Ponta, pompat electoral de mai multe sondaje. Unul dintre institutele de sondare îl dădea în mod jenant pe Mircea Diaconu pe locul 2 pentru turul I al prezidențialelor din 2019


Ponta, pompat electoral de mai multe sondaje. Unul dintre institutele de sondare îl dădea în mod jenant pe Mircea Diaconu pe locul 2 pentru turul I al prezidențialelor din 2019

Un sondaj IMAS comandat de Europa FM privind alegerile parlamentare arată că Pro România, condus de Victor Ponta, ar avea un scor de 11,2%, cu mult peste procentele cu care a figurat până acum în estimările sociologice. Sondajul IMAS îl dă mai sus pe Ponta chiar și comparativ cu propriul sondaj. Un sondaj INSCOP comandat de Ponta, furnizat publicității în data de 26 mai, a arătat că Pro România ar obține un scor de 9,4% la alegerile parlamentare. 

Sondajul IMAS: 1. PNL - 32,6%; 2. PSD - 23%; USR-PLUS - 16,7% (în sondajul IMAS, USR și PLUS figurează separat, primul partid având 11,6%, iar cel de-al doilea 5,1%), Pro România - 11,2%; UDMR - 5,1%; PMP - 3,7%.

Sondajul a fost realizat de IMAS, la comanda Europa FM, în intervalul 8-27 mai, pe un eșantion de 1.010 persoane și are o marjă de eroare de 3,1%.

Sondajul INSCOP (comandat de Ponta): 1. PNL - 38,5%; 2. PSD - 25,8%; 3. Alianţa USR-PLUS - 10,2%; 4. ProRomânia- 9,4%; 5. UDMR - 6%; 6. ALDE - 3,6%; 7. PMP - 3,5%.

Sondajul a fost realizat în perioada 15-20 mai 2020 de INSCOP Research, prin metoda CATI (interviuri telefonice), la comanda Pro România, volumul eşantionului multistadial stratificat fiind de 1132 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,9%, la un grad de încredere de 95%.

Tendința IMAS de a pompa electoral spectrul politic controlat de Ponta s-a văzut și în 2019 în cazul unui sondaj ce privea alegerile prezidențiale. Mircea Diaconu, candidatul susținut de Ponta și Tăriceanu, era dat în estimările IMAS cu un scor de 16,6% privind turul I al alegerilor prezidențiale. Rezultatul final al turului I din cadrul alegerilor prezidențiale a arătat totalmente diferit, Mircea Diaconu obținând 8,85% din voturi. (datele complete ale sondajului IMAS pot fi accesate AICI, iar rezultatul alegerilor prezidențiale din turul I poate fi consultat AICI

Cert e că Ponta dă din coate pentru a ajunge în postura în care să se declare lider al stângii, iar în acest sens se folosește de astfel de sondaje prin care să transmită PSD-ului că a ajuns o epavă fără prezența lui ca locomotivă electorală. De altfel, Ponta a declarat joi, 28 mai, la Antena 3, că în 2024 va candida la prezidențiale: "Îmi doresc să candidez în 2024 la funcția de președinte al României. Și până atunci vreau să fiu liderul Pro România. Și vreau să fiu într-o alianță de centru-stânga, reformată, modernă și eficientă".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.