SUA, Marea Britanie, Franța, Israelul și India și-au sporit puterea nucleară pentru a descuraja Rusia, China, Coreea de Nord și Pakistanul, care se înarmează nuclear la rândul lor


  • ACP
  • Jun 15, 2020 18:35
  • 2048
SUA, Marea Britanie, Franța, Israelul și India și-au sporit puterea nucleară pentru a descuraja Rusia, China, Coreea de Nord și Pakistanul, care se înarmează nuclear la rândul lor

Din raportul anual al Institutului Internațional de Cercetări pentru Pace din Stockholm (SIPRI), care studiază controlul armamentului, dezarmarea și conflictele militare, aflăm că numărul total al armelor nucleare a scăzut din 2019, chiar în condițiile în care cele mai multe țări care dețineau astfel de arsenale și-au continuat înarmarea. Astfel, Statele Unite și Rusia, care dețin cea mai mare parte din armamentul nuclear de pe planetă au scos din uz parte din armele care au ajuns la limita duratei de funcționare, lucru făcut și de Franța, care deține însă un arsenal mult mai mic. Statele Unite dețin acum, conform raportului SIPRI, 5800 focoase nucleare, în scădere de la 6185 în 2019, Rusia 6375, de la 6500 în 2019, iar Franța 290, de la 300 în 2019. Cele trei țări fac însă în același timp eforturi susținute pentru a-și moderniza acest tip de armament și a trece la altă generație de focoase nucleare și purtătoare ale acestora (rachete de croazieră capabile să evite mai bine sistemele de apărare, mai precise și cu rază mult mai mare de acțiune, rachete hipersonice și torpile nucleare). Statele Unite își dezvoltă rapid noua generație de rachete balistice și rachetele de croazieră de pe flota de submarine nucleare ori staționate în silozuri, dar Rusia a făcut cea mai mare paradă cu noua generație de arme, având nevoie să arate că e o superputere nucleară în ciuda marilor probleme economice pe care și le-a făcut de la atacarea Ucrainei și ocuparea părților din teritoriul acesteia. Moscova a prezentat anii trecuți rachetele intercontinentale Sarmat (care ar trebui să înlocuiască vechile SS-18 Satan în 2020-2021) despre care rușii spun că pot lovi ținte aflate oriunde în lume, la orice distanță, și că pot depăși orice apărare antiaeriană, rachetele Kinzhal, care se lansează de pe avioane și ar fi făcute să atingă viteze hipersonice (Mach 10) la care și-ar păstra manevrabilitatea și torpilele nucleare de mare viteză Poseidon. 

China și-a mărit în continuare numărul armelor nucleare, depășind Franța la numărul lor, în condițiile în care a rămas mult în urmă Statelor Unite și Rusiei în ceea ce privește tehnologia, lucru mult mai vizibil în cazul Coreei de Nord, care, în ciuda crizei economice extraordinar de grave prin care trece, a avertismentelor Statelor Unite și a sancțiunilor internaționale a continuat să își înzestreze armata cu arme nucleare. Raportul SIPRI arată că e posibil ca și Pakistanul să-și mai fi adăugat câteva arme nucleare, de asemenea în ciuda tuturor problemelor avute, de la cele economice la cele politice. De partea cealaltă, din lumea liberă, nu numai Statele Unite și Franța își cresc forța de luptă cu arme nucleare, dar și Marea Britanie, Israelul și India și-au mai adăugat arme nucleare în arsenalele proprii. Marea Britanie a trecut de la 200 de arme nucleare în 2019, la 215 anul acesta, India de la aproximativ 130-140, la 150, iar Israelul, care e țara cea mai amenințată cu distrugerea, și-ar mai fi adăugat câteva arme nucleare, ajungând la un total de 90, conform raportului SIPRI. (sursa: AICIAICI și AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.