-au pierdut locurile de muncă din Occident și mai mult ca sigur că e posibil să stăm mult mai rău acum în acest clasament, decât anul trecut.

Puțin mai bine decât noi stăteau bulgarii, cu 36,5%, apoi, pe locul următor vine Irlanda, iar pe pozițiile imediat superioare urmează Spania și Italia, care stau de asemenea mai rău decât media europeană de 32% – mai multe detalii AICI.

Pe lângă pandemia Covid-19 și criza economică ce o însoțește, s-a înregistrat și o secetă fără precedent în anii din urmă, ceea ce afectează mai mult țările care obțineau venituri mari din agricultură.

România a fost de două ori lovită: rezultau venituri respectabile din exportul de cereale, care acum sunt catastrofal afectate de secetă, dar aveam și un număr foarte mare de români angajați în agricultura din Occident, unde nu mai pot ajunge să lucreze decat într-o foarte mică măsură. Iar dacă până acum câteva luni aveam 44% din populație în imposibilitatea de a face față unor cheltuieli neprevăzute, acum lucrurile nu au cum să stea decât mult mai rău.

Revolte împotriva restricțiilor care au închis economia au avut loc până acum doar în Occident și nu sunt semne că românii vor face la fel, cel puțin pentru perioada următoare. Dar e sigur că dacă nu se va da drumul economiei, evident, păstrându-se unele recomandări și restricții firești, mai mult de jumătate dintre români nu vor putea să își acopere cheltuielile. Și dintre cei aflați în acestă jumătate, unii nu vor mai putea să își cumpere medicamentele necesare sau mâncare pentru copii. Iar numărul celor care vor muri va rămâne ridicat, de data asta sărăcia fiind cauza principală.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.